Cara penjagaan SSC Baby Carrier: Cara cuci dan simpan.

Setelah memiliki baby carrier jenis SSC, pasti ada ibu ayah yang tertanya-tanya bagaimana cara penjagaannya? Bolehkah dicuci jika kotor? Boleh guna mesin basuh? Berapa kerap ia perlu dicuci? Moga perkongsian ini dapat membantu ibu ayah dalam menjaga baby carrier yang kita gunakan agar sentiasa dalam keadaan yang baik. Bila baby carrier perlu dicuci? Baby carrier hanya perlu dicuci jika perlu, iaitu jika kotor atau telah lama tidak dicuci untuk suatu jangka masa yang lama, mungkin lebih dari 6bulan. Kotor di suatu tempat tertentu. Baby…

Babyta NeTT: Newborn To Toddler Ergonomics SSC Baby Carrier

Babyta NeTT (Newborn To Toddler) Babyta NeTT merupakan produk Soft Structured Carrier (SSC) yang terbaru dari Babyta by Bobita, yang boleh digunakan sejak bayi baru lahir (newborn) hingga toddler. Ciri-ciri Istimewa Babyta NeTT: Boleh digunakan dari newborn hingga toddler usia 3 – 4 tahun Berat anak: 4-18 kg, Tinggi anak minima 50 cm Boleh dipakai 4 posisi; iaitu front facing-in carry, hip carry, front cross cary (tali bahu X) dan back carry Tinggi body panel boleh disesuaikan dengan ukuran badan bayi, menggunakan zip menjadikan…

Ibu ayah pertama kali nak beli baby carrier?

Ibu ayah pertama kali nak beli baby carrier?Jom ikuti perkongsian ringkas tentang perkara asas myang ibu ayah perlu tahu sebelum nak beli baby carrier. ok? Ini adalah Kompilasi Video 1minit berkaitan perkara asas tentang baby carrier. Moga bermanfaat šŸ™‚ Video 01 – Pertama kali nak beli baby carrier? . Video 02 – Baby carrier yang sesuai untuk newbornšŸ‘¶ . Video 03 – Baby carrier jenis SSC yang macam mana yang boleh dipakai dari newborn?   Nak beli barang baby? LayariĀ www.markassikecil.com.myĀ untuk pelbagai keperluan dan barangan…

Cara menggendong yang baik: S.E.N.A.N.G

Sebagai ibu bapa dengan anak kecil, perkara utama yang kita akan utamakan ialah keselamatan & keselesaan anak. Selain itu, kita juga mahu menjalankan aktiviti dan rutin harian sebaik mungkin dengan keadaan selesa, selamat dan terkawal. Penggunaan baby carrier adalah antara pilihan ibu bapa masa kini di Malaysia. Mungkin ada di antara kita yang tidak sedar, di negara luar penggunaan alat gendongan (baby carrier) ini adalah tradisi zaman berzaman sejak ratusan tahun yang lalu untuk memudahkan mereka bekerja, bergerak dan melaksanakan rutin harian. Namun begitu,…

Baby Carrier & Airport Security Check

[Baby Carrier & Airport Security Check] . Pagi-pagi tadi dapat soalan ni dari ‘Encik Tugeda’ Mohd Khairul OthmanĀ šŸ˜Dah lama saya nak posting tentang ni, tapi asyik lupa je. Maklumlah lepas balik dari travel, mesti letih. Lepas tu hilang sebahagian ingatanšŸ¤£Ā Sebelum lupa lagi, baik saya cepat-cepat tulis…heheĀ šŸ˜ . Ramai ibu ayah yang tanya dan penasaran bila bab travel dengan baby ni. Apatah lagi kalau naik kapal terbang. Antara yang utama adalah, masa SECURITY SCANNER CHECK di airport nak kena ke buka carrier? . Dari pengalaman…

Tips travel, bercuti bersama bayi & anak kecil.

Alhamdulillah, kami memiliki dua orang anak lelaki buat masa ini yang berumur antara 12bulan dan 5tahun. Sepanjang bergelar ibu-bapa ini, kami sudah banyak kali keluar, travel & melancong bersama anak-anak di dalam dan luar negara sejak dari dalam pantang hinggalah kini yang sulung hampir 5tahun umurnya. Entri kali ini saya akan berkongsi pengalaman tidak terhad kepada persediaan dan tips untuk ibubapa melancong bersama anak kecil sahaja. Insyaallah saya akan rangkumi juga persediaan untuk keluar bersama anak kecil walaupun hanya untuk tujuan sekejap seperti ke…

Review: NaNa SSC Baby Carrier

Hi, Assalamualaikum semua. Alhamdulillah saya dah menggunakan NaNa SSC – ERGONOMICS BABY CARRIER ini sekitar 8bulan, jadi rasanya dah ‘valid’ untuk saya buat review berkaitan SSC jenama NaNa ni šŸ™‚ . Pertama sekali, mungkin ramai yang tak kenal jenama NaNa ni, ye lah…NaNa baru masuk ke pasaran Malaysia pada Januari 2018. Walaubagaimanapun, NaNa ni dah establish di Indonesia sejak 2015 sebenarnya. Dan ya, NaNa Baby Carrier adalah Made in IndonesiaĀ šŸ™‚ Indonesia banyak keluarkan jenama baby carrier jenis SSC yang ergonomik seperti Cuddle Me, Andrea,…

Review SSC Baby Carrier: Tugeda Chance & Bobita Gen2

Entri kali ini saya akan review secara peribadi antara SSC baby carrier Tugeda Chance dan Bobita Gen2. Kenapa saya nak bandingkan dua carrier ni? Sebab saya sebenarnya pengguna tegar Bobita Gen2, tak pernah ada SSC lain pun. Sejak anak saya masih bayi, sampai sekarang dah dekat 3tahun umurnya memang cuma pakai Bobita Gen2 hampir setiap hari. Tapi baru-baru ni saja tukar (swap) carrier dengan kenalan FB saya, dia hanya ada Tugeda Chance dan teringin nak merasa guna Bobita Gen2 sebab selalu tengok orang pakai,…

Isu dalam penggunaan Baby Carrier: Mengapa ‘front-facing’ itu tidak baik?

Ketika dalam pemilihan nak beli baby carrier, ramai yang bertanya, baby carrier SSC Bobita, NaNa niĀ boleh carry baby menghadap luar/depan (front facing) tak? Jawapannya tidak, kerana kedua-dua carrier ini tidak direka untuk carry baby menghadap depan.Ā Bukan Bobita atau NaNa saja-saja taknak reka bagi boleh baby hadap depan, ada sebabnya. . Sebenarnya carry anak menghadap depan untuk satu tempoh yang lama merbahaya kepada mental dan fizikal bayi. . Fungsi otak bayi dibawah 2tahun belum ‘well-develope’ Jika kita carry anak menghadap hadapan untuk satu jangka masa…

Baby Carrier yang Ergonomik. Macam mana tu?

Ditulis oleh: Puan Atiqah Abu Bakar JOM TONTON VIDEO PENERANGAN INI: [Maksud Ergonomik] Kita selalu baca & dengar tentang baby carrier yang ergonomik, kami pun selalu bagitahu yang Bobita SSC dan NaNa SSC ni ergonomik. Tapi ergonomik tu apa?Ā Ā Ini dia maksud ergonomik. Moga dapat menambah ilmu dan informasi sesama kitaĀ  Oleh itu, baby carrierĀ yang ERGONOMIK bermaksud: Direka untuk memberi keselesaan yang optimum dan untuk mengelakkan tekanan atau kecederaan (direka dengan baik, mesra pengguna).Ā Seterusnya, berikut adalah beberapa fakta berkaitan baby carrier yang ergonomik: Ini adalah…