4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 4 (Kartika Sari & Iga Bakar Mas Giri)

Hari ini adalah hari terakhir kami di Bandung. Pagi tadi kami dah ke Pasar Baru sekali lagi untuk last minute shopping. Kalau ada yang nak baca tentang Pasar Baru, boleh lah klik di sini ๐Ÿ™‚ Ini adalah hari ke-4 merangkap hari terakhir. Kami akan berangkat ke Jakarta pula. Jika anda nak baca kisah perjalanan kami di Bandung pada hari-hari sebelum ini, bolehlah klik di link-link di bawah: 4hari 3malam bercuti di Bandung โ€“ Day 1 (warming-up) 4hari 3malam bercuti di Bandung โ€“ Day 2…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 3 (Kampung Daun + Rumah Kain)

Kampung Daun. Kalau kita Google tempat makan best di Bandung, pasti Kampung Daun ni akan ada di setiap senarai. Jadi, kami pun tak mahu lah melepaskan peluang untuk ke sini selepas seharian berjalan-jalan ke Farmhouse Lembang, Floating Market,Lembang, dan Kopi Luwak Cikole ๐Ÿ™‚ Sesampai saja di sini tak boleh terus duduk. Kita kena pergi kaunter reservation untuk maklumkan kita berapa ramai nak makan dan mereka akan minta kita tunggu sebentar di ruang menunggu. Oleh kerana Wafiy yang dari dalam kereta tidur lena, sampai pindah…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 3 (Kopi Luwak Cikole)

Dari Floating Market Lembang, next stop kami adalah Kopi Luwak Cikole. Kalau yang rajin Google, mesti tau Cikole ni dekat-dekat dengan Tangkuban Perahu. Alkisahnya kami tak plan pun nak ke sini, Kami nak ke Tangkuban Perahu. Elok je sampai di entrance Tangkuban Perahu, hujan agak lebat. Masuk pula Rp200ribu seorang which is sekitar RM60++ seorang. Kami khuatir perjalanan kami tak berbaloi sebab hari hujan dan bayar pun agak mahal kan. Nak round area-area Cikole yang lain pun tak boleh sebab hujan walaupun banyak sangat…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 3 (Floating Market)

Selepas Farm House Lembang, kami ke Floating Market Lembang pula ๐Ÿ™‚ Memang seronok di Floating Market Lembang ni. Kalau anda pernah ke Hatyai, ada juga floating market kan? Tapi ini sangat lah berbeza ye. Memang sangat best terutama kalau bersama anak-anak kecil ๐Ÿ™‚ Berikut serba ringkas yang boleh saya kongsikan; Tiket masuk Rp20,000 sekitar RM6 macam tu ๐Ÿ™‚ Yang bestnya, tiket masuk tadi boleh redeem air secawan. Memang best. Jadi dapatlah kita menyegarkan diri dengan minuman panas dalam kedinginan suasana Bandung. Nak ambik air…

4hari 3malam Bercuti di Bandung (Itenerari a.k.a sinopsis)

Alhamdulillah, kami telah selamat pergi dan selamat pulang dari Bandung, Indonesia. Satu perjalanan yang indah.ย Ternyata 4hari 3malam sebenarnya tidak cukupย untuk menikmati keseluruhan keindahan tanah tinggi ini apatah lagi nak membeli belah di semua kedai-kedai yang best di sini….hehehe~ Entri ini lebih fokus kepada tempat-tempat yang sempat kami lawati untuk jalan-jalan, makan-makan, dan shopping selama 4hari 3malam di sana. Untuk cerita yang terperinci ketika kami di sana, boleh klik pada link-link berikut: . . . . Day1 (Warming-up) Day2 (shopping day) Day3 (Famhouse, Lembang) Day3…

4hari 3malam di Bandung – Destinasi jalan-jalan, Makan-makan, & Shopping.

Alhamdulillah, kami telah selamat pergi dan selamat pulang dari Bandung, Indonesia. Satu perjalanan yang indah. Ternyata 4hari 3malam sebenarnya tidak cukup untuk menikmati keseluruhan keindahan tanah tinggi ini apatah lagi nak membeli belah di semua kedai-kedai yang best di sini….hehehe~ Entri ini lebih fokus kepada tempat-tempat yang sempat kami lawati untuk jalan-jalan, makan-makan, dan shopping selama 4hari 3malam di sana. Untuk cerita yang terperinci ketika kami di sana, boleh klik pada link-link berikut: Day1 (Warming-up) Day2 (shopping day) Day3 (Famhouse, Lembang) Day3 (Floating Market,…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 3 (Farm House, Lembang)

Hari ke-3 di Bandung~!!! Kalau anda nak baca kisah hari pertama dan ke-dua kami yang sebelum ini, bolehlah klik pada link okey ๐Ÿ˜‰ ย  Pagi ini kami bergerak dari hotel sekitar jam 8.45pagi. Kami tiba di destinasi pertama kami, Farm House, Lembang ini sekitar pukul 9.30pagi. Memang nyaman suasana di sini. Saya tak pernah tau pun tentang Farm House ni. Supir kami bawa, jadi turun je lah kan. Dan apa yang saya boleh katakan, Farm House ni memang super best dan sangat berbaloi untuk…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 2 (shopping day)

Alhamdulillah, hari pertama kami di Bandung berjalan lancar. Hari ini hari ke dua, hari Shopping 100%. Dari pagi hingga ke malam kami shopping dari satu kedai ke satu kedai sekitar Bandung. Hari ini, kami bergerak dengan MPV yang kami tempah khas dengan bayaran Rp500ribu sehari. Sekitar RM155 sehari. Dari pagi hingga malam, termasuk driver/supir, petrol, toll, parking, dan sebagainya. Untuk kami berlima, saya rasa ia sangat berbaloi. Sebab kalau kat Malaysia, RM150 tu sewa kereta aje kot. Kena drive sendiri, minyak pun kena isi…

4hari 3malam bercuti di Bandung – Day 1 (warming-up)

Alhamdulillah, kami telah ke Bandung, Indonesia pada 27-30 Ogos 2016 yang lalu. Di sini saya coretkan pengalaman kami ketika di sana, moga dapat juga menjadi panduan buat mereka yang ingin juga ke sana terutamanya dengan anak kecil seperti kami ๐Ÿ™‚ ย  Kami dah berada di Jakarta beberapa hari sebelum itu, jadi untuk ke Bandung, kami naik minibus, dengan harga tiket Rp120,000 seorang. Sekitar RM37 seorang. Jarak Jakarta ke Bandung adalah sekitar 143km yang memakan masa sekitar 3jam++ perjalanan. ย  Inilah dia minibus yang kami…