Review: Proses tukar dari Astro ke Njoi

Baru-baru ini kami telah berjaya menukarkan langganan Astro kepada Njoi (Senang je prosesnya😁). Sebagaimana umum ketahui, Astro merupakan langganan bil dibayar secara bulanan manakala Njoi (dimiliki Astro) hanya bayar sekali untuk pemasangan dan boleh tengok semua siaran percumanya seumur hidup tanpa bayaran bulanan. Sebelum saya share langkah-langkahnya, saya nak kongsilah juga faktor kami pasang Astro suatu masa dahulu dan faktor kami nak tukarkan Njoi di tahun 2020 ni ☺️ Pada tahun 2014 yang lalu kami telah berpindah rumah sewa. Malang sekali signal TV di situ sangat…

Sinopsis, Trailer, & Review 8-Filem Harry Potter

Hai, dah tengok semua filem Harry Potter? Filem ni dah lama sebenarnya. Ada 8-buah filem kesemuanya yang mana filem pertama ditayangkan pada tahun 2001 dan filem ke-8 ditayangkan pada tahun 2011. Kenapa tahun 2020 baru nak buat review ni? Haa… tak lain dan tak bukan sebab PKP Covid-19 lah…tak boleh keluar rumah, kami anak beranak tengok filem Harry Potter ni dari filem pertama sampai filem ke-8 selama 8hari! Jadi review ini 100% dari sudut pandang penonton filem yang merupakan ibu bersama anak kecil berusia…

10+ Fakta menarik tentang filem Harry Potter & pelakon ciliknya yang mungkin anda belum tahu.

#1 Penggambaran filem ini mengambil masa selama 10tahun! Ia mungkin mencatat sejarah dunia sebagai siri filem yang menjalankan penggambaran paling lama secara berterusan dengan 90% pelakon yang sama bermula tahun 2000 hingga tahun 2010. Pelakon cilik yang dari kanak-kanak hingga mereka menjadi dewasa. Ada juga pelakon yang meninggal dunia ketika penggambaran dan perlu diganti untuk melakonkan watak yang sama. Siapa antaranya? Pelakon watak Professor Dumbledore untuk filem 1&2 (Richard Harris) telah meninggal dunia selepas filem ke-2 ditayangkan dan diganti pelakonnya (Michael Gambon) untuk siri…

Pelakon kanak-kanak filem Harry Potter dahulu dan sekarang: Harry, Hermione, Ron, Draco, Luna, Neville

Sudah 19tahun legasi filem Harry Potter sejak mula ditayangkan pada tahun 2001 berdasarkan novel tulisan J.K Rowling. Buat para pelakon, zaman kanak-kanak mereka penuh bersama penggambaran filem Harry Potter yang mengambil masa sehingga 10tahun untuk 8buah filem penuh magis sehingga tahun 2011. Kini mereka sudah dewasa. Mungkin ada antara kita yang sebaya mereka dan telah menjadi ibu dan ayah, tetapi masih meminati filem & bukunya. Novel Harry Potter sendiri telah lebih dari 20tahun umurnya, tetapi masih diminati oleh pelbagai lapisan umur. #1 Daniel Radcliffe sebagai…

Cara penjagaan SSC Baby Carrier: Cara cuci dan simpan.

Setelah memiliki baby carrier jenis SSC, pasti ada ibu ayah yang tertanya-tanya bagaimana cara penjagaannya? Bolehkah dicuci jika kotor? Boleh guna mesin basuh? Berapa kerap ia perlu dicuci? Moga perkongsian ini dapat membantu ibu ayah dalam menjaga baby carrier yang kita gunakan agar sentiasa dalam keadaan yang baik. Bila baby carrier perlu dicuci? Baby carrier hanya perlu dicuci jika perlu, iaitu jika kotor atau telah lama tidak dicuci untuk suatu jangka masa yang lama, mungkin lebih dari 6bulan. Kotor di suatu tempat tertentu. Baby…

Nak Stop Gadget, Tapi…

Kini ramai ibu ayah yang sudah tahu tentang bahaya penggunaan gadget yang berlebihan kepada si kecil. Besar impian berharap dapat bebaskan anak dari gadget. Tapi ia tidak mudah kan? Tapi dengan ilmu & cara yang betul. Insyaallah akan berhasil. Jom kita ikuti perkongsian tentang apakah sebab anak suka menonton video lebih daripada bermain permainan sebenar dan cara mengatasinya. Moga bermanfaat. Video 1: Secara umum Video 1  ini menerangkan tentang permainan yang sesuai mengikut peringkat umur anak dari bayi hingga usia kanak-kanak.   Video 2:…

Ibu ayah pertama kali nak beli baby carrier?

Ibu ayah pertama kali nak beli baby carrier?Jom ikuti perkongsian ringkas tentang perkara asas myang ibu ayah perlu tahu sebelum nak beli baby carrier. ok? Ini adalah Kompilasi Video 1minit berkaitan perkara asas tentang baby carrier. Moga bermanfaat 🙂 Video 01 – Pertama kali nak beli baby carrier? . Video 02 – Baby carrier yang sesuai untuk newborn👶 . Video 03 – Baby carrier jenis SSC yang macam mana yang boleh dipakai dari newborn?   Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan…

Baby Carrier & Airport Security Check

[Baby Carrier & Airport Security Check] . Pagi-pagi tadi dapat soalan ni dari ‘Encik Tugeda’ Mohd Khairul Othman 😁Dah lama saya nak posting tentang ni, tapi asyik lupa je. Maklumlah lepas balik dari travel, mesti letih. Lepas tu hilang sebahagian ingatan🤣 Sebelum lupa lagi, baik saya cepat-cepat tulis…hehe 😁 . Ramai ibu ayah yang tanya dan penasaran bila bab travel dengan baby ni. Apatah lagi kalau naik kapal terbang. Antara yang utama adalah, masa SECURITY SCANNER CHECK di airport nak kena ke buka carrier? . Dari pengalaman…

Latihan Ke Tandas (Toilet/Potty Training)

Latihan ke tandas merupakan salah satu aktiviti harian yang asas yang perlu dilalui oleh semua kanak-kanak bagi menggalakkan keberdikariaan. Latihan ke tandas juga membantu kanak-kanak untuk belajar supaya sentiasa berada di dalam keadaan kering dan bersih. Kepentingan Latihan ke Tandas kepada Kanak-kanak Ianya penting untuk perkembangan kanak-kanak  supaya mereka sentiasa berada dalam keadaan selesa, kering dan bersih. Adanya latihan ke tandas, pada umur 2 hingga 2½ tahun kanak-kanak boleh dilatih untuk menjaga dirinya berada dalam keadaan kering dan bersih. Manakala bagi kanak-kanak yang tiada…