Cara buka akaun perniagaan (enterprise) di Maybank

Kini ramai yang mula buat perniagaan secara kecil-kecilan terutamanya secara online. Saya mula menjalankan perniagaan online sejak tahun 2010. Namun tidak pernah memiliki akaun bank perniagaan sendiri walaupun telah berdaftar dengan SSM sejak tahun 2014. Bagi yang nak tahu cara mudah untuk mendaftar perniagaan di SSM boleh klik di sini.
Kini saya mengorak langkah untuk lebih serius dalam perniagaan barangan bayi yang berkualiti seperti Bobita Gen2 SSC Ergonomic Baby Carrier yang kini telah berada di beberapa outlet barangan bayi di seluruh Malaysia. Dan ia boleh dibeli secara offline dan online dari www.facebook.com/bobitamalaysia
Oleh itu, penting bagi saya untuk menguruskan kewangan perniagaan yang lebih baik dengan cara membuka akaun bank perniagaan sendiri di samping memberi keyakinan kepada pelanggan dan pemborong produk yang saya pasarkan apabila menggunakan akaun bank syarikat berbanding akaun atas nama peribadi. Selain daripada itu, banyak lagi kepentingangan akaun perniagaan ini bagi yang serius untuk berniaga. Antaranya adalah untuk membuat pinjaman perniagaan dan pengambilan staff/pekerja secara rasmi kelak. Mungkin banyak lagi kepentingannya yang tidak dapat saya nyatakan kerana saya pun belum tahu. Hehe…tapi apa yang saya tahu dan apa yang boleh saya kongsikan adalah cara-cara membuka akaun bank perniagaan; secara spesifiknya adalah di Maybank. Prosedur mungkin berbeza bagi setiap bank.
LANGKAH #1
Pergilah ke cawangan Maybank yang terdekat atau paling mudah anda nak parking kereta walaupun jauh sikit dari rumah anda :-p Beritahu pada pegawai bank yang bertugas di kaunter nombor giliran tu yang anda nak buka Current Account Company. Nanti dia akan bagitaulah nak kena jumpa siapa atau ke kaunter mana. Setelah berjumpa,  pegawai bank akan beri borang Introducer yang perlu di isi.
Okey, macam ni lah borang nya. simple aje. Yang penting ia perlu diisi oleh seorang Introducer. Siapa yang boleh jadi introducer ni? Satu saja syaratnya. Beliau perlu memiliki current account dengan Maybank sekurang-kurangnya 2tahun dan masih aktif hingga ke hari ini. Tak kisah akaun peribadi atau perniagaan. Jika pemegang akaun adalah orang peribadi, cukup sekadar mengisi nama penuhnya sebagaimana di akaunnya dan nombor akaunnya. Jika pemegang akaun adalah akaun perniagaan/syarikat, beliau perlu copkan juga cop perniagaannya lengkap dengan nama & nombor SSM pada borang. Itu saja. mudah kan?
 
LANGKAH #2
Setelah borang tersebut telah dilengkapkan, bawa dokumen-dokumen berikut ke bank semula:
1- Borang introducer yang telah lengkap di isi.
2- Dokumen pendaftaran SSM yang 3muka surat tu.
3- Kad Pengenalan (MyKad).
4- Cop yang ada tertulis nama perniagaan dan nombor SSM.
5- RM 2,000 diperlukan untuk buka akaun bank (tapi tak perlu bawa lagi masa ni. bawa dokumen aje)
Ini contoh cop perniagaan yang saya gunakan.
 
LANGKAH#3
Pembukaan akaun perniagaan ni tak selesai dalam satu hari ye. Ia mengambil masa 2-3hari bekerja. Jadi, baliklah rumah dahulu dan tunggulah panggilan dari pihak bank. Pengalaman saya, lusanya bank dah telefon memaklumkan akaun telah boleh dibuka dan bolehlah bank in RM2,000 untuk mengaktifkan akaun. Pegawai yang telefon tu akan beri nombor akaun kita untuk bank in. Tapi saya memilih untuk ke bank sendiri keeseokan harinya dan bank in RM 2,000 tersebut di bank. Lagipun kita memang perlu ke bank lagi kerana ada lagi borang yang perlu kita tandatangan.
LANGKAH#4
Berjumpa lagi dengan pegawai yang bertanggungjawab. Mereka akan beri nombor akaun untuk kita masukkan RM 2,000 (minima) nak masukkan lebih pun boleh ke akaun tersebut. Setelah itu, kita perlu isi borang untuk permohonan buku cek. Ini wajib, tak boleh taknak. Jadi ikutkan ajelah walaupun mungkin kita tak nak guna pun cek. Setelah itu, kita akan diberi guidance untuk membuka akaun Maybank.2u. Apabila akaun dah siap, memang dah adalah duit RM 2,000 kita kat dalam tu. Wang yang kita masukkan tu tak beku, boleh digunakan atau dikeluarkan semula jika perlu. Selesai tu, boleh lah balik. Tapi sebelum balik, korang nak tanya apa-apa, tanya aje pada pegawai tu supaya tiada kekeliruan kelak. Saya tanya macam-macam jugak seperti had pengeluaran, dan sebagainya. Oh ye. Akaun perniagaan tak ada ATM card ye. Kalau nak keluarkan duit perlu guna cek atau transferlah ke akaun peribadi dulu, dan kemudian baru keluarkan di ATM ok? Online transfer sama aje prosesnya macam Maybank.2u akaun peribadi kita.
Macamnilah rupa Maybank.2u nya. Sama aje kan dengan yang akaun peribadi. Tapi kita kena buka akaun Maybank.2u asing, tak boleh combine satu akaun.
LANGKAH#5
Ini step terakhir. Iaitu kembali lagi ke bank dan ambil buku cek yang setebal 100helai. Banyak….hahaha…buku cek ini dicas RM15 ditolak dari akaun. Tak ada tarikh luput untuk cek ini. Jadi tak pakai cepat-cepat pun tidak mengapa. Cuma kalau guna, cek ini sah selama 6bulan dari tarikh yang tertulis pada cek dan akan dicas 53sen termasuk GST ke akaun kita untuk setiap cek yang ditunaikan.

 

Inilah dia buku cek setebal 100keping yang akan disertakan untuk setiap pembukaan akaun perniagaan.
Demikianlah langkah-langkah umum untuk membuka akaun perniagaan di Maybank. Moga kita semua sama-sama akan maju dalam perniagaan demi mencari rezeki yang halal dan berkat untuk dunia dan akhirat. Insyaallah.
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

168 Comments

  1. Baem Ashrawi says:

    Assalamualaikum Pn Atiqah, terima kasih atas post yang membantu ni! Btw, nak tanya sikit boleh hehe kalau kita dah bankin 2k dalam akaun, lepastu kita boleh keluarkan balik ke duit tu?

  2. Kaoru says:

    Salam puan. Betul ke kalau kita ada buat business online & nak buka akaun cimb utk syarikat tidak boleh menggunakan alamat rumah seperti yg didaftarkan dlm SSM?

  3. Kaoru says:

    sy ada search info2 dr en google mengenai syarat2 buka akaun CIMB utk syarikat. kebanyakkannya kata tidak boleh buka akaun(CIMB) syarikat jika guna alamat rumah atas sebab scammed. padahal mostly online business memang didaftarkan SSM atas alamat rumah. Jadi dekat situ agak confuse but now i know from u puan it really helps me a lot.

  4. Kisah benar sy masa buka akaun perniagaan pd 25.10.2016. Sy tiada introducer. Peg maybank kata kalau takde introducer ada 1 cara lain iaitu potongan sebanyak rm200 sbg simpanan selama 5 tahun. Tak boleh amik duit tu selama 5 tahun. Duit tu sy akan dpt balik selepas 5 thn. Potongan rm200 stiap bln tu akan dimasukkn ke akaun berasingan.Pd 3.11.16 sy mndapat sekeping surat dari eTiQa Insurance mengenai Kemudahan e-Bayaran. Sy dh mula confius,adakah potongan sebyk rm200 sbg komitmen insurans atau takaful? Tetapi sy diberitahu sbg simpanan utk 5 thn.

    Ada sesiapa boleh bg penjelasan? Sy dh isi semua dokumen utk proses buka akaun syarikat tp msh blum trima panggilan drp maybank. Deposit 2k pun belum dibuat.

  5. Kisah benar sy masa buka akaun perniagaan pd 25.10.2016. Sy tiada introducer. Peg maybank kata kalau takde introducer ada 1 cara lain iaitu potongan sebanyak rm200 sbg simpanan selama 5 tahun. Tak boleh amik duit tu selama 5 tahun. Duit tu sy akan dpt balik selepas 5 thn. Potongan rm200 stiap bln tu akan dimasukkn ke akaun berasingan.Pd 3.11.16 sy mndapat sekeping surat dari eTiQa Insurance mengenai Kemudahan e-Bayaran. Sy dh mula confius,adakah potongan sebyk rm200 sbg komitmen insurans atau takaful? Tetapi sy diberitahu sbg simpanan utk 5 thn.

    Ada sesiapa boleh bg penjelasan? Sy dh isi semua dokumen utk proses buka akaun syarikat tp msh blum trima panggilan drp maybank. Deposit 2k pun belum dibuat.

  6. Wah…kes rare ni. Saya tak pasti tentang itu. Kalau puan rasa ragu, puan cuba ke cawangan Maybank yang lain dan tanyakan tentang itu. Khuatir ada penipuan/salah faham. Saya tak pasti dan belum pernah dengar kes yang begini 🙁 RM200 sebulan tu banyak juga untuk peniaga baru macam saya jika dibekukan setiap bulan. Jika benar mereka telah sign up untuk insuran. Boleh minta batal polisi tersebut segera.

  7. Asyraf says:

    Cara buka acc syarikat (enterprise) di cimb macam mana pulak puan ? Sama saja atau banyak kerenah macam perlukan lesen dari PBT ?

  8. Cara buka acc syarikat di CIMB pun lebih kurang juga. Cuma borangnya lebih complicated. Tidak perlu introducer dan deposit hanya RM1ribu. Namun proses juga agak lambat. Hampir 3minggu baru acc dapat buka dan satu bulan kemudian baru terima buku cek. Berbanding Maybank semua urusan selesai dalam 4hari. Walaubagaimana pun, saya tak boleh generalisasikan semua maybank atau cimb prosesnya sama. Mungkin ada perbezaan prosedur utk setiap cawangan. Berkaitan Lesen, saya tak perlu kemukakan apa-apa lesen.

  9. Anonymous says:

    kalo saving accaount xleh ye? huhu…susah jg nak cari orang yg ada current account melainkan org yg wat biz ek…hihihi

  10. salam, tumpang tanya current acc yg puan buka ni jenis apa ye? sbb sy tgk dekat website maybank mcm ada banyak jenis. Current Account-i, Basic Current Account, etc etc.

    Dan, puan buka acc di cawangan mana ye? sbb di cawangan puchong sy pegi ni, staff bg satu borang utk di isi, mcm leceh je.huhu

  11. Anonymous says:

    Salam, nak tanye, since kite berniaga online, kena lampirlan sekali bukti website /fb/ig perniagaan kite ke, sekali dengan salinan invoice? Sbb masa pergi hr tu diorng mntak , jd mcm pelik…

  12. zegwei says:

    saya juga perlukan introducer untuk buka account bagi online business, ada siapa2 boleh bantu sila whatsapp saya 0175522128. Teoh Zheng Wei. TEMPAT : Georgetown, Pulau Pinang

  13. siti halijah says:

    Assalam…masalah sy ni sy penah bukak acc maybank n aktif smp 2009/2010 cmtu la..tpi sekrg da xaktif.rase2 boleh ke bukak acc syarikat guna sy pny acc sendiri kd introducer tu

  14. Unknown says:

    Assalamualaikum Mohon Bantu Kak Sy Ada msalah current account sy sebab saya dah buka cek 3 kali nama saya dah blacklist 3kali so depa tutup acvount saya automatic mcm mana sy nk buka balik nk minta rayuan ada sapa2 bleh bantu nk buat gunakan account yg sama balik tq mohon bantu….

  15. Anonymous says:

    Assalamualaikum,
    nak tanya akaun perniagaan kalau guna akaun simpanan biasa pun boleh kan? tak semestinya kena daftar current akaun.

  16. Tikah, lepas masukkan duit 2k tu. Nnt boleh keluarkan blik ye? Perlu ada baki minimum dalam akaun berapa ye sekurang-kurangnya lepas dh amik/guna duit dlm akaun 2k yg telah dideposit tu? Ina nk buat jgk. Masalahnya tak ada introducer.

  17. Tikah, lepas masukkan duit 2k tu. Nnt boleh keluarkan blik ye? Perlu ada baki minimum dalam akaun berapa ye sekurang-kurangnya lepas dh amik/guna duit dlm akaun 2k yg telah dideposit tu? Ina nk buat jgk. Masalahnya tak ada introducer.

  18. alin says:

    Nota tambahan pada nota bagus Pn Atiqah.. jumlah simpanan dlm current account mestilah RM1000 pada setiap masa.. kalau kite keluarkan hingga baki kurang RM1000, akan didenda…
    Buku cheque adalah optional.. ade charge tambahan.. nak boleh tak nak pon boleh..
    tapi macam Pn Atiqah cakap.. akan tertakluk pada budi bicara cawangan yg kite mohon..mungkin ada yg bagi buku cheque free..
    ada lagi satu current account di Maybank yang tak perlukan introducer.. tak ingat namanya.. mmg Maybank benarkan utk peniaga online kecil-kecilan.. boleh call Maybank utk pertanyaan lanjut..
    nota tambahan saya dr khidmat nasihat customer service waktu sy call utk tanya info semalam..

  19. azani wan says:

    saya ada apply utk buka akaun syarikat di cimb bank.selang 4 hari pegawai bank call suh dtg..dah jumpa tu dia ckp x boleh buka akauj sebab nama saya black list citos.
    tapi dia kata ada satu solution..sy kena ambik pakej produk cimb,baru boleh buka.pakej yg terendah sy kena byr rm350 sebulan..(tak ada contract wajib berpa tahun pun.tpi kata pegawai tu kalau ambik pakej ni kita dpt cover insurans 120k jika berlaku kematian @ cacat kekal.rm350 automatik akan ditolak setiap bulan dri akaun syarikat yg kita buka tu..masa mula2 nak buka dah kena byr utk 2 bln pertama rm700 + rm1000.
    apa pendapat tuan/puan kt sini? mcm2 syarat la bank ni.

  20. Salam Sis, nak Tanya sikit ,if current acc dah tak authorized oleh pihak bank sendiri sebab dah lebih 6bln tiada transaksi, jika saya ingin aktifkan balik apa syarat2 dia eh..?
    Dan cek untuk current acc tu masih boleh digunakan lagi ke..?

    Sekian soalan saya.. Terima kasih 🙂

  21. Az-zahra says:

    salam puan..terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat =)
    nak tanye, if nama syarikat yang berdaftar dengn ssm tu tiada enterprise mahupun trading, masih valid untuk buka acc bank syarikat x ye?

  22. Tak ada syarat. Cuma bila current akaun diluluskan, kena masukkan rm2k. Utk aktifkan akaun rasanya. Ni kes current account utk company.

    Kalau current account utk personal saving account kena masukkan rm500.

  23. Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jack Blessing, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: ([email protected])

  24. Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jack Blessing, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: ([email protected])

  25. Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jack Blessing, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: ([email protected])

  26. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan CATHERINE JONES, pemberi pinjaman swasta yang bereputasi untuk pinjaman telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah ia telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman bercagar pada kadar faedah 2% daripada individu, syarikat dan syarikat-syarikat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat.
    Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.

    Hantar e-mel kami di: ([email protected])

  27. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan CATHERINE JONES, pemberi pinjaman swasta yang bereputasi untuk pinjaman telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau adakah anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah ia telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman bercagar pada kadar faedah 2% daripada individu, syarikat dan syarikat-syarikat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat.
    Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.

    Hantar e-mel kami di: ([email protected])

  28. PINJAMAN FAST MENAWARKAN ONLINE AT SANDRA DOANLD PINJAMAN SYARIKAT … Sandra Donald Pinjaman Syarikat adalah pembekal terkemuka pinjaman Worldwide Tidak kira apa keadaan kewangan anda, kami boleh membantu mendapatkan wang tunai anda sendiri. Kami menyediakan pinjaman untuk penyatuan hutang, pembaikan rumah, pinjaman tanpa cagaran, pinjaman untuk kredit buruk, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman Pelajar, pinjaman kereta, mengurangkan Hutang Kad Kredit, Harta Tanah anda dan Gadai janji pada kadar faedah 2%. tawaran pinjaman dalam talian kami adalah cepat dan mudah ke apply.it adalah 100% Jaminan dan selamat. Sila hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut di [email protected]

  29. fred mantin says:

    Adakah anda fikir untuk mendapatkan pinjaman? Anda serius yang memerlukan pinjaman segera untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda, kami memberi pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan pinjaman korporat dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel ([email protected])

  30. fred mantin says:

    Adakah anda fikir untuk mendapatkan pinjaman? Anda serius yang memerlukan pinjaman segera untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda, kami memberi pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan pinjaman korporat dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel ([email protected])

  31. Waalaikumussalam. Ya, boleh aje. Cuma kalau plan utk besarkan perniagaan, urusan rasmi perlukan current acc 🙂 Kalau utk jual beli biasa, boleh guna acc simpanan peribadi macam biasa. bukan satu kesalahan 🙂

  32. Pasal 1K tu, pegawai bank tu cakap hujung tahun je makesure ada 1K atleast. Kalau tak baru kena denda…normal month lain ok je. Sebab Disember tu diorang nak close acc apa ntah, jd time tu kena ada atleast 1K 🙂

  33. Erika Hans says:

    sy nak tanya Puan Atikah, sy pergi ke mbb cawangan taman tun, diorg reject application saya suruh saya pergi maybank ikut address ssm saya. ssm address sy ikut alamat ic, jd kene pergi balik ke perak..

  34. Saya ada dengar juga few cases yg mcm ni. Memang setiap branch ada prosedur tersendiri. Macam branch yg saya pergi, walaupun address SSM saya di Selangor, tapi saya buka akaun di Pulau Pinang dibenarkan. Pegawai minta sebab. Saya beritahu saya mengikut suami sedang sambung belajar di Penang, dan mereka minta surat nikah serta surat pengesahan pelajar suami. Jadi tiada masalah. Prosedur lain tetap seperti biasa 🙂

  35. Anonymous says:

    Hai Awak ,, terima kasih, ianya sangat membantu .. tpi boleh saya tanya .. kalau syarikat saya masih belum ada cop boleh ke buat account syarikat.

  36. Laura Jacobs says:

    Halo,
    Ini adalah untuk memberitahukan masyarakat umum bahwa Mrs Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman swasta memiliki membuka kesempatan keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman pada tingkat bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan mudah dipahami. hubungi hari ini kami melalui e-mail sehingga kami dapat memberikan persyaratan pinjaman dan kondisi di: ([email protected])

  37. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Apakah Anda pernah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Mencari lagi karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu !! kami memberikan pinjaman kepada perusahaan, badan swasta dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail melalui: ([email protected])

    APLIKASI DATA

    1) Nama ………………………
    2) Negara …………………..
    3) Alamat ………………….
    4) Jenis Kelamin ……………………
    5) Status perkawinan ………….
    6) Pekerjaan …………….
    7) Nomor Telepon ………..
    8) posisi di tempat kerja …..
    9) pendapatan bulanan ………………..
    10) Jumlah Pinjaman ………
    11) durasi pinjaman …..
    12) Tujuan pinjaman ………………
    13) Tanggal Lahir ……………………

  38. magret james says:

    Welkom BIJ MAGRET JAMES financieren lening SERVICE ………. Bent u een zakelijke pria vrouw? Ben je di een financiële puinhoop dari heb je geld nodig om te beginnen bertemu je eigen Bedrijf? Heeft u een lening nodig om een ​​leuke Kleinschalige en middelgrote Bedrijf te starten? Heeft u een nilai kredit lage en je bent vinden het moeilijk om kapitaal lening te krijgen van lokale Banken en andere financiële instellingen?. Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid adalah onze prioriteit, onze belangrijkste doel adalah om u te helpen de diensten mati u verdient, Ons programma adalah de snelste Manier om te krijgen wat je nodig hebt di een handomdraai. Verlaag uw betalingen om de mencakup op uw maandelijkse uitgaven te verlichten. Keuntungan flexibiliteit waarmee u Kunt gebruiken voor Welk doel Dan ook – vakanties van, het Onderwijs, om unieke aankopen Wij bieden een berkembang biak scala aan financiële diensten waaronder: Perencanaan Bisnis, Commercial en Pengembangan Keuangan, Eigenschappen en hypotheken, consolidatie van schulden leningen, Bisnis Leningen , onderhandse leningen, Huis Herfinanciering leningen bertemu een lage rente op 2% per nietig verklaren voor particulieren, Bedrijven. Wij bieden alle soorten van leningen, solliciteer Vandaag nog naar betaalbare leningen. kontak Neem bertemu ons op melalui e-mail voor meer informatie: ([email protected])

  39. Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Jika ya! Kontak Ocean Keuangan dan Mortgages Terbatas ®for jumlah pinjaman kecil dan besar. Kami memberikan pinjaman pada tingkat bunga 2%. Hubungi kami hari ini melalui e-mail di [email protected] Kami juga memberikan dari. £ 5 ribu Pounds untuk 100 juta Pounds untuk individu dan perusahaan, kredit adalah terbuka untuk semua terlepas dari kebangsaan.

  40. Rahel Cohran says:

    hello.
    Saya Mr Rahel pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan masa kehidupan pinjaman peluang kepada individu, firma-firma perniagaan, insurans, dan lain-lain Adakah anda apa-apa kesukaran kewangan atau memerlukan pinjaman untuk melabur atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda cari tidak lagi sebagai kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dalam mana-mana denominasi mata wang dengan kadar 2% tanpa fee.I pendahuluan ingin menggunakan media besar ini untuk memberitahu anda bahawa kami bersedia untuk membantu anda dengan apa-apa jenis pinjaman untuk menyelesaikan itu masalah.Jika kewangan anda yes kemudian kembali sekarang melalui E-mel ([email protected]) untuk maklumat lanjut, ANDA sANGAT SELAMAT DATANG.

  41. Vick Mara says:

    (VICK MARA LOAN FIRM SYARIKAT)
     
    Hello am Puan, merit harapan, pemberi pinjaman pinjaman sah dan boleh dipercayai untuk pinjaman
    dalam terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami pada kadar faedah 2%. daripada
    USD $ 12,000 kepada $ 8,000,000, euro dan pound sahaja. Saya memberi pinjaman perniagaan,
    pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, pinjaman kereta dan pinjaman untuk membayar bil-bil. jika awak
    perlu loana2 yang
       yang anda perlu lakukan adalah untuk anda untuk menghubungi saya secara langsung
    Dalam: ([email protected])
    Tuhan merahmati kamu.
    Yang benar,
    Mrs: merit Hope
    E-mel: ([email protected])

    Nota: Semua jawapan hendaklah dihantar kepada: ([email protected])

  42. Anonymous says:

    salam, nk tanya, kalau alamat dlm SSM di perak, tetapi alamat premis di selangor, kena bukak acc maybank di selangor atau dimana mana cawangan maybank boleh?

  43. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    dari awak.

    Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
    untuk memberi bantuan kewangan kepada orang
    Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

    emel: [email protected]

    Selamat sejahtera
    Sir Joel Williams
    FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
    Ketua Pegawai Eksekutif
    Tel: +601111850392
    Email: [email protected]
    Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  44. Waalaikumussalam, bergantung kepada cawangan bank masing-masing. Ada yang tak benarkan buka acc di alamat berbeza dgn SSM, ada yg benarkan dengan sokongan dokumen. Setiap bank mempunyai SOP yang berbeza. Boleh terus ke cawangan bank utk pertanyaan.

  45. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    dari awak.

    Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
    untuk memberi bantuan kewangan kepada orang
    Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

    emel: [email protected]

    Selamat sejahtera
    Sir Joel Williams
    FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
    Ketua Pegawai Eksekutif
    Tel: +601111850392
    Email: [email protected]
    Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  46. Davies Ruth says:

    Pinjaman untuk pelbagai tujuan
    Kami menawarkan jumlah minimum 10,000.00 euro kepada 20 juta euro
    Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    pinjaman
    tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
    pelanggan mesti
    Melebihi umur o f 18 tahun
    Urus niaga ini adalah 100% selamat untuk semua clents
    Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
    ([email protected])

  47. BERITA BAIK, BERITA BAIK
    Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: ([email protected])
    Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

    Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
    A) [email protected]
    B) [email protected]
    C) [email protected]
    D) [email protected]

    Terima kasih telah membaca ,
    Email saya adalah..muthiafadlika2020 @ gmail.com
    Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
    ([email protected])

  48. Pelanggan yang terhormat,

    Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
    Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
    Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
    Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
    Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
    Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
    Hubungi kami melalui e-mail (([email protected])))
                   
                   FORMULIR APLIKASI

    1) Nama lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negara:
    5) Jenis Kelamin:
    6) Status perkawinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nomor Telepon:
    9) Pendapatan bulanan:
    10) Jumlah pinjaman:
    11) Durasi Pinjaman:
    12) Pinjaman obyektif:
    13) Agama:
    14) Usia
    15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?

    Motto Perusahaan:
    Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
    Posisi adalah semua yang kita inginkan)
    #BBMme PIN: D8980E0B
    Kesopanan:
     ((ISKANDAR LESTARI KREDIT UNITY TERBATAS))

  49. Pelanggan yang terhormat,

    Apakah Anda memerlukan kredit finansial yang mendesak? Transfernya sangat cepat dan langsung
    Ke rekening bank Anda Pembayaran dimulai delapan bulan setelah pinjaman dilakukan
    Telah mendapatkan suku bunga rendah 1,2% Pelunasan jangka panjang (1-30 tahun)
    Fleksibel tinggi maka pembayaran bulanan. Berapa lama akan dibiayai?
    Setelah mengaplikasikan Anda bisa mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
    Dari pendanaan dalam waktu 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan.
    Hubungi kami melalui e-mail (([email protected])))
                   
                   FORMULIR APLIKASI

    1) Nama lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negara:
    5) Jenis Kelamin:
    6) Status perkawinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nomor Telepon:
    9) Pendapatan bulanan:
    10) Jumlah pinjaman:
    11) Durasi Pinjaman:
    12) Pinjaman obyektif:
    13) Agama:
    14) Usia
    15) Sudahkah Anda mengajukan pinjaman online sebelumnya? Ya atau tidak?

    Motto Perusahaan:
    Kebahagiaan Anda adalah Penghargaan kami untuk Pelayanan yang Baik (mendapatkan keuangan Anda
    Posisi adalah semua yang kita inginkan)
    #BBMme PIN: D8980E0B
    Kesopanan:
     ((ISKANDAR LESTARI KREDIT UNITY TERBATAS))

  50. BERITA BAIK, BERITA BAIK
    Ini untuk mewartakan kepada orang-orang asia bahwa AASIMAHA ADILA, adalah perusahaan pinjaman muslim terbaik yang pernah saya datangi sepanjang hidup saya membantu saya dan keluarga saya dengan pinjaman untuk membayar hutang dan memulai usaha lagi mereka telah membuka kesempatan finansial untuk semua Mereka yang membutuhkan bantuan keuangan dari pinjaman besar.AASIMAHA ADILA lende dengan tingkat 1% dan mereka memberikan pinjaman kepada janda dan duda, jika Anda memerlukan pinjaman jangka panjang dan besar untuk modal investasi hubungi kami hari ini melalui e-mail di: ([email protected])
    Akan menarik untuk mengetahui bahwa banyak pemberi pinjaman di sini adalah palsu saya dan almarhum suami saya sering ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu dimana kita menipu sekitar Rp127 juta pada bulan maret, namun, ibu saudi muslim meminjam uang dalam jumlah besar Rp850 Jt dengan penundaan dan tidak meminta Kami membayar biaya pendaftaran atau pajak dan biaya transfer, semoga semuanya memberkati ibu perusahaan.

    Tolong, saya juga menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa pemberi pinjaman berikut palsu, jangan hubungi mereka.
    A) [email protected]
    B) donalanny20. [email protected]
    C) [email protected]
    D) [email protected]

    Terima kasih telah membaca ,
    Email saya [email protected]
    Email perusahaan AASIMHA ADILA LOAN FIRM adalah
     ([email protected]) ,BBM (d8da4ea9)

  51. Halo, nama saya Sulis Susanti dari Indonesia, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih yang asli di perusahaan pinjaman palsu.
    Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, aku jatuh korban penipuan oleh beberapa perusahaan pinjaman online, karena saya perlu sebuah perusahaan pinjaman yang jujur.

    Aku hampir menyerah, tidak sampai saya mencari nasihat dari seorang teman yang kemudian mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman pinjaman yang sangat handal JOY WILSON LOAN FIRM, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari 750 juta rupiah dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga rendah dari 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah pinjaman yang saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres.

    Saya ingin Anda yakin dan percaya diri bahwa ini adalah asli karena saya memiliki semua bukti pengolahan pinjaman ini termasuk kartu id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kertas kerja. Saya percaya Ibu Joy Wilson sepenuh hati karena dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi perusahaan melalui email: ([email protected])
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di ([email protected]) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman

  52. ​​Halo
    nya CABOT FINANCIAL SERVICE apakah anda memerlukan pinjaman? 18 tahun ke atas, menurut Anda, "SEJARAH KREDIT" Anda cukup sehat untuk membantu kecakapan finansial payback Anda jika "YA" maka Anda berhak mengajukan permohonan pinjaman kami karena jaminan Anda atas sisa krisis keuangan adalah semua yang k​​ami inginkan deng​​an APR (1, 4%). Jadi cepatlah sekarang dan terapkan untuk memenuhi kebutuhan finansial tersebut, promosikan bisnis yang sta​​gnan, investasikan di Hi-tech, mula​​ilah Usaha Kecil dan Menengah (S.M.E's), untuk lebih jelasnya hubungi kam​​i​​ melalui e​​​​-m​​ail: [email protected]

  53. Assalamualaikum
      Ini adalah {ISKANDAR LESTARI KREDIT PERSATUAN} kami ada di sini untuk melindungi Anda dari '' Hiu Pinjaman '' membantu Anda membangun '' Riwayat Kredit Buruk Anda '' antara lain sehingga kami menawarkan varietas pinjaman dengan APR sebesar 1,4% , Pinjaman yang tersedia adalah sebagai berikut: '' '' Pinjaman Jembatan '' 'untuk memenuhi kebutuhan keuangan mendesak Anda,' '' usaha 'untuk mendirikan usaha baru atau membiayai kembali usaha yang ada,' 'Konsolidasi / Utang melayani Pinjaman '' untuk menimbulkan masalah hutang Anda, '' 'Jumbo / beli uang pinjaman' '' untuk membantu Anda mendapatkan rumah impian Anda seperti real estat, '' Pinjaman perdana / subprime '' 'terlepas dari apakah riwayat kredit Anda Sehat atau tidak, untuk memenuhi biaya finansial tak terduga Anda atau tagihan semua ini dan banyak lagi. Tanpa biaya mulai dari transfer, pencairan, originasi hingga pemrosesan silahkan hubungi kami sekarang melalui e-mail{[email protected]} atau jika Anda ingin menghubungi Ibu secara langsung, Anda dapat melakukannya melalui PIN {#BBM: D8980E0B}

  54. fred quins says:

    Hello, Kami adalah sebuah pertubuhan Kristian yang dicipta untuk membantu orang dalam keperluan membantu, seperti help.So kewangan jika anda akan melalui masalah kewangan atau anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan, dan anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda perlu mendapatkan pinjaman hutang anda atau membayar bil-bil, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e-mel: [email protected]. Kerana Alkitab mengatakan "Lukas 11:10 Setiap orang yang meminta menerima; orang yang mencari akan mendapat, dan untuk apa yang mengetok, baginya pintu akan dibuka", jadi jangan biarkan mereka untuk lulus anda oleh, kerana Yesus adalah semalam sama, hari ini dan selama-lamanya banyak lagi.Sila mereka berfikiran serius dan orang-orang kota yang bertakwa. Anda dinasihatkan untuk mengisi dan mengembalikan maklumat di bawah .. Nama Penuh Anda: _________ Negara Anda: _________ State_________ Alamat anda Anda: _________ Jantina Anda: _________ Maritial anda status_________ Pekerjaan Anda: _________ Nombor telefon bimbit: _________ Jumlah Pinjaman yang diperlukan: _________ Loan jangka masa: _________ pendapatan bulanan: _________ pinjaman Tujuan: ___________ Pernahkah anda meminta pinjaman sebelum: _________ tindakan dengan cepat dan keluar dari tekanan kewangan, huru-hara dan kesukaran berkomunikasi ST Patrick pinjaman Firm hari ini melalui e-mel: [email protected]. Anda patut dijaga dengan yang terbaik daripada sumber kami sehingga anda mendapatkan wang dalam akaun anda, dan bertindak balas cepat dan pantas anda menentukan berapa cepat anda akan menerima pinjaman anda. Tanpa berlengah-lengah Memohon Loan terbaik dan mudah di bandar dengan kami. salam Frank Queens KEWANGAN PENGARAH (C.E.) ST Patrick LOAN FIRM WHATSAPP+2349057770649

  55. Davies Ruth says:

    Mendapatkan pinjaman hari ini pada Kadar Faedah 2%, hubungi kami hari ini melalui e-mel kami ([email protected]) pelanggan yang berminat perlu sila hantar permintaan ke email kami untuk mendapatkan borang permohonan dan syarat-syarat. Cuba dan lihat untuk diri anda, perkhidmatan indah kami yang tidak melebihi hari bekerja untuk memproses pinjaman dan hanya sahaja (1) Perkhidmatan satu jam pemindahan pinjaman.
    Emel kami hari ini di ([email protected])
    Regard hangat

  56. i memerlukan pinjaman untuk untuk perniagaan sayaApakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Apakah Anda pernah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Mencari lagi karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu !! kami memberikan pinjaman kepada perusahaan, badan swasta dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail melalui: ([email protected])

    APLIKASI DATA

    1) Nama ………………………
    2) Negara …………………..
    3) Alamat ………………….
    4) Jenis Kelamin ……………………
    5) Status perkawinan ………….
    6) Pekerjaan …………….
    7) Nomor Telepon ………..
    8) posisi di tempat kerja …..
    9) pendapatan bulanan ………………..
    10) Jumlah Pinjaman ………
    11) durasi pinjaman …..
    12) Tujuan pinjaman ………………
    13) Tanggal Lahir ……………………

  57. Sure Cash says:

    SELESAI TUNAI PENYELENGGARAAN PENYELESAIAN TUNAI TUNAI.
    Pinjaman hartanah, pinjaman syarikat, pembiayaan sebenar, tawaran pinjaman peribadi dan perniagaan, tawaran kami adalah pantas dan mudah, datang kepada kami hari ini supaya kami dapat menamatkan semua masalah kewangan anda sekali dan untuk semua.
    Kami memberi semua jenis pinjaman, Kerajaan, swasta dan syarikat. Kadar pinjaman kami ialah 2%. Untuk pertanyaan lanjut hubungi kami di alamat E-mel syarikat melalui [email protected]

  58. Assalamualaikum
    Ini adalah {ISKANDAR LESTARI KREDIT PERSATUAN} kami ada di sini untuk melindungi Anda dari '' Hiu Pinjaman '' membantu Anda membangun '' Riwayat Kredit Buruk Anda '' antara lain sehingga kami menawarkan varietas pinjaman dengan APR sebesar 1,4% , Pinjaman yang tersedia adalah sebagai berikut: '' '' Pinjaman Jembatan '' 'untuk memenuhi kebutuhan keuangan mendesak Anda,' '' usaha 'untuk mendirika​​n usaha baru atau membiayai kembali usaha yang ada,' 'Konsolidasi / Utang melayani Pinjaman '' untuk menimbulkan masalah hutang Anda, '' 'Jumbo / beli uang pinjaman' '' untuk membantu Anda mendapatkan rumah impian Anda seperti ​​real estat, '' Pinjaman prime / subprime '' 'terlepas dari apakah riwayat kredit Anda Sehat atau tidak, untuk memenuhi biaya finansial tak terduga Anda atau tagihan semua ini dan banyak lagi. Tanpa biaya mulai dari transfer, pencairan, originasi hingga pengolahan silahkan hubungi kami sekarang melalui kami​ ​e​-mail{[email protected]} atau jika Anda ingin menghubungi Ibu secara langsung, Anda dapat melakukannya melalui PIN {#BBM-: D8980E0B}

  59. Halo, CABOT FINANCIAL SERVICES, perusahaan yang terdaftar dan disetujui apakah Anda berhutang? Anda butuh dorongan finansial? Atau apakah Anda ingin mensponsori bisnis yang ada? Kami di sini untuk memberikan bantuan keuangan itu kepada Anda karena kami memberikan pinjaman kepada individu yang memiliki reputasi baik baik lokal maupun internasional untuk semua orang yang membutuhkan pinjaman, dan dapat melunasi pinjaman tersebut, karena dunia secara bertahap berubah menjadi desa global, kami memberikan pinjaman melalui Transfer antar-intra-elektronik dan juga pemberian kupon dari bank. Jadi untuk mendapatkan pinjaman dari perusahaan kami,​​ Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail: {[email protected]} atau melalui #BBM {D88A5C5F}

  60. ANDA MEMAHAMI PINJAMAN JIKA YA APLIKAT SEKARANG.

    KEWANGAN LUIS CARLOS Syarikat terhad kepada modal saham. Kami menawarkan pelbagai jenis pinjaman dan kewangan. Pinjaman kami berbeza dari perniagaan kepada pinjaman peribadi atau jangka panjang atau jangka pendek dengan kadar faedah yang menggalakkan (2%). Proses pinjaman kami sangat cepat dan boleh dipercayai dengan jaminan. Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan kami, layari kami di e-mel kami ( [email protected] ) sila beritahu kami jumlah pinjaman yang anda perlukan dan jangka masa pinjaman. Kami berharap untuk mendengar daripada anda. Anda boleh menghantar mesej ke alamat e-mel di bawah. [email protected]

    EMAIL :: [email protected]

  61. Halo,
    Nama saya Marcia Retnawati dari Batan Miroto kota Semarang di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada semua orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga banyak peminjam pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda Wang anda, saya memohon pinjaman kira-kira 100 juta dari seorang wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 6 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 6 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

    Allah adalah kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Alicia Radu, dan saya memohon 500 juta, saya rasa ini adalah jenaka dan Penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada menjadi miskin.

    Jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
    Puan Alicia Radu, melalui e-mel: [email protected]

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: [email protected]

    Sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberikan kita hidup dan kemakmuran

  62. Assalaamu'alaikum
       Kami memiliki pinjaman pribadi, pinjaman usaha, pinjaman pembayaran hutang, untuk memenuhi kebutuhan finansial Anda, dan layanan pribadi untuk mendukungnya. Penurunan tarif, tidak ada biaya penutupan, dan biaya konsultasi, tidak ada biaya transfer, tidak ada biaya pemrosesan dll. Jadi, agar benar-benar efektif sebagai pemberi pinjaman uang, kami yakin penting untuk menawarkan berbagai macam layanan dan solusi.
    – mulai dari jutaan {RM, RP, $, £, dll}
    -24 jam persetujuan.
    Suku bunga rendah.
    -Tidak ada jaminan yang dibutuhkan
    Rencana Angsuran yang Fleksibel.
    – Rebate settlement awal
        Pinjaman Anda dapat ditransfer tunai langsung ke rekening bank Anda dalam satu jam Tidak ada penundaan yang diperlukan, kami memiliki tingkat persetujuan tertinggi di sekitar, jadi lanjutkan sekarang juga.
    Kami juga berkomitmen untuk membuat keputusan dalam waktu sesingkat mungkin.
    Kami terus berupaya meningkatkan layanan pelanggan sehingga kami dapat memberikan pinjaman yang disesuaikan untuk setiap klien
                
    KONTAK ALAMAT
    E-mail ::::::: {[email protected]}
              :::::: {[email protected]}
    PIN BBM: {D8980E0B}
    WEBSITE: http://www.wordpress.com/iskandarlestari

  63. Halo,
    Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Encik Micheal Thiago, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang terkemuka, telah membuka peluang kewangan untuk semua yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Pernahkah anda ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Hanya kerana, kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi faedah sebanyak 2% kepada orang ramai, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma dan syarat ini. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin.
    E-mel kami di: ([email protected])

  64. Anonymous says:

    Saya pon kene macam ni. Sy bersih dari ctos ccris dan sbgainya cuma sy takde introducer. Cimb ptt tak perlu introducer tp mereka kata perlu.tapi kalau sy ambil skim Takaful haji tu sy bole bukak akaun.malas nak cakap panjnag sy ambil jer. Mmg strategy marketing dorg la tu

  65. Annisa Ahmad says:

    Halo

    Apakah Anda seorang investor, Pemilik Bisnis, Pengusaha, Kontraktor, Petani, Memulai e.t.c? Mungkin Anda memerlukan dana untuk membeli properti, memperbaiki / membalikkan, memperbaiki layanan Anda / membangun Annisa Ahmad untuk membantu mereka yang membutuhkan arsip keuangan tujuan mereka, kami berinvestasi pada properti, proyek / bisnis dan juga menawarkan semua jenis pinjaman dengan bunga rendah. Tarif, kepada orang-orang yang tertarik dari negara manapun dengan tingkat kredit apakah Anda ditolak oleh bank atau kreditor lainnya? Kami dapat menawarkan pinjaman yang Anda butuhkan dengan harga terjangkau, kami juga membutuhkan layanan dari Pialang yang bisa merujuk orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan dan kami membayar setiap bulan untuk layanan Anda menghubungi kami melalui email di bawah ini jika Anda tertarik dengan pinjaman atau kebutuhan. investor
    Email: [email protected]

  66. Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
    Email : [email protected]
    Name :
    Country :
    Phone number :
    Amount Needed as Loan :
    Purpose of Loan :
    Have you applied for loan online before (yes or no)
    Email : [email protected]
    Emaill: [email protected]
    Mrs. sanders Michelle

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
    Email : [email protected]
    Name :
    Country :
    Phone number :
    Amount Needed as Loan :
    Purpose of Loan :
    Have you applied for loan online before (yes or no)
    Email : [email protected]
    Emaill: [email protected]
    Mrs. sanders Michelle

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.
    Email : [email protected]
    Name :
    Country :
    Phone number :
    Amount Needed as Loan :
    Purpose of Loan :
    Have you applied for loan online before (yes or no)
    Email : [email protected]
    Emaill: [email protected]
    Mrs. sanders Michelle

  67. Adakah anda telah dinafikan pinjaman dari bank
    Atau ada beberapa institusi kewangan menolak permintaan anda untuk satu atau lebih sebab ?.

    KAMI MENAWARKAN SEMUA JENIS PINJAMAN DARI DARI:
    – Pinjaman perniagaan,
    – Pinjaman modal,
    – Pinjaman hartanah,
    – Pinjaman peribadi,
    – Pinjaman pelajar,
    – Pinjaman ladang
    Dan lebih banyak lagi untuk melabur dengan pelabur yang baik … Kami menawarkan pinjaman
    Kepada syarikat dan individu dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Anda berada di sebelah kanan
    Tempat untuk mendapatkan pinjaman anda.

    Hubungi kami hari ini dan dapatkan masalah kewangan anda diselesaikan!

    E-mel: [email protected]

    Dapatkan masalah kewangan anda diselesaikan di sini …

  68. merit hope says:

    (MERIT HOPE LOAN COMPANY)
     
    Halo saya Puan, harapan, pemberi pinjaman yang sah dan dapat diandalkan kepada pinjaman
    Dalam terma dan syarat yang jelas dan boleh difahami pada kadar faedah 2%. Dari
    USD $ 12,000 hingga $ 8,000,000, RM 20,000 RM 100,0000 sahaja. Saya memberi pinjaman perniagaan,
    Pinjaman peribadi, pinjaman pelajar, pinjaman kereta dan pinjaman untuk membayar bil. jika awak
    Perlukan loana2
       Anda perlu lakukan adalah untuk anda menghubungi saya secara langsung
    Dalam: ([email protected])
    Tuhan merahmati kamu.
    Yang ikhlas,
    Puan: Harapan Harapan
    E-mel: ([email protected])

    Nota: Semua jawapan perlu dihantar ke: ([email protected])

  69. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282214441280
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282282222896
    Email : [email protected]
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : http://www.Dhanitourindonesia.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan paket transport dan hotel
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Wassalam, Terimakasih…
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhati Tour Bandung… (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Terima kasih

  70. Unknown says:

    salam.. kalau contohnya ssm dibuka oleh orang lain, tapi akaun bisnes orang lain tolong bukakan. boleh ke? atau hanya pemegang ssm shj yg layak bukakan akaun bisnes tersebut? tq

  71. Salam…..

    >Promotion Until Fainting<

    Sewa Kereta/Pengangkutan Bandung Murah jerr….

    ●7 seater 350K Rupiah

    ●7 seater innova 400K Rupiah

    ●11 – 14 seater 600K Rupiah

    ●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah 

    ● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

    Rate daily sewa Kereta included :
    ☆ Driver as a vip guide
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ 8am to 10pm tour

    We provide buses:
    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus

    Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itinerary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Jom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    Tempahan:

    Call / WhatsApp :

    +62081313232315

    [email protected]

    http://www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam … wr..wb

  72. yus ras says:

    Cek bounce 3 kali means akan ditutup selama setahun.. Mmg tak boleh buat apa.. Pihak bank hq akan hantar cek sekiranya dalam account ad duit. Tp tak pasti berapa lama.

  73. kiynanabilla says:

    Assalam sis atiqah.
    sy nk bukak acc syarikat, my kad sy Alamat Muar, Ssm pun mesti alamat mykad juga kan? tapi premis sy alamat di Johor bahru.sebab sy menetap di johor bahru.. boleh ker kalau sy nk bukak CA account company?berbeza alamat gini?

  74. safuwan fc says:

    Salam, puan saya nak tanya.. saya baru sahaja mendaftarkan perniagaan saya di SSM dan urusan nya pun sudah selesai. So, sekarang ni saya nak bukak acc semasa perniagaan saya. Tapi sekarang ni ade masalah lah, sebab tiada introducer.. So, soalan saya, ade tak cara lain untuk buat acc semasa ni?.. dalam masa yang sama, isteri saya ada acc semasa untuk die trade d bursa saham malaysia. Jadi, boleh tak die jadi introducer saya bukak acc semasa perniagaan tu?.. tapi acc semsa die belum cukup 2 tahun lagi.. mohon pencerahan puan..Tq.

  75. Puan saya nk tanya saya ada account savings kt maybank dari umur 14tahun sekarang saya dah masuk 33tahun jd saya dah ada account saving kt maybank selama 19tahun. Boleh ke saya nk buka account syarikat di maybank apa syarat yang ditetapkan oleh maybank?

  76. Anonymous says:

    Puan tikah..istri saya nk register akaun buku cek maybank untk syarikat..ssm pun atas nama dia..dia sudah ade akaun peribadi maybank..jd dia perlukan introducer jgak k??

  77. Unknown says:

    Sy baru buat current account dkt CIMB Oct 2017 , xperlu introducer tp saya baru dpt Surat arah tutup Account sebab alasan Nama company sy ade full name saya .? So npk mcm xsecure ..skrg sy confuse nk buka balik Account kt cimb or Maybank sbb suke2 je buat reverse law da mnyusahkan pihak sy Customer n supplier..skrg da create account cmpny baru just xtahu je bank mne yg bagus tuk i open lps ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *