Review: Pisang Goreng Cheese, Plaza Ivory, dekat USM, Pulau Pinang.

Pizang goreng cheese dah tidak asing lagi di Malaysia yang mana ianya sebelum ini adalah makanan minum petang yang biasa di negara Indonesia. Beberapa tahun kebelakangan ini idea manisan dari seberang ini telah mendapat tempat di hati warga Malaysia dan ianya terus berkembang dan mudah di dapati di mana-mana.
‘Fried Banana Cheese’ nama diberi untuk stall yang khusus menjual pisang goreng cheese ini terletak di ruang legar Plaza Ivory, Bukit Gambier, berdekatan USM Pulau Pinang. Di sini terdapat deretan pelbagai restoran dari makanan barat, Cina, Thailand dan Arab. Memang tumpuan para pelajar USM untuk makan malam.
Malam ni bukan kali pertama sebenanrnya kami makan pisang goreng cheese mereka ni. dah beberapa kali dan memang sedap dan puas hati. Ada 3variasi pisang goreng cheese, iaitu Original (RM6), Special (RM7) dan Rainbow (RM8). Setiap set ini mengandungi 8ketul pisang goreng yang rangup.
Malam ini kami order Pisang goreng Cheese Rainbow 🙂
Cik ni tengah parut coklat Rainbow yg pelbagai perasa dan warna 😉
Yaaa…inilah hasilnya. Setiap warna tu ada rasa tersendiri; Hijau itu pandan, Kuning itu Lemon, Ungu itu anggur dan Pink itu strawberry. Bila makan, rasa macam makan pisang dengan Aiskrim pun ada….sebab perisa-perisa ni memang lemak dan manis. Kami yakin mereka yang menjual ini dah buat research dan mencari resepi yang terbaik untuk gorengan pisang tu. Sebab pisang dia memang rangup. Kombinasi rasa cheese dan coklat pun perfect 😉
Walaubagaimanapun, berpada-padalah menikmatinya ye. Kalau beli tu, sharelah dengan kawan-kawan, jangan makan sorang…kencing manis nanti 😛
Oh ye…mereka beroperasi di sebelah malam sahaja atau lewat petang. Kami pernah nak pergi beli petang, dalam pukul 5.30ptg macam tu, mereka baru nak buka mangga kunci gerai :p
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *