Review: Proses tukar dari Astro ke Njoi

Baru-baru ini kami telah berjaya menukarkan langganan Astro kepada Njoi (Senang je prosesnyašŸ˜). Sebagaimana umum ketahui, Astro merupakan langganan bil dibayar secara bulanan manakala Njoi (dimiliki Astro) hanya bayar sekali untuk pemasangan dan boleh tengok semua siaran percumanya seumur hidup tanpa bayaran bulanan.Ā Sebelum saya share langkah-langkahnya, saya nak kongsilah juga faktor kami pasang Astro suatu masa dahulu dan faktor kami nak tukarkan Njoi di tahun 2020 niĀ ā˜ŗļø Pada tahun 2014 yang lalu kami telah berpindah rumah sewa. Malang sekali signal TV di situ sangat…

Sinopsis, Trailer, & Review 8-Filem Harry Potter

Hai, dah tengok semua filem Harry Potter? Filem ni dah lama sebenarnya. Ada 8-buah filem kesemuanya yang mana filem pertama ditayangkan pada tahun 2001 dan filem ke-8 ditayangkan pada tahun 2011. Kenapa tahun 2020 baru nak buat review ni? Haa… tak lain dan tak bukan sebab PKP Covid-19 lah…tak boleh keluar rumah, kami anak beranak tengok filem Harry Potter ni dari filem pertama sampai filem ke-8 selama 8hari! Jadi review ini 100% dari sudut pandang penonton filem yang merupakan ibu bersama anak kecil berusia…

Review: Susu Yarra Farm

Susu Full Cream Milk Yarra Farm adalah salah satu jenama susu keluaran Farm Fresh. Mengapa ia tidak menggunakan nama Farm Fresh? Saya berpendapat ia kerana Yarra Farm ini menggunakan pepejal susu dari New Zealand berbanding susu jenama Farm Fresh menggunakan susu segar dari ladang Malaysia. Ikuti Review saya dalam video berikut: Antara alternatif pilihan saya untuk susu di rumahĀ šŸ‘šŸ¼šŸ‘šŸ¼šŸ‘šŸ¼ Nak beli barang baby? LayariĀ www.markassikecil.com.myĀ untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.

Kisah Speech Therapy #2

Alhamdulillah, Wafiy telah menjalani speech therapy untuk kali ke dua. Bagi yang nak baca kisah speech therapy #1 boleh klik di sini. Setibanya kami di luar bilik therapy, Wafiy excited sangat dan tak sabar nak masuk ke dalam. Tapi tak boleh masuk terus, maklumlah, kena tunggu giliran :-p Apabila tiba masanya, Puan Ruby buka pintu, Wafiy dah meluru masuk sambil berlari pantas. Satu petanda baik, yang Wafiy sangat seronok untuk menjalani terapi dengan Puan Ruby. Alhamdulillah. Untuk sesi terapi kali ini, Wafiy sahaja yang…

Perkhidmatan Uber di Pulau Pinang (Sekarang GRAB)

Bismillahirrahmanirrahim. Sebelum ini saya tak pernah tahu kewujudan perkhidmatan Uber ni sehinggalah keluar berita di TV kekecohan tentang ketidakpuasan teksi-teksi terhadap Uber baru-baru ni. Jadi oleh kerana itu saya pun mula google tentang Uber ni. Orang kata ia lebih murah dan mudah. Jadi saya pun inginlah mencuba. Jadi review ini lebih kepada PENGALAMAN PERTAMA saya menggunakan perkhidmatan Uber di Pulau Pinang khususnya kerana saya tinggal di Pulau Pinang. Saya gunakan perkhidmatan Uber dari rumah kami untuk ke Lapangan Terbang Pulau Pinang dan kali ke…

Review: Restoran Fizo Mawar, Bangi

Ini bukan kali pertama sebenarnya saya makan di Restoran Fizo Mawar ni. Yes I am a repeated customer restoran ini. Tapi saya tak pernah ada sehelai pun tudung Fareeda dan tak pernah sempat nak merasa Hot Burger lagi šŸ˜› Minggu lepas, setelah berjalan-jalan di sekitar Bangi, shopping + window shopping berjam-jam sampai anak pun tertidur dalam carrier lebih 2jam. Tu yang syok pakai baby carrier yang macam Bobita Gen2 SSC ni, anak tidur selesa, kita yang carry pun tak lenguh tangan, tak sakit badan.…

Review SSC Baby Carrier: Tugeda Chance & Bobita Gen2

Entri kali ini saya akan review secara peribadi antara SSC baby carrier Tugeda Chance dan Bobita Gen2. Kenapa saya nak bandingkan dua carrier ni? Sebab saya sebenarnya pengguna tegar Bobita Gen2, tak pernah ada SSC lain pun. Sejak anak saya masih bayi, sampai sekarang dah dekat 3tahun umurnya memang cuma pakai Bobita Gen2 hampir setiap hari. Tapi baru-baru ni saja tukar (swap) carrier dengan kenalan FB saya, dia hanya ada Tugeda Chance dan teringin nak merasa guna Bobita Gen2 sebab selalu tengok orang pakai,…

Review: Pisang Goreng Cheese, Plaza Ivory, dekat USM, Pulau Pinang.

Pizang goreng cheese dah tidak asing lagi di Malaysia yang mana ianya sebelum ini adalah makanan minum petang yang biasa di negara Indonesia. Beberapa tahun kebelakangan ini idea manisan dari seberang ini telah mendapat tempat di hati warga Malaysia dan ianya terus berkembang dan mudah di dapati di mana-mana. ‘Fried Banana Cheese’ nama diberi untuk stall yang khusus menjual pisang goreng cheese ini terletak di ruang legar Plaza Ivory, Bukit Gambier, berdekatan USM Pulau Pinang. Di sini terdapat deretan pelbagai restoran dari makanan barat,…

Review Baby Carrier: Buckle

Kini, makin ramai ibu bapa telah mengetahui dan menyedari betapa pentingnya sebuah baby carrier yang asli. Ini kerana ianya mempunya jaminan ketahanan buckle yang tinggi. Rata-rata ianya mampu menampung berat beban sehingga 20kg~!!! Jom kita lihat beberapa jenis buckle carrier jenis SSC yang terdapat di pasaran Malaysia ni šŸ™‚ Ringkasan dan perbandingan secara umum berkaitan buckle bagi 7buah SSC. SSC BOBITA GEN2Ā (FB PAGE) Jenama Buckle: Duraflex Jenis Buckle: Military Standard with 3-point lock security system. Ketahanan Buckle: sehingga 20kg. Harga pasaran SSC: RM249 Ā …

Review: Aroma Laziz Cafe

AromaĀ Laziz (bukanĀ AaronĀ AzizĀ ye ?).Ā AromaĀ LazizĀ CafeĀ iniĀ dikategorikanĀ sebagaiĀ sebuahĀ cafeĀ baruĀ diĀ Penang ni…sekitar hujung tahun 2015Ā kami menyedari menyedari kewujudannya :p Kalau lalu Ā PersiaranĀ BukitĀ Jambul,Ā mestiĀ akanĀ nampakĀ signboard macamĀ niĀ ye? Kami selalu ulang alik jalan ni waktu on the way Bukit Gambier – Balik Pulau. Memang dah usha lama sebab restorannya cantik, nampak selesa dan santai. Pernah 2-3kali teringin nak pi makan kat sini, tapi tutup…rupa-rupanya hari Ahad memang tutup kot…jadi akhirnya Isnin lepas kami mencuba nasib ke sini lagi, Alhamdulillah buka ? Parking. Ruang letak kereta agak besar…jadi insyaallah tak ada masalah untuk meletakkan kenderaan di dalam kawasan…