Review: Aroma Laziz Cafe

Aroma Laziz (bukan Aaron Aziz ye ?). Aroma Laziz Cafe ini dikategorikan sebagai sebuah cafe baru di Penang ni…sekitar hujung tahun 2015 kami menyedari menyedari kewujudannya :p Kalau lalu  Persiaran Bukit Jambul, mesti akan nampak signboard macam ni ye?
Kami selalu ulang alik jalan ni waktu on the way Bukit Gambier – Balik Pulau. Memang dah usha lama sebab restorannya cantik, nampak selesa dan santai. Pernah 2-3kali teringin nak pi makan kat sini, tapi tutup…rupa-rupanya hari Ahad memang tutup kot…jadi akhirnya Isnin lepas kami mencuba nasib ke sini lagi, Alhamdulillah buka ?
Parking. Ruang letak kereta agak besar…jadi insyaallah tak ada masalah untuk meletakkan kenderaan di dalam kawasan restoran. Berikut beberapa gambar suasana restoran yang dapat saya kongsikan:
Kami pelanggan pertama malam tu. Wafiy pulak dah tertidur dari dalam kereta…angkat pun tak sedar, letih beriadah petang tadi pusing satu taman agaknya ? Jadi kami pun boleh lah relax menikmati suasana. Kalau tak, mengejar dia ajelah kerjanya ?
Sign Board pada restoran
Terdapat ruang outdoor bagi yang nak makan ala-ala taman, berbumbungkan langit…ewah ?
Ruang dalam restoran yang tampak santai dan eksklusif. Boleh tempah ruang untuk acara-acara peribadi seperti sambutan hari jadi dan sebagainya.
Okey, sekarang jom kita tengok sebahagian menu dan harga:
Ini muka depan menu, jelas nama dan alamat tertera ?
Ini antara menu: Nasi Lemak, western, nasi briyani pun ada. Harga above average. So kalau agak-agak baru gaji…boleh la try makan kat sini ?
Ini Raggae Juice namanya. Satu set dengan Chicken Chop yang saya order. Cantik menarik kan? ? Air Bob Marley kot ?
Ini rupa chicken chop nya. Satu set dengan air Raggae Juice tadi, RM24.90 satu set.
Ini nasi lemak sambal sotong. RM9.90 nasinya sedap, cukup rasa sebagai nasi lemak tanpa cacat cela ?
Secara ringkas, apa yang saya boleh simpulkan dari pengalaman pertama makan malam di sini ialah:
✔Suasana restoran yang cozy, selesa. Sangat sesuai bagi yang nak suasana santai, dating berdua dengan pasangan, duduk lepak sembang-sembang sambil selfie ?
✔Menu makanan pelbagai, namun agak pricey. Dengan bajet seorang makan dari RM15-25 dan mungkin lebih jika nak makan menu yang hebat-hebat dengan side dishes, ada kek red velvet semua bagai, maunya mencecah RM30 seorang. Jadi jika anda cuma berdua, dating dengan suami/isteri atau ada anak kecik sorang macak kami yg baru umur 2thn setengah (share makanan kami je, dia tak makan banyak pun), boleh lah pi makan sini (tu pun kena tunggu gaji). Kalau anak dah sekolah, 2-3orang pulak tu, sorang RM20, carilah tempat lain. Berjimatlah. Mungkin pi makan KFC pun ok, anak-anak pun pasti suka ?
✔Kawasan restoran berpagar. Jadi kalau yang ada anak kecil mcm anak kami yg tak mengerti apa itu duduk diam, saya rasa restoran begini lebih selamat. Walaupun dia berlari di padang luar, masih di dalam pagar dan dia takkan sampai ke jalan raya besar. Saya dah lama tak makan tepi jalan sebab anak saya sangatlah suka main kat jalan ?
✔Satu pengalaman makan yang menarik, terasa jugalah makan di restoran yang sedikit berkelas, restoran cantik. Sejak ada anak kecik…biasalah, manalah sempat nak enjoy-enjoy makan macam zaman takde anak…ye tak? Mau best mcm mana pun restoran tu, anak kita kisah apa…hehe~
Seronoknya kalau ada kedai makan yang ada tempat main budak-budak sekali di dalam Penang ni selain McD. Senang sikit nak makan dengan tenang, dan anak pun happy ? Kalau siapa-siapa ada cadangan restoran yang best untuk makan dengan anak kecil di Penang ni, bagitau lah ye ?
|terima kasih|
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *