Crotch Baby Carrier: Benarkah ianya bahaya?

 
Alhamdulillah, kini ramai ibu ayah telah terbuka untuk mendalami ilmu menggendong anak. Tahniah. Saya percaya, ibu ayah yang ingin menggendong anak dengan baby carrier ada sebab tersendiri. Dan ada juga ibu ayah yang tidak menggunakan baby carrier juga ada sebab tersendiri. Kita ibu ayah yang bijaksana, terbukalah dengan pilihan ibu bapa lain yang mungkin tidak sama dengan kita. Yang pasti, kita semua menyayangi anak kita 🙂
 
Baiklah, dikalangan ibu ayah yang mula berjinak-jinak dengan dunia menggendong pastinya tidak terlepas dari mendengar, terbaca, ternampak, malah mungkin ada yang menggunakan baby carrier dari jenis narrow base a.k.a crotch carrier. Yang mana tu? Alaa… Yang bawah dia kecil tu, macam dalam gambar di atas lah 😉
 
Tersebar luas juga bahawa baby carrier jenis narrow base atau crotch carrier ini merbahaya. Boleh sebabkan Hip Dysplasia kepada bayi. Ishh…betul ke bahaya? Betul ke?
 
Sebenarnya TAK 100% BETUL. Baby carrier jenis tersebut bukanlah 100% PENYEBAB HIP DYSPLASIA kepada bayi.
 
Jadi, selamatlah kalau guna? Ok je kan?
(Ramai je yang pakai, ok je)
 
BETUL, ianya SELAMAT. Tapi ianya selamat hanya UNTUK BAYI YANG SIHAT SEMPURNA semua struktur tulang dan pinggulnya. Apa maksudnya? Mari saya ceritakan serba ringkas, hasil pembacaan saya mengenai perkara ini dari sebuah artikel berbahasa inggeris. Saya cuba melayukannya agar ibu ayah semua yang lebih menyenangi bahasa melayu dapat memahami sepenuhnya perkara yang PENTING ini 🙂
 
Artikel rujukan:
 
 
Jenis-jenis hip dysplasia pada bayi
Imej dari Hip laman web Displasia Institut Antarabangsa
 
APA ITU HIP DYSPLASIA – DISPLASIA PINGGUL?
Dr. Siow Hua Ming, seorang pakar bedah ortopedik dan Pengarah Perubatan di Providence Orthopaedics di Elizabeth Pusat Pakar Mount Novena , menjelaskan bahawa displasia pinggul bayi adalah satu keadaan di mana terdapat masalah pada kedudukan sendi pinggul.
 
Dalam erti kata lain , hip dysplasia adalah istilah perubatan untuk soket pinggul yang tidak meliputi sepenuhnya bahagian bola daripada paha atas, yang boleh membuatkan paha untuk terkeluar dari soket, sebahagian atau sepenuhnya ( pinggul terkehel ).
 
Oleh kerana displasia pinggul biasanya tidak menyakitkan bayi, pakar-pakar memberi amaran bahawa ia mungkin tidak dapat dikesan sehingga kanak-kanak mula berjalan. Sehingga ia boleh membawa kepada penyakit artritis apabila dewasa dan baru mula merasa sakit apabila dewasa.
 
Dr. Siow berkata bahawa hip dysplasia berlaku kira-kira 1 % dikalangan bayi. Risiko ini meningkat kepada anak pertama yang dilahirkan, perempuan dan kekurangan cecair amnion daripada biasa dalam rahim ketika hamil.
 
Pinggul bayi adalah sangat lembut, ini menjadikan mereka secara semula jadi lebih mudah terdedah kepada displasia pinggul.
PUNCA HIP DYSPLASIA PADA BAYI
Menurut Institut Hip Displasia Antarabangsa, punca sebenar kanak-kanak menghidap hip displasia tidak dapat dikenalpasti. Walaubagaimanapun, mereka telah mengenal pasti beberapa faktor sebagai tambahan kepada apa yang Dr. Siow katakan, iaitu:
 
Genetik: Kira-kira 12 kali lebih berkemungkinan kepada bayi yang terdapat sejarah keluarga menghidap hip dysplasia.
 
Kedudukan dalam rahim : Kedudukan bayi dalam kandungan boleh menyebabkan tekanan pada sendi pinggul yang menyumbang kepada displasia pinggul selepas kelahiran. Bayi dalam kedudukan songsang adalah lebih cenderung untuk mempunyai ketidakstabilan pinggul berbanding bayi yang berada dalam kedudukan normal.
 
Sifat lembut sendi pinggul bayi: Soket pinggul bayi adalah lembut. Membuatkan ia lebih mudah menyebabkan pinggul bayi untuk terkilir.
 
Kebiasaan bayi pada tahun pertama:
Budaya membedung bayi yang salah mempunyai kadar yang tinggi untuk bayi mengidap hip displasia.
 
Perhatikan bagaimana betapa lurus (menggunakan papan) pinggul dan kaki bayi ini, meningkatkan risiko hip dysplasia
Imej dari laman web International Hip Dysplasia.
Sebagai ibu bapa, tidak banyak yang boleh kita lakukan tentang tiga sebab pertama (genetik, kedudukan dalam rahim, sendi pinggul bayi yang lembut) yang mungkin menjadi penyebab kepada displasia pinggul bayi sebagaimana yang disebut di atas. Namun, kita sentiasa boleh mempelajari tentang cara untuk meminimakan risiko terhadap bayi kita dengan mempelajari kaedah membedung yang betul serta pemilihan baby carrier yang selamat.
Sesetengah baby carrier, seperti ini (menghadap ke hadapan) menyebabkan kedudukan yang tidak sihat kepada pinggul bayi.

Sesebuah baby carrier boleh mengurangkan atau meningkatkan peluang bayi untuk mendapat hip dysplasia.

Menurut pakar kesihatan, ia mengambil masa beberapa bulan untuk sendi bayi untuk membentuk secara semula jadi selepas kelahiran. Semasa beberapa bulan pertama bayi hidup, “bola” sendi pinggul biasanya longgar dan soket tulang lembut dibahagian dalam. Jika pinggul bayi dipaksa berada dalam kedudukan yang terlalu lurus terlalu awal, maka “bola” sendi pinggul, tepi soket (hip dysplasia) boleh berubah bentuk secara kekal atau sepenuhnya terkeluar dari soket (terkehel). Sesetengah baby carrier boleh menggalakkan kedudukan pinggul yang tidak sihat kepada bayi.
Kedudukan yang tidak sihat kepada pinggul bayi di dalam baby carrier. Imej dari Hip Antarabangsa Displasia Institute
Kedudukan yang tidak sihat kepada pinggul bayi.
Jika kaki bayi akan diluruskan sama dengan pinggul dan lutut, terdapat risiko yang lebih besar hip dysplasia berlaku, terutamanya jika kedudukan ini dikekalkan untuk masa yang lama.
Kedudukan yang sihat kepada pinggul bayi.
Dr. Siow menjelaskan bahawa kedudukan yang paling sihat untuk pinggul bayi muda adalah apabila mereka ‘flexed and abducted’. Dalam erti kata lain , ia adalah apabila pinggul bayi anda berada dalam kededukan secara semula jadi ke sisi yang bertentangan, dengan pahanya disokong dan pinggul dan lutut dibengkokkan . Kedudukan ini juga dikenali dengan nama-nama berikut:
  • Jockey position
  • Straddle position
  • Frog position
  • Spread-squat position
  • Human position
Kedudukan yang sihat kepada pinggul bayi di dalam baby carrier. Imej dari Hip Antarabangsa Displasia Institute

 

Pilih baby carrier yang meletakkan pinggul dan tulang belakang bayi anda pada posisi yang betul.
Apa yang perlu ibu bapa perlu titik beratkan  apabila memilih baby carrier?
  • Baby carrier yang menghadap ke badan penggendong (ibu bapa), menurut Dr Siow , ia menggalakkan lenturan dan pergerakan pinggul bayi.
  • Ia juga penting untuk kedua-dua ibu bapa dan bayi merasa selesa.
  • Tambahan lagi, ia perlu menyediakan sokongan yang baik untuk tulang belakang bayi dan mengurangkan pergerakan kepala (flopping of the head), tidak terlalu ketat menyebabkan tidak selesa untuk bayi.
Baby Carrier baik harus memastikan keselesaan kedua-dua ibu dan bayi.

 

Tanda-tanda displasia pinggul bayi.
Menurut Intenational Hip Dysplasia Institute, berikut adalah tanda-tanda yang paling biasa hip dysplasia dikalangan kanak-kanak: 
 
Asimetri (tidak simetri): Lipatan punggung yang tidak simetri mungkin petunjuk displasia pinggul pada bayi, tetapi ia perlu disahkan dengan ultrasound atau x-ray. 
 
Bunyi ‘klik’ pinggul: Bunyi menyentap atau klik dari bahagian pinggang boleh menjadi petanda keadaan ini, tetapi sekali lagi, ia adalah yang terbaik untuk menyiasat lebih lanjut dengan x-ray atau ultrasound. 
 
Penyebaran pinggul yang terhad: Anda mungkin mendapati sukar untuk menukar lampin bayi anda kerana bahagian pinggang tidak boleh merebak (dikangkang) sepenuhnya. 
 
Sakit: Semasa bayi dan kanak-kanak, displasia pinggul biasanya tidak mengalami kesakitan, kesakitan mula dirasai pada usia remaja atau dewasa.
 
Swayback: Apabila kanak-kanak belajar untuk berjalan, mereka didapati tempang atau terdapat perbezaan panjang kaki kiri dan kanan adalah petunjuk yang paling biasa displasia pinggul. 
 
Oleh itu, Dr. Siow menasihatkan jika ibu bapa mengesyaki sebarang masalah dengan pinggul anak mereka, rujuklah kepada pakar bedah ortopedik pediatrik secepat mungkin. Displasia pinggul mempunyai hasil rawatan terbaik apabila dikesan dan dirawat awal.

**************************************************************************************

Yaa…begitulah isi artikel tersebut. Jadi apa yang dapat disimpulkan disini? 

#1
Baby carrier jenis narrow base atau crotch tidak semestinya penyebab kepada hip dysplasia. Faktor keturunan dan dari dalam kandungan lagi boleh menjadi penyebabnya. Namun baby tidak sakit jika mereka menghidap hip dysplasia ni. Oleh itu, walaupun kita guna carrier jenis narrow base atau crotch, ‘baby tak menangis pun. bererti dia OK lah’ – itu adalah tidak benar sama sekali kerana memang mereka tak rasa sakit.

#2
Kita boleh pakai carrier jenis tersebut jika anak kita memang 100% normal tulangnya. Namun kita tidak akan tahu tulang anak kita itu normal atau tidak selagi mereka belum boleh berjalan atau kita buat pemeriksaan X-ray (tapi ada ke kita nak buat X-Ray saja-saja kalau anak kita takde sakit apa-apa?) Memang tak lah. Jadi kita sendiri tak tahu keadaan tulang anak kita 100% normal atau tidak sehingga dia besar. Tapi waktu itu mungkin dah terlewat.

#3
Mungkin kita meyakini tulang anak kita normal. Jadi bolehlah guna carrier jenis narrow base atau crocth carrier. Benar. Tapi, walaupun ianya selamat, Ia tetap tidak ergonomik. Ergonomik ni apa pula?
Ergonomik bermaksud Direka untuk memberi keselesaan yang optimum dan untuk mengelakkan tekanan atau kecederaan (direka dengan baik, mesra pengguna)
 
Jadi, walaupun ianya selamat, ia mungkin tidak selesa. Bukan sahaja kepada bayi, malah kita yang menggendong. Betul ke? Kalau nak tahu kebenarannya, memang takda cara lain, anda perlulah mencubanya sendiri dan rasai perbezaannya.
 
#4
Apabila anda tidak selesa, maka anda tidak akan mahu menggunakan baby carrier untuk jangka masa yang lama atau tidak mahu menggunakannya sama sekali (ini yang biasanya berlaku apabila anda menggunakan baby carrier jenis narrow base atau crocth). Lebih parah, anda akan sakit-sakit badan kerana tekanan beban yang tidak sekata (tapi anak anda ok je, sebab mereka memang tak rasa sakit). Akhirnya matlamat untuk menggunakan baby carrier bagi memudahkan pergerakan menjadi sebaliknya. Berbanding baby carrier yang ergonomik, anda hampir tidak merasa beban ketika menggendong anak. Malah boleh menggendong mereka berjam-jam walaupun berat mereka melebihi 10kg~!!!
 
#5
Ramai yang berpendapat, “alaa, pakai sekejap je baby carrier ni, nanti anak besar tak pakai dah”. Ya, jika anda memang merancang untuk pakai baby carrier untuk jangka masa yang pendek, untuk bayi sehingga 6bulan sahaja misalnya, anda boleh gunakan baby carrier jenis narrow base atau crotch carrier (itupun jika tulang pinggul anak anda dipastikan normal). Tapi jika anda ingin menggendong anak anda untuk jangka masa panjang, 6bulan ke atas sehingga toddler atas sebab-sebab tertentu seperti memudahkan pengawalan, keselamatan yang lebih terjamin, keselesaan, dan pelbagai lagi, pilihlah baby carrier yang ergonomik.
 
OKlah, di sini saya sediakan beberapa link untuk ibu ayah semua jika nak baca beberapa penulisan saya yang lain tentang baby carrier / babywearing ni 🙂
 
#1 Baby Carrier (crotch, hip-seat, SSC): Belajar dari pengalaman.
#2  Bobita Gen2 SSC Baby Carrier: Kami Jatuh Cinta~
#3 Review Baby Carrier: Buckle
#4 Bobita Gen2 SSC – Baby Carrier terlengkap di dunia?
#5 Range harga baby carrier di Malaysia
#6 Bersama Bobita Gen2 SSC Baby Carrier, ke mana telah kami pergi?
#7 Isu dalam penggunaan Baby Carrier: Mengapa ‘front-facing’ itu tidak baik?
#8 Tips: Bawa Bayi Naik Pesawat
MOGA BERMANFAAT
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

6 Comments

  1. Anonymous says:

    Assalammualaikum…

    saya tgh dalam usaha mncari SSC utk anak yg bakal lahir. Walaupun anak ke 3 tp yg 2 sblum ni lbih kpd stroller. Terjmpa blog puan, n bnyk info mngenai SSC Bobita. Mcm tertarik dgn Bobita. Cuma ada beberapa 2/3 soalan yg saya x dpt crik info trsbut (mngkinsaya terlpas pndng)

    1) SSC Bobita ni sesuai dipakai dr umur brp ke umur brp?
    2) Jika saya berhajat nak pakai dr 0mnth, adakah ianya sesuai?…perlu ada aksesori tambahan ke??

    TQ in advance

  2. Waalaikumussalam puan 🙂

    1)Bobita SSC sesuai dari bayi berumur 4bulan hingga berat maksima 20kg. Jadi tiada had umur, selagi anak belum 20kg tetap boleh pakai. Rata-rata parents pakai hingga anak umur 3-4tahun. Ada juga yang carry anak umur 5tahun ☺

  3. 2)
    Menurut pakar, bayi 0-3bulan (newborn) belum sesuai untuk gunakan baby carrier jenis SSC seperti Bobita SSC ini. Bayi 0-3 hanya sesuai untuk menggunakan baby carrier jenis RING SLING atau WRAP.

    Ini kerana pakar menyatakan bayi 0-3bulan (newborn) ini mempunyai bentuk tulang belakang semulajadi yg berbentuk 'C' atau bahasa inggerisnya natural 'C' shaped spine.

    Jadi, untuk memastikan bentuk semulajadi tulang belakang ini tidak terganggu, ring sling dan wrap sahaja yang sesuai kerana ianya dari selapis kain yang mampu mengikut bentuk tulang bayi tersebut dengan sempurna.

    Apabila bayi menjangkau 4bulan, bentuk tulang belakang mereka akan berubah dan semakin kuat serta keras. Jadi tiada masalah untuk mula pakai baby carrier jenis SSC seperti Bobita SSC ini ☺

  4. Jika puan ingin bertanya langsung kepada saya, boleh juga melalui WhatsApp 0102314714 🙂

    Ilmu tentang babywearing ni kadangkala terasa agak complicated kerana ia masih dirasakan baru dikalangan kita. Tapi insyaallah demi keselesaan dan keselamatan anak dan kita yg menggendong, ianya bermanfaat 🙂

  5. Untuk menggunakan carrier SSC yang sama dari newborn ini ada beberapa jawapan kerana ilmu babywearing ini luas. Sentiasa ada solusi yang boleh disarankan. Kalau puan nak bertanya langsung kepada saya melalui WhatsApp mungkin lebih mudah. Puan boleh WhatsApp saya di 0102314714. Saya bantu apa yg boleh. Insyaallah 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *