Review: Countryside Stables Penang

Hari minggu yang lalu tanpa dirancang kami telah berkunjung ke Coutryside Stables Penang ini. Asalnya cuma nak ambil angin petang di Pantai Malindo, Balik Pulau, Pulau Pinang. Tapi waktu on the way tu ternampak tempat ni. Jadi kami singgahlah sewaktu perjalanan pulang tu πŸ˜‰
Kalau guna Google Map, search aje. Pasti jumpa. Cuma beberapa meter saja dari Pantai Malindo πŸ˜‰
Kami makan laksa & lai chee kang di Pantai Malindo ni. Pantai Malindo ni bukanlah macam pantai Batu Feringghi, tak boleh mandi-mandi pun. Ia adalah kuala nelayan. Ada banyak bot-bot nelayan naik di sini. Kalau anda bernasib baik dan datang ke sini waktu nelayan baru pulang, bolehlah beli hasil laut seperti ikan dan udang segar terus daripada nelayan. Di sini juga ada banyak gerai makanan dan pelbagai pilihan. Ada playground juga. Jadi memang strategik juga buat keluarga dengan anak kecil untuk duduk santai-santai di sini.
Selesai makan, kami pun singgahlah di Countryside Stables Penang. Di papan tanda ni jelaslah kot berapa bayaran masuk, lokasi, dan waktu operasinya πŸ˜‰
Inilah tiket masuk.
Masuk aje ke dalam, akan terus jumpa rusa dalam kandang ni.
Ini antara dekorasi di pintu masuk.
So, tangkap gambar lah sikit πŸ˜‰
Nama tempat pun stables, so banyaklah kandang. Berpuluh-puluh kandang dengan pelbagai sepesis kuda.
Wafiy takut tengok kuda. Mak dia pun nervous jugak :-p
Bukan semua kuda berada dalam kandang. Ada banyak juga kuda yang dibiar bebas. Jadi kita boleh lah tengok kuda-kuda ni dari jarak dekat malah boleh sentuh juga πŸ™‚
Kuda-kuda ni jinak sebenarnya. Tapi kita la yang takut :-p
Kalau ada anak kecil yang macam Wafiy ni, awasilah. Kadang-kadang macam takut. Kadang-kadang terlebih berani. Jadi hati-hatilah ya.
Suasana kat sini memang damai. Kuda bebas meragut rumput. Kita pun feeling-feeling macam nak ada kuda jugak jadinya :-p
Antara suasana petang di sini.
Kalau ada yang ingin cuba menunggang kuda pun boleh. Tapi ada bayaran tambahan. Saya tak ingat harga dan berapa lama tempoh menunggang. Wafiy pun takut nak pergi dekat dengan kuda. Sentuh kuda pun dia menjerit. Apatah lagi nak naik. Memang taklah kan… Insyaallah kalau nanti Wafiy besar sikit, bolehlah cuba naik. Lagipun berkuda ni Sunnah Rasulullah, banyak mafaat.
Wafiy menonton saja dulu buat masa ni πŸ˜›
Ada juga cafe di sini. Jadi kalau nak duduk-duduk santai sambil minum atau makan aiskrim pun boleh.
Hari semakin petang. Wafiy say good bye πŸ˜‰
Alhamdulillah, walaupun tanpa dirancang…petang ini menjadi satu petang yang bermakna buat kami, terutamanya Wafiy. Sebelum ni tengok ‘horse’ di buku dan kartun saja. Kalini dia dapat tengok dan sentuh ‘horse’. Terima kasih Countryside Stables Penang, Insyaallah kami datang lagi πŸ™‚
Sedikit video kenangan kami di sini:

Nak cari homsestay di Penang? Klik di sini.
Nak mudah bercuti atau travel dengan bayi? Pakailah baby carrier yang ergonomik, selamat, dan selesa. Nak dapatkan satu? KLIK DISINI.

Nak beli barang baby? LayariΒ www.markassikecil.com.myΒ untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *