Bagi mengisi masa bersama keluarga dihujung minggu, kami buat aktiviti membanding beza jus nenas dari 3jenama dan keluaran negara yang berbeza seperti berikut:
Jus Nenas: Pran, Dole, F&N Fruit Tree

Dari perbandingan harga dan isipadu, yang termurah adalah jenama Pran, diikuti oleh F&N, dan yang termahal ialah Dole. Jom kita tengok warna jusnya pula 🙂

Warna Jus: Pran (Kuning terang, agak jernih), Dole (kuning pudar, keruh), F&N ( kuning dan lebih pudar, keruh)
Setelah tengok warna, jom rasa. Berikut adalah markah rasa per sepuluh untuk setiap jus. Makin tinggi markah bererti lebih sedap (pada lidah masing-masing).
Hasil pemarkahan.

Majoriti merasakan F&N yang paling sedap. Pran yang ke-2 sedap dan Dole yang paling tak sedap. Walaubagaimanapun terdapat percanggahan pendapat antara setiap tukang rasa. Mungkin rasa ini berbeza kerana kandungan setiap jus itu sendiri. Jom kita lihat secara ringkas.

Pran (paling banyak campuran), Dole (100% jus nenas, tanpa gula), F&N (jus nenas & gula)
Kesimpulannya, yang paling tak sedap tu adalah yang paling berkhasiat dan asli. Dole memang rasanya masam, tapi ia asli jus nenas sebenar. Bagi peminat jus nenas, mungkin entri ini membantu anda untuk memilih jenama yang terdapat di pasaran. Selamat memilih 🙂
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *