Review: Laksa Tempurung

Laksa Tempurung, Teluk Kumbar, Pulau Pinang.

 

LAKSA TEMPURUNG
Entri ni kira throwback la jugak, sebab makan Laksa Tempurung ni bulan Jun 2015 yang lalu setelah viral di FB 😛
Lokasi: Di Teluk Kumbar, jika datang dari Bayan Lepas, lokasinya sekitar 100meter selepas Masjid Sungai Batu. Jika nak senang, boleh juga Google Map ‘Warung Hashim’, di situlah lokasi Laksa Tempurung ni 🙂
Google Map: Lokasi Laksa Tempurung di Warung Hashim

 

  • Waktu kami pergi dulu, kami parking tepi jalan saja. Sebenarnya ada ruang tanah lapang untuk parking sebelah kedai. Jadi kalau nanti ada yang nak pergi, slow kan kereta bila dah dekat supaya tak terlepas lorong masuk parking ye sebab kalau dah terlepas susah nak patah balik.
  • Tatkala kami masuk ke kedai, tiada meja yang kosong. Ramai orang…ada meja yang tiada orang, tapi belum dibersihkan. Kami duduklah juga kerana tiada pilihan. Kami tak menunggu lama, suami terus ke kaunter untuk order. Kerana nampak gaya kalau nak tunggu staff dia datang tanya macam berjanggut la juga ni. Sebab orang ramai, staff pun macam ahli keluarga sendiri saja, ada yang nampak macam masih sekolah rendah pun ada. Jadi dari segi servis memang agak slow sikitlah di sini. Kesabaran anda adalah dituntut :p
  • Kami order laksa dan cendol. Harga dah tak ingat sebab dah lama pergi kan baru nak update kat blog :p RASA: untuk laksa sedap. Cuma bagi saya tiada yang istimewa. Sama macam yang ada dijual di pasar malam, malah saya pernah makan laksa yang lebih enaklah dari ini. Walaubagaimanapun rasanya tidak mengecewakan. Dengan pengalaman makan dalam tempurung, ia mungkin berbaloi untuk anda ke sini. Untuk Cendol pula, kami order cendol pulut. Cendol juga dalam tempurung. Pulutnya menggunakan pewarna yang berwarna-warni. Biru, Ungu, Merah, Kuning. Memang terang. Nak makan pun macam takut sebenarnya :p Pulutnya keras seperti tak cukup masak. Rasa cendol pun biasa-biasa saja. Mungkin nasib kami saja yang kurang baik hari ini. Mungkin hari lain cendolnya lebih sedap 😉
  • Jangan takut untuk mencuba. Rasa makanan ni subjektif. Lidah orang ni rasa masin, belum tentu lidah kita juga masin. Mungkin hari ni dia buat kurang sedap, tapi semalam sedap, atau esok lusa lagi sedap kan? Selamat menjamu selera 😉
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *