4hari 3malam Bercuti di Bandung (Itenerari a.k.a sinopsis)

Alhamdulillah, kami telah selamat pergi dan selamat pulang dari Bandung, Indonesia. Satu perjalanan yang indah. Ternyata 4hari 3malam sebenarnya tidak cukup untuk menikmati keseluruhan keindahan tanah tinggi ini apatah lagi nak membeli belah di semua kedai-kedai yang best di sini….hehehe~
Entri ini lebih fokus kepada tempat-tempat yang sempat kami lawati untuk jalan-jalan, makan-makan, dan shopping selama 4hari 3malam di sana. Untuk cerita yang terperinci ketika kami di sana, boleh klik pada link-link berikut:
.
.
.
.
Haaa….banyak part kan~ so kalau tak larat nak baca satu-persatu, boleh baca entri ni aje. Ringkasan senarai tempat yang kami sempat lawati 🙂  (tapi bacalah kalau korang betul-betul nak pergi Bandung k~saya ada share tips, harga tiket dan sebagainya secara detail). Selamat membaca 🙂


DAY-1
(Malam)

Kami sampai petang di Bandung. Lepas check in hotel, letih. Rehat sampai lepas Maghrib baru keluar. Bandung gelap cepat. Pukul 6 lebih sikit dah Maghrib 🙂 Dengan khidmat UBER, kami menyelusuri malam di Kota Bandung. Tempat-tempat yang kami kungjungi ialah:

 

Alun-alun Kota Bandung

Spot wajib kalau nigt walk di Kota Bandung 🙂
Full Story: Klik di sini.
Kami pakai baby carrier Bobita SSC ni. Senang bergerak dengan si kecik Wafiy 😉

 

Jalan Asia Afrika
Kami dapat bergambar dengan pelbagai karakter di sini 🙂
Full Story: Klik di sini.
Kami pakai baby carrier Bobita SSC ni. Senang bergerak dengan si kecik Wafiy 😉

 

Paskal Food Market
Ratusan gerai makan dengan pelbagai jenis makanan. Dari yang tradtional hingga moden. Tempat cantik dan selesa.
Full Story: Klik di sini

 

DAY-2
(Shopping Day)

Hari ke dua kami dipenuhi dengan aktiviti membeli belah dari terbit matahari hingga tenggelam matahari. Itupun rasa tak cukup lagi. Hehe…Berikut adalah tempat-tempatnya:

 

Pasar Baru
Syurga beli belah~ Ratusan kedai. Ribuan produk. Satu hari tak cukup untuk explore semua kedai di sini.
Full Story: Klik di sini

 

Taman Kopo
Katanya sini kain paling murah 🙂
Full Story: Klik di sini

 

Grutty, Cibaduyut
Nak tengok deretan kasut dan beg yang superbanyak? Di sinilah tempatnya.
Full Story: Klik di sini

 

Toko Tiga
Tempat jeans no.1
Full Story: Klik di sini

 

Eiger Centre
Penggemar sukan hiking? berkhemah? anda pasti tak mahu lepaskan untuk ke sini.
Full Story: Klik di sini

 

DAY-3
(Jalan-Jalan)

Farm House, Lembang
Wajib pergi jugak ni. Best boleh minum susu segar free~
Full Story: klik di sini

 

Floating Market, Lembang
Anda akan teruja dengan keindahan tempat ini 🙂

 

Kopi Luwak Centre, Lembang
Was-was dengan Kopi Luwak? Pastinya tidak lagi selepas anda melawati tempat ini 🙂
Full Story: klik di sini

 

Kampung Daun (makan)
Makan dalam keindahan dan kedamaian. Satu pengalaman yang membahagiakan 🙂
Full Story: klik di sini

 

Rumah Kain (shopping)
Lepas makan, kami singgah satu kedai ni. Rumah Kain nama panggilannya sebab ia adalah sebuah Banglo yang dijadikan kedai kain 🙂 Anda pasti akan teruja~
Full Story: Klik di sini

 

DAY-4

Pasar Baru
Selepas check-out hotel, kami singgah ke Pasar Baru dulu untuk last minute shopping kali terakhir. Sungguh, sini terlalu banyak benda best nak shopping…hehe~

 

Kartika Sari (brownies, kuih indonesia sedap)
Tempat wajib singgah. Macam-macam jenis kuih traditional Indonesia yang sedap-sedap belaka 🙂
Full Story: Klik di sini.

 

Iga Bakar Mas Giri (lunch)
Iga Bakar. Apa tu? Haaa…menarik kan 🙂
Full Story: Klik di sini.

 

Sekianlah 4hari 3malam kami di Bandung. Lepas lunch Iga bakar ni, kami pun berangkat ke Jakarta. Oh ye. Sepanjang kami di Bandung, kami sewa MPV+Driver (supir) dengan harga Rp500 ribu sehari. Supir pun baik, ikut aje kami nak ke mena-mana pun dia bawak 🙂 Jadi mudah pergerakan kami. Supir bawa kami dari pagi hingga ke malam. Satu perjalanan yang menggembirakan buat kami. Alhamdulillah. Moga perjalanan anda juga begitu 🙂

NAK MUDAH TRAVEL DENGAN ANAK KECIL? DAPATKAN BOBITA GEN2 SSC ATAU BOBITA WRAP DI:
atau WhatsApp: 0102314714
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *