Jika anda pertama kali nak beli barang dari luar negara, pastinya kegusaran utama ialah macam mana kalau barang kena tahan kastam? Nak kena bayar berapa? Adoi rugilah kalau beli dari luar sebab nak murah tapi kena bayar cukai kat Kastam pulak. Haa…itu pasti kegusaran utama kita semua. Ini beberapa info yang dapat saya kongsikan tentang pengalaman saya yang dah berkali-kali ke pejabat kastam untuk ambil barang yang kena tahan kastam hampir setiap kali ia sampai ke Malaysia.
 • #1- JENIS BARANGAN
 • Pastikan barang yang kita beli tu bukan barang larangan lah ye. Kebiasaan orang beli dari luar negara ni macam baju-baju, peralatan muzik seperti gitar, dan berbagai lagi. Jangan beli senjata api pulak. Bukan cuma barang yang kena tahan, anda pun kena tahan nanti :p Manakala kalau produk kecantikan seperti supplement perlu dapat pengesahan dan surat dari Jabatan Farmasi untuk mengesahkan produk tersebut tidak merbahaya. Pegawai kastam akan guide anda cara-caranya apabila anda ke pejabat mereka. Selain itu, jika barangan elektronik seperti telefon bimbit perlu disahkan oleh SIRIM. mereka akan guide juga cara-caranya. Jika anda tak ikut, barang anda akan di sana selamanya ye.
 • #2- HARGA BARANGAN
 • Barang yang dikenakan cukai hanyalah barang yang berharga RM500 ke atas sahaja. JIka barang anda mencurigakan, pihak kastam akan buka bungkusan anda. Mereka dah arif, boleh anggar barang tu lebih RM500 atau tidak. Jika mereka rasa harganya tak sampai RM500, mereka akan release dan barang akan di pos terus ke alamat anda. Nilai RM500 tersebut adalah harga barang + harga kos pos. Contoh: Jika barang RM450 dan kos pos adalah RM100, jadi totalnya adalah RM550. Anda akan dikenakan cukai 6% (GST) daripada jumlah RM550 tersebut iaitu RM33. Tetapi jika barangan anda berjumlah RM1000 ke atas, perlu buka borang kastam. Yuran borang tersebut ialah RM50. Contoh barang anda totalnya ialah RM1100, cukai 6% ialah RM66 dan yuran borang kastam RM50. Jadi jumlah yang anda perlu bayar ialah RM116.
#PETANDA KENA TAHAN
Mudah saja nak tahu petanda kena tahan atau tidak. Jika barang anda dialamatkan ke kawasan Lembah Klang, potensi barang ditahan ada 50%-50%. Tapi kalau ke kawasan utara, saya boleh katakan 100% barang akan ditahan jika barang anda ada gaya RM500 ke atas sebab barang saya ada juga yang tak di tahan oleh Kastam KLIA, tapi semua barang saya ditahan oleh Kastam Pulau Pinang di Butterworth walaupun nilai barangan semuanya sama dan yang pasti tidak pernah kurang dari RM500.
Selain itu, anda boleh check tracking number di website courier masing-masing. Seperti saya semuanya apabila barang sampai di Malaysia, penghantaran barang dikendali oleh Pos Laju Malaysia. Jadi saya boleh semak tracking number dari negara luar di track & trace Pos Laju.
Contoh status track & trace yang menjadi petanda barang ditahan kastam: status terakhir Customs Inspection dua kali dan kadang-kadang lebih. Pernah juga tertulis ‘high value goods’ dan mungkin ada catatan-catatan lain yang menandakan barang ditahan.
#SAH BARANG DITAHAN
Barang anda sah ditahan apabila anda menerima notis tahanan seperti ini:
Notis tahanan seperti ini kebiasaannya akan sampai kepada anda 1-2hari setelah barang anda ditahan.
Apa yang terkandung di dalam notis ini? Semestinya ia memaklumkan bahawa barang anda telah ditahan. Lokasi atau pejabat Kastam mana yang menahan dan waktu operasi pejabat tersebut. Di dalam notis itu juga terdapat ruangan perihal siapa yang akan menguruskan cukai atau pelepasan dan pengambilan barang seperti borang sebagaimana berikut:
1: Melantik agen PosLaju untuk mewakili anda. 2: Wakil anda sendiri untuk ke Kastam. 3: Anda sendiri ke Kastam.
 1. Melantik agen PosLaju untuk mewakili anda (anda tidak perlu ke Kastam). Anda perlu mengisi Bahagian A dan kirim borang tersebut beserta invois pembelian barang atau bukti pembayaran secara pos atau fax atau email sebagaimana yang tertera pada notis masing-masing. Akan dikenakan servis charge RM50.60. Jadi jika cukai ialah RM33, ditambah service charge ini menjadikan RM83.60 yang anda perlu bayar nanti. Barang akan dihantar ke Pusat Pos Laju berdekatan dengan rumah anda. Tidak terus ke rumah ye. Anda perlu collect dan bayar di Pusat PosLaju tersebut.
 2. Mewakilkan individu lain. Mungkin nak minta suami ke, abang ke, adik ke yang pergi ambil, boleh juga. Tapi sila bawa dokumen yang diperlukan bersama ye.
 3. Pergi ambil sendiri. Bawa bersama invoice/resit/slip pembayaran. Jika tiada salah satu dokumen ini, anda tidak akan dapat mengambil barang anda.
#PENGAMBILAN BARANG TAHANAN
Jangan lupa bawa notis tahanan yang telah siap diisi bersama invioice/bukti pembayaran pembelian barang tersebut ye:
Ini contoh resit transaksi pembayaran saya ke negara Indonesia. Di resit ini memaparkan dengan jelas jumlahnya dalam ringgit dan rupiah. Ia memudahkan pihak kastam membuat taksiran langsung dari nilai ringgit. Saya pernah menggunakan invoice barang yang dibeli. Memandangkan ia ditulis dalam nilai rupiah sahaja, jadi pihak kastam akan convert sendiri kepada ringgit. Jadi nilai itu tidak tepat dan menjadi lebih tinggi menyebabkan cukai yang lebih perlu saya bayar.
 • Setibanya di pejabat Kastam, tanyalah pada pegawai yang bertugas dan maklumkan barang anda ditahan dan tunjukkanlah notis tahanan anda. Mereka akan guide anda untuk ke kaunter mana dahulu. Setelah mereka ambil barang kita dari stor, mereka akan mengarahkan kita untuk membuka bungkusan kita sendiri untuk mereka lihat isi bungkusan. Setelah siap mereka taksir, mereka akan maklumkan jika barang lebih dari RM1000, kita perlu buka borang dengan kos tambahan RM50.
 • Jika nilai barang kita di bawah RM1000 kita boleh terus dapatkan taksiran rasmi dan slip bayaran yang perlu kita bayar di kaunter PosLaju. Proses nya memang agak mengelirukan kerana setiap prosedur dikaunter atau bilik yang berbeza. Saya yang dah berulang kali melaluinya pun kadang-kadang keliru apatah lagi bagi yang pertama kali. Yang pasti, ikut saja guide dari pegawai yang bertugas. Tak faham, tak perlu malu nak tanya, mereka semua baik-baik dan ramah. Murah pula dengan senyuman. Jangan takut, kita bukan buat salah, kita penyumbang kepada pembangunan negara. Maka berbanggalah :-p
Ini contoh slip taksiran dan jumlah cukai yang perlu saya bayar.
#SELESAI
Setelah anda bayar, bawa resit ke kaunter kastam, dan anda boleh bawa pulang barang anda. Tahniah.
Ini antara suasana di Kastam KLIA. Suasana sangat berbeza jika di Kastam Butterworth (tiada gambar yang dapat saya kongsikan).
Moga entri ini bermanfaat. Jika ada yang nak tanya tentang prosedur, kalau-kalau ada yang tak faham, komen aje dibawah ye. Saya akan cuba jawab nanti. Oh ye. Saya jual baby carrier jenis SSC yang ergonomik. Selesa, selamat dan berkualiti tinggi. Baby carrier ni memang best.
Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.
Share

You Might Also Like

612 Comments

 1. Elyna Rahim says:

  salam, saya nak beli barang kosmetik dari us dalam kuantiti yang agak banyak, semasa penuntutan barang, dokument apakah yang saya perlukan selain daripada dokument kkm. borang rm50 yg di maksudkan adakah borang yang bernama K1? terima kasih 🙂

 2. Wsalam sis Elyna. Jika jumlah nilai barang sis melebihi RM1,000 (harga barang + kos pengeposan). Ya, saya rasa nama borangnya K1, saya baru check. ada cop K1 di salah satu borang. Mungkin K1 lah namanya. saya pun tak pasti. Hehe…sebab borang tu bukan kita pun yang kena isi sebenarnya. Pegawai di sana yang akan key-in semua maklumat ke dalam borang 🙂

  1. Davis shem says:

   Salam sya mahu tanya.kerna saya sudah menghantar barang sya di sabah yg angran 4k ia itu mini studio..mslahnya skarg semasa sya beli barang itu di korea risit pembelian tak di bagi..jdi mcm mna saya nak berusrsan dgn perkara seperti in..lagi satu sya masi di korea dan adakah baragan saya itu expired klo tak diambil selma sbulan..

   1. MarkasSiKecil Atiqah says:

    Maaf baru terlihat pertanyaan En. Davis. Encik ada hubungi saya di facebook juga kan? moga lancar urusan semuanya 🙂

    1. Asyraaf Mokhtar says:

     saya nk tanya ya.Saya ada beli brg di indonesia.And then saya sudah byr rm550 untuk kastam.Tetiba dia mintak saya bayar rm1000 untuk kastam.Katanya barang sangkut di kastam di indonesia.Jadi bende ni betul atau scam?

     1. Fatehah says:

      Encik asyraf saya juga hadapi perkara yg sama. Saya beli barang dari indonesia sejulah rm350 dan diminta rm550 untuk bayar kastam malysia. Jadi perkara ini betul atau salah? Encik bayar ke rm1000 yg di minta tu?

 3. Waalaikumussalam sis Asna 🙂
  Ya, Pos biasanya ikut berat. Dan khidmat Pos dari Indonesia juga ada beberapa jenis. Yang paling cepat menggunakan EMS. Sekitar 2-3hari boleh sampai. Cuma harganya agak mahal. Ada yang lebih murah yang biasa saya guna, Pos Cepat akan ambil masa sekitar 1-2minggu untuk sampai. Ada juga yang menggunakan kapal laut. Jauh lebih murah dan akan sampai sekitar sebulan 🙂

 4. Azuan Fadzil says:

  Saya ada beli supplement dr u.s. Saya post transit ke u.s address (hopshopgo) pakai dhl. Then hopshopgo yg hantar masuk malaysia. Tp bila masuk sini kena tahan dengan farmasi n kastam la. So org dhl call cakap ada 3 kemungkinan:
  1) buat surat appeal dengan farmasi utk dilepaskan brg tu
  2) buat surat appeal untuk return balik ke sender
  3) biar jer kena tahan kastam forever meaning that burn la. Waaaa brg dlm rm700

  So nak tanya sis ada cadangan yg boleh membantu x?

 5. Salam Azuan, maaf lewat baca komen Azuan. Sepanjang pengalaman saya, jika barang itu memang belum ada rekod pernah dibawa masuk ke Malaysia, rasanya mmg perlu surat farmasi. Kebiasaannya pegawai kastam akan guide bagaimana utk dapatkan surat farmasi. Dan ia hanya perlu dilakukan sekali shj. Kalau Azuan beli lagi di masa akan datang, surat farmasi yg telah dibuat sebelum itu boleh digunakan. Saranan saya buatlah surat farmasi itu. Sbb kalau return kepada sender pun mungkin sender tak pulangkan duit kita… harap dapat membantu 🙂

 6. Salam sis.nak tanya jika barangan tu beg tangan melebihi rm3000, perlu dijelaskan cukai import +6% gst atau hanya dikenakan cukai 6% gst sahaja? Sila beri pendapat. Terima kasih.

  Zainal

 7. Waalaikumussalam En. Zainal 🙂
  Saya tidak pasti sebenarnya berkaitan beg tangan perlu cukai import atau tidak. Tapi jika ia barangan peribadi, untuk kegunaan sendiri. Mungkin ia tidak dikenakan cukai import tersebut. Tapi jika untuk tujuan perniagaan ada kemungkinan turut dikenakan cukai import. Sepanjang saya berulang alik ke kastam belum pernah bertembung dengan orang yang beli beg tangan. Jadi tak sempat nak tanya2 :p Saya pula baru saja pulang dari kastam semalam. terlewat baca pertanyaan En. Zainal. kalau tak boleh saya tanyakan semalam 😛

 8. Hi sis 🙂
  kalau barang tu kelihatan sedikit dan kotak kecil. Mungkin tak kena tahan. Tapi boleh jadi kena tahan, tapi bila sis ke sana, tunjukkan bukti pembayaran dan nilai barang tak sampai RM500, takkan dikenakan cukai. Jadi sis boleh bawa balik barang 🙂

 9. poseidon99 says:

  Salam sis. Nk tanya, kalau saye takde resit pembelian mcmna? Sy beli barang, dekat 2ribu jgk tmasuk postage.adehh.resit wang pos western union valid x tunjuk kat kastam? Tapi resit wang pos atas nama individu, bukan syarikat..

 10. Nurul Nadia says:

  salam sis. Sy ada nak bawak serum dari shanghai untuk tujuan berniaga. Tapi saya ada baca kalau bawak produk kecantikan kena ada kkm kan? Tapi produk pon belum sampai ke tangan, macam mana nak apply kkm yea? maksudnya xde brg yg nak diuji. and then, ape lagi document yg sy perlu ada untuk bawak masuk kosmetik luar negara ke dlm malaysia yea?buat masa nie maybe tak banyak saya bawak masuk, mungkin lepas nie banyak. Thanks sis.

 11. Nurul Nadia says:

  Salam. Hye. I ada nak bawak barang kosmetik dari shanghai. Tapi barang belum sampai so that tak boleh nak apply kkm. Mcm mana u apply kkm yea sis? Mind sharing? Thanks awakkk 🙂

 12. Salam sis Nurul Nadia 🙂
  Jika tak ada sample, cuba minta dengan pihak kastam nnt untuk ambil sedikit sebagai sample. Kalau pihak kastam tak benarkan, sis perlu beli dengan jumlah kecil sebagai sample. Kerana jika produk dalam jumlah kecil seperti untuk pakai sendiri, jumlah yang sekitar untuk penggunaan sebulan, kastam tak tahan dan tak perlu kelulusan dari KKM 🙂

 13. Asrul says:

  assalamualaikum sis, saya ada beli mainan dari US, Harga semua 5 figure Rm 918.00 termasuk pos. Jadi saya nak Tanya berapa bayaran cukai yg dikenakan terhadap barang saya dan alamat penghantaran saya adalah di Perlis, adakah barangan saya akan ditahan di Kastam KLIA atau Kastam Butterworth.

 14. Waalaikumusslam. Cukai GST 6% dari nilai barangan. Untuk ke Perlis, saya tak pasti di mana Kastam terdekat yang menguruskannya. Insyaallah nanti saya tanyakan kepada pegawai kastam di Butterworth esok. Kebetulan saya akan ke sana esok untuk collect barang yang di tahan 🙂

 15. Waalaikumussalam, selagi barang tersebut bukan barang larangan untuk di bawa masuk ke Malaysia. Ia tidak 100% akan di tahan. Ia akan di tahan jika kelihatan seperti bernilai lebih dari RM500. Dan jika ia dibuktikan tidak lebih RM500, kita boleh ambil terus barangan tanpa perlu bayar cukai. Jika lebih dari RM500 baru kita akan dikenakan cukai 🙂

 16. Salam, saya dah tanya. untuk bghn utara yang menguruskannya kastam Butterworth termasuk barang yg ingin di hantar ke Perlis. Walaubagaimanapun, kita boleh mewakilkan pihak PosLaju atau pihak currier yg kita gunakan untuk menguruskan hal berkaitan cukai dan sebagainya.

 17. Anonymous says:

  Saya ada order ipho7ne 3 unit yg harganya rm 500 keatas per unit. Import dari malaysia. Sedangkan saya dari indo. Apa udah pasti kena cukai yer? Lalu kalau emang kena cukai kita bayar dimana?

 18. Jika brg kita ditahan kastam kita akn dpt surat dr pihak kastam lah yea xde hanya dgn cll kn… Sbb sy dpt msj brg kne tahan pihak kastam dan kata nya kerana terdpt duit dlm nilai pound sterling bersama brg saya..

 19. Jika brg kita ditahan kastam kita akn dpt surat dr pihak kastam lah yea xde hanya dgn cll kn… Sbb sy dpt msj brg kne tahan pihak kastam dan kata nya kerana terdpt duit dlm nilai pound sterling bersama brg saya..

 20. Sbb kwn saya ckp hntr brg tu melalui global service shifting company tp bila sy mtk tracking no dgn agent yg berurusan dia mrh sy… Itu yg buat sy pelik btl ke brp kne thn atau brg x wujud atau ni scam kn byk skrg ni hrp dpt jwb secpt nyer

 21. Sbb kwn saya ckp hntr brg tu melalui global service shifting company tp bila sy mtk tracking no dgn agent yg berurusan dia mrh sy… Itu yg buat sy pelik btl ke brp kne thn atau brg x wujud atau ni scam kn byk skrg ni hrp dpt jwb secpt nyer

 22. dapat call tu tak semestinya dari pihak kastam. ia boleh jadi dari pihak courier. tapi jika kita sendiri nak ke kastam, kita perlukan tracking number penegposan. jika tidak kastam pun tak boleh nak bantu.

 23. Assalam, sy nk tnya. Sy ada nak trade barang sy dgn seorang yg duduk di Indonesia. Bukan beli. Harga barang yg dia pos tu kira2 dlm RM200 macam tulah. Tpi, mmg x lebih dari RM500. Sy duduk di Muar, Johor. Agak2 barang yg dia pos tu akn kena tahan dgn kastam x?

 24. Anonymous says:

  Salam Atiqah.Nak confirm kalau saya beli kolagen bernilai RM 200 termasuk pos dari Thailand atau US,barang tu akan dipos terus ke rumah di Puchong ? Gst bagaimana ?

 25. kalau barang tu bersaiz kecil, diorang scan pun tak nampak mcm nilai lebih RM500 besar kemungkinan tak akan di tahan. in case kena tahan, bawa aje bukti bahawa nila barang tidak melebihi RM500, jadi nnt kita boleh ambil terus barang tanpa perlu bayar apa-apa 🙂

  Barang saya pun kadang-kadang lebih RM500, tapi kotak kecil, mereka tak tahan 🙂

 26. Salam..
  Nk tanya says ada bust ordering online dr jepun..
  Barang collector toys..
  Dr sane mereka hantar guna EMS..
  Tapi xde pulak hangar guns poslaju..
  Mean kita kena collect sendiri kat kastam ke?
  Dan macam manager kits nk tahu brg tu dh sampai kastam ke belum?

 27. Wsalam. Kalau EMS,apabila barang sampai ke Malaysia akan diambil alih oleh POSLAJU. Kalau barang ditahan kastam, kita boleh juga mewakilkan pihak PosLaju untuk urusan di kastam atau kita pergi sendiri untuk menguruskannya. Surat notis barang di tahan akan dihantar ke alamat kita terlebih dahulu. Kemudian kita boleh decide utk pergi sendiri atau mewakilkan pihak PosLaju untuk urusan tersebut 🙂

 28. Azizi Azman says:

  Salam..
  Atiqah nak tanya ni, kalau barang yang kita beli kena tahan kastam tu nanti kita dapat Surat tahanan kastam ikut alamat yang kita shipping barang tu Kan? Lagi satu, kalau beli buku/manga lebih dari RM 500 kena cukai gak eh? Please help thanks 🙂

 29. Misal kata hari ni saya order stock rm500 ke bwh dalam satu invoice then besok saya buat order lg rm500 ke bwh dalam satu invoice yg lain.
  Tarikh di invoice pun berbeza.
  Jika kedua dua invoice sampai dlm waktu yg sama,masih kena tax kastam x?

 30. ya, surat akan sampai ke alamat shipping kita. Kalau total mmg lebih dari RM500, mmg perlu bayar cukai. Tapi kadang-kadang kalau kotak kecil je, mereka mungkin tak tahan pun 🙂

  Saya ada pengalaman, barang saya sampai 2kotak serentak. satu kena tahan, satu tak kena tahan dan sampai terus ke rumah. Walhal barang yang sama, harga yang sama. cuma satu kotak besar, satu kotak kecil. yang kecil lepas…yang bear kena tahan :p

 31. Mohd Hafiz says:

  Assalamualaikum sis.. artikel ni kalau beli brg dr oversea kan ? Mcm mne plk kalau saya sekarang duduk oversea dan kirim parcel ke malaysia pada adik saya dlm parcel mengandungi 6 utas jam tangan sebagai hadiah pada 1 keluarga saya. Dan total harga jam semua adalah rm1500. Adakah kastam memerlukan invois jam tersebut dr penerima ? Sedangkan penerima bkn membeli jam tersebut kerana dihantar drpd sy sebagai hadiah. Adakah tanpa invois tersebut penerima tak boleh menuntut barangan tersebut ?

 32. Mohd Hafiz says:

  Assalamualaikum sis.. artikel ni kalau beli brg dr oversea kan ? Mcm mne plk kalau saya sekarang duduk oversea dan kirim parcel ke malaysia pada adik saya dlm parcel mengandungi 6 utas jam tangan sebagai hadiah pada 1 keluarga saya. Dan total harga jam semua adalah rm1500. Adakah kastam memerlukan invois jam tersebut dr penerima ? Sedangkan penerima bkn membeli jam tersebut kerana dihantar drpd sy sebagai hadiah. Adakah tanpa invois tersebut penerima tak boleh menuntut barangan tersebut ?

 33. Waalaikumussalam. Penerima di Malaysia tetap perlu membayar cukai kastam dari nilai barangan tersebut walaupun bukan dibeli dengan erti kata lain dihadiahkan. Jadi penerima perlu ada resit rasmi harga barang dan kos pengeposan. Tanpa invois mereka tak boleh menuntut barang tersebut. En. Hafiz boleh sertakan invoice di dalam parcel dan dihantar bersama atau kirimkan secara email/whtasapp pun boleh gambar invoice pembelian pada penerima. Nanti mereka cuma perlu tunjukkan pada pihak kastam.

 34. Aqualani Wan says:

  Salam..
  saya ade order barang dari china..barang jenis aksesori kereta..barang yg menggunakan sistem elektrik..barang nie dipos melalui kapal laut..nilai barang dlm 11ribu..barang nie mgkin ambil masa 2-3 minggu sb by sea kn..apakah proses yg saya kena lalui untuk ambil barang tersebut..??? Brapa nilai tax..??

 35. Aqualani Wan says:

  Salam..
  saya ade order barang dari china..barang jenis aksesori kereta..barang yg menggunakan sistem elektrik..barang nie dipos melalui kapal laut..nilai barang dlm 11ribu..barang nie mgkin ambil masa 2-3 minggu sb by sea kn..apakah proses yg saya kena lalui untuk ambil barang tersebut..??? Brapa nilai tax..??

 36. Jika kita tidak ada bukti pembayaran dalam ringgit, Mereka akan kira guna currency rate semasa yang ada pada pihak kastam pada hari kita collect barang berdasarkan nilay matawang luar pada invoice/atau resit pembelian kita.

 37. Prosesnya hampir sama, jika ditahan pihak kastam akan hantar surat pada kita sebagai makluman. untuk aksesori kereta rasanya ada cukai tambahan selain GST 6%. Tapi saya tidak pasti berapa peratus lagi utk itu.

 38. Insyaallah jika dari trusted seller, takde masalah. Banyak juga kes penipuan sekarang. Kena berhati-hati. Cuma barang elektrik ni ada proses ekstra, seperti kelulusan SIRIM dan sebagainya. Saya tak pasti semua barang elektrik perlu laluinya atau ada jenis-jenis tertentu sahaja.

 39. Anonymous says:

  Assalam Puan,

  Saya first time beli waffle maker elektrik dari Amazon.com dan harga barang tersebut USD59. Adakah barangan saya ini perlu permit dari SIRIM dan akan di tahan oleh pihak Kastam?

  Terima Kasih

 40. anna says:

  Assalamualaikum..
  Kak, kalau utk penerimaan barang yg dipos dari luar negara memang kita kena bayar dulu untuk clearance charges & insurance ke?

 41. Itu saya kurang pasti…mungkin ya mungkin tidak kerana ia kadang2 berdasarkan rekod barang tu sendiri. Macam hp, set home theater tu mmg kena sirim. Takpe, kalau barang kecil dan tak sampai rm500 mungkin tak ditahan. Tapi jika tetap ditahan, pegawai kastam akan guide apa langkah2 yg perlu kita lalui 🙂

 42. Waalaikumussalam Anna. Setakat pengetahuan dan pengalaman saya, semua insuran dan sebagainya telah termasuk dalam kos penghantaran. Jadi tiada bayaran tambahan yg diperlukan melainkan ia telah sampai ke kastam malaysia untuk bayaran cukai kepada pihak kastam (jika ditahan oleh kastam).

 43. anna says:

  Sy dpt kiriman dr luar negara tapi dia cakap hold di airport bila saya cek trekking dia,ada person call & dpt email jgk kena bayar clearance charges & insurance baru barang dpt dihantar,saya cuma dapat call drp dia tapi surat kuasa kastam atau panggilan drp pihak kastam sy xdpt mengatakan ada barang ditahan? Atau kena merujuk kastam jgk?

 44. Hye. Saya ada beli injection vitamin c dr korea.. dan sudah di uji farmasi..tapi farmasi tak dapat nak lepas masuk ke malaysia. So saya sign dokumen utk return ke korea. Ada akan mengambil masa yang lama utk return? Sebab bila saya check tracking no, tak ada any update. Atau item itu telah dirampas sedangkan mereka sudah proceed borang utk return ke negara asal. Mohon pencerahan.

 45. Hai Siti, Biasanya proses penghantaran semula mengambil masa 30hari oleh pihak kastam. Siti perlu rujuk kepada pihak kastam untuk tracking number baru. kerana tracking number lama dah tak digunapakai.

 46. Dah berapa hari? Mungkin barang belum bergerak lagi dan masih di kastam. Saya tak rasa ianya dirampas kerana dah isi borang return. Cuma prosesnya agak makan masa sikit…cubalah hubungi pihak kastam untuk kepastian 🙂

 47. Unknown says:

  Assalammualaikum cik/puan Atiqah.

  Saya ingin bertanya, situasi sy agak rumit kerana hari ni saya baru saja dapat surat daripada pihak kastam bahawa sabun yg sy tempah dari Thailand ditahan oleh pihak kastam sejak 2 hari lepas, dan pihak kastam memerlukan sy mendapatkan lesen import daripada penguatkuasa farmasi untuk membolehkan sy mengambil sabun tersebut. Satu perkara yang paling merisaukan sy, berapakah kos untuk mendapatkan lesen import tersebut dan dokumen apa yang diperlukan? Ini kali pertama sy mengimport sabun sebanyak 50 ketul untuk dijual semula di Malaysia, adakah saya juga akan dikenakan tax import? atau sebarang cas disebabkan sy ingin jual semula produk yanh sy tempah dari luar Malaysia? Mohon pertolongan cik/puan Atiqah. Saya dahulukan ribuan terima kasih. Assalammualaikum.

 48. Assalammualaikum cik/puan Atiqah.

  Saya ingin bertanya, situasi sy agak rumit kerana hari ni saya baru saja dapat surat daripada pihak kastam bahawa sabun yg sy tempah dari Thailand ditahan oleh pihak kastam sejak 2 hari lepas, dan pihak kastam memerlukan sy mendapatkan lesen import daripada penguatkuasa farmasi untuk membolehkan sy mengambil sabun tersebut. Satu perkara yang paling merisaukan sy, berapakah kos untuk mendapatkan lesen import tersebut dan dokumen apa yang diperlukan? Ini kali pertama sy mengimport sabun sebanyak 50 ketul untuk dijual semula di Malaysia, adakah saya juga akan dikenakan tax import? atau sebarang cas disebabkan sy ingin jual semula produk yanh sy tempah dari luar Malaysia? Mohon pertolongan cik/puan Atiqah. Saya dahulukan ribuan terima kasih. Assalammualaikum.

 49. W says:

  Assalamualaikum Cik/Puan Atiqah,

  Saya nak tanya beberapa soalan.

  Sy baru nak mencuba jual pre-order make-up dari US seperti NYX Cosmetics, LA Girl USA, SEPHORA and etc. Barang seperti make-up dari US ni kena tax jg ke? Kalau beli banyak nak split order tak nak bagi kena tahan kastam tu mcm mana? Sy kurang faham maksud jgn melebihi RM500 tu jumlah barang yg dbeli atau tmasuk kos penghantaran?

  Lagi satu boleh kongsi tak mcm mana nak beli barang dr US to Malaysia? Sy difahamkan ada yg menggunakn khidmat third party atau personal shopper dr sana. Tp sy was" takut scam. Any suggestion?
  Maaf soalan" sy out of topic sikit, hehe.. Sy harap cik/puan atiqah dpt mbantu, atau mungkin sesiapa sahaja yg biasa shopping menggunakan third party seperti, HopShopGo, Viabox, MyUS and etc.. Maybe boleh suggest sesiapa rakyat Malaysia yg boleh dpercayai yg stay dekat US menjadi personal shopper di sana.

  Sy harap soalan" yg selalu bermain dlm kepala ni terjawab. Harap cik/puan Atiqah dpt membantu, sebab post ni active, rata" post blog lain tidak active. Sy sgt berminat dgn hal ini. Nak cari duit lebih. Mmg terpaksa cari duit lebih dgn ekonomi yg tak stabil ni. 🙁

  Sekian terima kasih! Maaf karangan panjang sgt. Hehehe..

 50. Waalaikumussalam, maaf jika lewat membalas komen ini. Untuk cukai, rata-rata jika total harga barang melebihi RM500 mmg akanakan dikenakan cukai tak kira ia untuk jualan atau kegunaan sendiri. Cukai hanya berdasarkan harga barang, bukan tujuan pembelian barang 🙂
  Walaubagaimanapun berkaitan lesen import saya kurang pasti. Saya pernah google jga ttg ini. MungkinMungkin Farah boleh google juga utk maklumat asas. Secara detail, mungkin boleh minta bantuan pihak kastam untuk penerangan yg lebih detail 🙂

 51. Waalaikumussalam W, maaf jika lewat membalas pertanyaan. Ya, cukai akan dikenakan jika total harga barang dan kos penghantaran melebihi RM500. Jika nilai barang RM450 dan kos pos RM60, total akan jadi RM510 maka akan dikenakan cukai. Kalau split order bererti setiap barang mungkin cuma RM300, Kos pos RM50 total RM350 setiap satu. Jadi tak kena cukai. Tp hitung juga adakah berbaloi berbuat demikian kerana kos pos mungkin lebih tinggi dari tax kalau split order ni 🙂

  Utk khidmat personal shopper, saya takda kenalan, tp mmg perlu berhati2 kerana byk scam. Berurusanlah dgn org yg ada reputasi yg jelas dan baik 🙂

  Harap jawapan membantu 🙂

 52. Baru ingat nak bawa balik tudung dari vietnam 300helai… Errmmm… Dah la currency kita teruk…. Kemudian kena pulak cukai… Apa la nasib… Tq sis… Nasib baik x bawa balik terus…

 53. EMY EMILDA says:

  Ada barang saya dri UK,skrng Kena tahan d kastam,tapi saya sdh buat pembayaran rm1800 kepada mereka at as permintaan mereka untuk pengurusan penghantaran ,skrang mereka minta lgi dgn saya rm1500 untuk membuat segala documents²

 54. EMY EMILDA says:

  Ada barang saya dri UK,skrng Kena tahan d kastam,tapi saya sdh buat pembayaran rm1800 kepada mereka at as permintaan mereka untuk pengurusan penghantaran ,skrang mereka minta lgi dgn saya rm1500 untuk membuat segala documents²

 55. Azizi Azman says:

  Assalamualaikum Atiqah,

  Saya ada masalah sikit ni. Harap boleh bantu saya. Macam ni, pada 17 Feb lepas saya ada order buku kat BOOK DEPOSITORY..beli dari luar negara..saya diberitahu oleh pihak mereka yang sepatutnya buku yg saya order sepatutnya dah sampai sekarang kat Malaysia. Tapi masalahnya saya x dpt pun hantaran dari diorang tu. Harga buku tak cecah RM 100 pun saya beli. Mereka kata cuba semak kat Local Post Office kita.. Atiqah tahu x macam mana nak contact pegawai yg berkaitan ngan hantaran di Selangor ni. Sebab saya x tahu nak contact siapa. Haritu atiqah kata kalau barang kita kena tahan nanti ada surat kena kastam sampai tapi saya x dpt ape2 pun.Alamat yg saya bagi untuk hantar pesanan saya ni x salah but still x dpt.Boleh tolong saya tak apa tindakan yg saya harus lakukan untuk cari barang yang pesan dari luar negara ni? Saya agak risau sebab dah hampir sebulan saya x dpt barang yg pesan tu. Harap dapat bantu saya atiqah.

 56. Hai Emy. Adakah barang tersebut dibeli atau 'dihadiahkan' oleh seseorang dari luar negara? Pembayaran dibuat atas acc syarikat? Nombor yg telefon Emy menggunakan talian tetap atau mobile?

 57. Azizi Azman says:

  Hi atiqah, BOOK DEPOSITORY ni kelemahannya diaorg x bagi tracking number tapi delivery free. So saya xde tracking number. Courier delivery yg deorg guna untuk hantar melalui ROYAL MAIL priority airmail. Boleh tolong saya nak buat apa lepas ni?

 58. Ohhh..kalau macam tu saya pun tak ada idea macam mana…sebab tanpa tracking number…kita pun tak boleh tahu di mana lokasinya dan tak tahu nak contact siapa. Melainkan kena contact Royal Mail sendiri dan bgtahu tentang masalah Azizi ni…

 59. Salam…saya ada beli iphone dari London dan dihantar Malaysia menggunakan Gib Courier…masalahnya sekarang ni parcel tu dah stuck dekat Thailand. Apa perlu saya buat ya? Sbb sender asyik mesej mintak duit untuk release parcel tu.

 60. EMY EMILDA says:

  Hadiah DRI kawan sekolah saya,tetapi skrg da menetap d UK tempt suaminya..mereka kirim hadiah tu untuk saya semasa mereka menyambut hari IBU d tempat mereka pada bulan lalu..pembayaran d buat atas acc noor bahiya binti Abdul halim,Dan telefon mobile..

 61. Saya syak ini SCAM, satu bentuk penipuan. Tapi saya tak dapat pastikan 100% kerana selalunya jika urusan rasmi, tidak akan bayar kepada akaun individu dan no. telefon selalunya telefon pejabat, bukan dari handphone. Dan Bayaran kastam Malaysia saya rasa 6% dari harga barang sepatutnya tidaklah setinggi itu. Dan itu dah jadi lebih dari harga sebenar telefon itu sendiri.

 62. shieh mei says:

  hai..nak minta tanya.kalau beli mask dengan harga yang kurang dari rm250 dan ditahan oleh kastam. bolehkami buat panggilan ke kastam ? aku dibagi tau kena bayar 50RM untuk hantar ke rumah aku walaupun x payah taxes? mungkin kah?
  terima ksaih ya

 63. Ya, once kena tahan kastam, surat notis tahanan akan dihantar kepada kita. Andaikata barang ditahan, mungkin juga ia barang dalam kategori tertentu yg mungkin dikenakan cukai pada nilai barang RM200. Tapi andaikata tak dikenakan cukai, tapi mewakilkan pihak PosLaju untuk uruskan, jadi perlu bayar RM50 tersebut kepada pihak PosLaju. Kalau kita pergi sendiri, jadi tak perlu bayar apa2 🙂

 64. Salam….baru baru ni saya ada membeli cermin mata dari china..dh 2 hari dh barang tersebutmasih ada di komplek kastam..bile checkbalik dkt tracking logistic die tulis barang anda dalam proses penilaian dan pelepasan…adakah barang saya berkemungkinan akan di tahan

 65. Salam….baru baru ni saya ada membeli cermin mata dari china..dh 2 hari dh barang tersebutmasih ada di komplek kastam..bile checkbalik dkt tracking logistic die tulis barang anda dalam proses penilaian dan pelepasan…adakah barang saya berkemungkinan akan di tahan

 66. Anonymous says:

  assalammualaikum,nak tnya mcm mne nak byr cukai 6%gst and brapa kene byr kalau brg lebih dripada 500? Contohnya dlm rm800 lebih. Please reply as soon as possible 🙂

 67. Ya Shieh Mei, ia adalah upah pengurusan. Bergantung kepada courier. Ada sesetengah courier tidak mengenakan charge perwakilan tersebut dan ianya akan diurus oleh pihak courier secara automatik. Dan kita tidak akan menerima surat dari kastam 🙂 Namun, jika surat itu dah sampai kepada kita di rumah, bererti courier tersebut tidak menguruskan urusan kastam secara automatik untuk kita.

 68. Waalaikumussalam, jika barang RM800, 6% dari RM800 ialah RM48. Jika tuan/puan ke kastam sendiri, puan bayar secara cash di sana. Jika mewakilkan pihak courier, nanti bayar pada pihak courier 🙂

 69. Waalaikumussalam, kalau kapal laut kira per bundle harganya. Sesuai jika barang jenis berguni-guni. kalau sekadar kotak tak sesuai. Jika ingin informasi tentang kiriman kapal laut Jakarta-Port Klang boleh hubungi Haji. Fauzi: 0193124444

 70. Unknown says:

  Salam sis.. kalau barangan yg sy beli ni (helmet motorsikal) dr Taiwan x menepati piawaian sirim adakah helmet tu terus di rampas kastam dan xkan diinform kepada saya? Atau pihak kastam tetap akan hantar notis kpd sy? Dh sebulan sy menunggu brg x smpai2 lg. Surat kastam pn xdak. Nk buat trackking pn x reti sbb website tu tulis china semua…

 71. nizam says:

  baru jer kena tadi…dapat surat dari pejabat pos KLIA dan call, barang hadiah aje telephone kena tahan dengan kastam klia, pergi sendiri nak amik tak bole kena apply permit dari sirim…lagi pening pale nak kena pergi sirim pulak, kena bayar RM106 untuk permit belum amik barang lagi kena berapa pun tak tau, nasib baik barang hadiah…

 72. Anonymous says:

  barang import macam telefon atau helmet kena apply sirim permit, selalu kastam ade call beritahu dan ada surat tahanan, rasanya dah kena prepare juga tu untuk apply sirim permit sebab sya pun dah kena tadi hehe ni no sirim 03-55446394 call aje tnye apply dengan email pun ok..harap dapat membantu

 73. Anonymous says:

  Assalamualaikum, ni saya nak order barang dari US Tactical Flashlight $56, kena tahan dek Kastam tak?

  P's kalau convert kan dalam Rm 212.85

 74. Jays says:

  Salam sis..saya nak Borong barang Dari China. Menurut supplier courrier hanya melalui fdex @ dhl shj. Adakah courier ini akan uruskan brg door to door & bertanggungjawab utk urus jika brg ditahan kastam.harap sis sudi tlg sebab tak pernah beli brg oversea

 75. Waalaikumussalam, Kalau FDEX pihak FDEX yg akan uruskan bagi pihak anda. Nanti mereka akan telefon dan bgtau jumlah cukai yang perlu dibayar kepada tuan. Dan tuan akan bayar jumlah tersebut kepada pihak FDEX.

 76. Unknown says:

  Assalamualikum kak, saya baru nak berbisnes dengan menjual baju2 dari indonesia. Macam dropship. Baju2 selalunya ditahan ke? Dan berapa peratus yg baju tu boleh ditahan?

 77. Invoice: Diberi oleh pihak seller kepada kita untuk memaklumkan berapa jumlah yang perlu kita bayar.
  Resit: diberi oleh pihak seller setelah kita membuat pembayaran.
  Slip Pembayaran: adalah bukti transaksi dari pihak tengah seperti bank (online banking atau kaunter).

  Pihak kastam menerima semua yang di atas. Salah satu saja telah mencukupi. Tapi yang terbaik adalah Resit atau slip pembayaran. Saya sendiri menggunakan slip pembayaran sahaja ketika berurusan dengan pihak kastam.

 78. Anonymous says:

  Terima Kasih kerana menjawab dengan kadar segera ya 🙂 Saya membeli secara online paypal dan ada membuat permohonan dari seller untuk memberi salinan payment transaction tetapi seller mengatakan bahawa saya perlu mendapatkannya dari pihak bank dan apabila memeriksa secara online transaction tersebut saya mendapati pihak bank cuma memberikan statement payment transaction secara keseluruhan..adakah cara lain untuk mendapatkan payment transaction tersebut secara detail?

 79. NaDia says:

  saya sepatutnya menerima parcel dari UK. Tapi syarikat courier tu call suruh bayar RM2500. terperanjat la dengar. so skrg kalau saya nak setelkan bayaran tu mcm mana? dan brp lama parcel tu boleh di tahan? ada dikenakan bayaran tambahan lain ke..mohon pencerahan. sebab tak pernah lagi terima apa2 dari luar negara.

 80. Paypal tak beri resit? Sis boleh saja print screen bukti transaksi tu. dan jika transaksi dari pihak bank, ada banyak transaksi, sis highlight aje, pembayaran yang dibuat untuk seller tu dan tunjuk pada kastam nanti. Pihak seller tak keluarkan resit pembelian ke? Kalau seller ada bagi resit atau invoice, itu pun boleh digunakan untuk diberi pada pihak kastam 🙂

 81. Anonymous says:

  Kalau nilai barang2 dekat dalam 2k, agak2 berapa ya kena sediakan duit cukai? nanti tak cukup duit pula nak bayar dah sampai jauh2 pergi ke tempat kastam (".)'

 82. Ahmad Syahir says:

  hi saya nak tanya ,saya oder 3unit iphone 6 di uk, sekrang niy syarikat sane terslah hntar 20 unit iphone pos by gib courier ,saya tidak niat nak menjual untuk kegunaan sendiri tp syarikat saya memaksa saya manjual di sini dan perlu menghantar duit di sana ,agaknya proses apa yang perlu saya buat sedangkan saya buat bayaran hanya 600usd … saya harap cik atikah dapat membantu saya

 83. Jika barang RM2,000 cukai gst 6% ialah RM120. Tergantung jenis barang. Ada sesetengah barang ada cukai import. Dan utk barang yg lebih dari RM1,000 perlu bayar extra RM50 untuk borang kastam. Untuk maklumat yang tepat, tuan/puan boleh hubungi no. Tel yg tertera pada notis tahanan yg kita terima tu. Jadi lebih mudah utk kita sediakan wang yg secukupnya nnt 🙂

 84. Ahmad Syahir dah tanya ke kalau takmau jual dia nak buat apa? Boleh je suruh kastam return semula package tu sebab akan ada alamat pengirim. Tunjuk pada pihak kastam bukti pembayaran hanya utk 3buah iphone. Dan encik nak ambil 3shj, yg selebihnya nak return semula kerana pihak sana tersilap hantar.

 85. Anonymous says:

  Assalamualaikum Pn Atiqah…
  saya nak tanya, Hj Fauzi masih lagi terlibat dalam kiriman kapal laut Jakarta-Port Klang ya? atau sekarang dia dah serahkan pd org lain ya? sebab nya saya ada masalah ttg kiriman barang dr jakarta melalui kapal laut… dah 8thn deal dgn hj fauzi, tapi almost 1thn lalu kata nya dia serahkan pada org lain… itu yg saya nak tanya puan, hj fauzi masih boleh dihubungi ke untuk bertanya psl kiriman barang dr jkta-port klang?
  masalah saya, barang dah sampai port klang dah dekat 2minggu. patut nya barang dah sampai pada saya.. tapi agent port klang kata system kastam down… adoiii lama nye system kastam down.. saya risau sgt2 sebab barang stucked lama… customers dok bising… dulu deal trus dgn hj fauzi, senang… org nya bagus, kalau tanya kenapa dia akan explain tepat… puas hati… skrg ni org2 bawah dia bile sye tanya, jawab tak abis, saya tak puas hati… sye risau laa skrg ni… masalah nya apa?
  tiba2 google tjumpa blog puan… syukur alhamdulillah.. hrp2 sgt2 puan dapat membantu saya… terima kasih terlebih dahulu…

 86. Waalaikumussalam, nampaknya tuan lebih berpengalaman menggunakan kapal laut berbanding saya kerana saya baru mula menggunakan kapal laut mulai tahun ini dan masih berhubung dengan Hj. Fauzi. Mungkin kini Hj, Fauzi berkhidmat dengan syarikat lain, bukan syarikat yang tuan gunakan sejak 8thn itu. Boleh saya tahu nama syarikat perkapalan yang tuan gunakan?

 87. Anonymous says:

  kalau nama syarikat perkapalan tu saya tak pasti la.. tapi kalau nama company tu perniagaan daulay… itu nama di resit…sama tak dengan nama syarikat puan guna? kalau di resit tu ( letterhead invoice ) masih ada hp no.hj fauzi… itu yg saya confused…
  maaf saya tanya, sekarang puan tak ada tunggu barang sampai dari indonesia? sebab saya nak tau barang puan pun tersangkut tak…

 88. Kalau Daulay, ya sama dengan yang saya gunakan. Bulan lepas barang saya okey aje. takda masalah. Dan saya memang berhubung dengan Hj. Fauzi. Sekarang ada lagi satu trip. Setakat semalam masih dalam proses pemunggahan. Harap-harap tak ada masalah apa-apa 🙂
  Kalau tak dapat hubungi En. Fauzi, boleh cuba hubungi 0123189055 (En. Hamzah).

 89. Anonymous says:

  aik memang pelik ni.. kenapa kata barang saya stucked pada kastam. barang saya 24/3/2016 dari indonesia… barang puan dishipping sebelum tarikh saya ya?

 90. Anonymous says:

  terima kasih banyak puan.. saya dah dapat hubungi hj fauzi… alhamdulillah barang saya dah keluar… terima kasih puan mambantu saya… hanya Allah dapat balas jasa baik puan… 🙂 semoga bisnes puan terus maju… insya'Allah…

 91. Nawal Amanee says:

  Assalam akak. Mak sy dapat parcel yg dikirim oleh kenalan die di UK. Tp die dpt panggilan dr syarikat courier tu yg mak sy perlu bayar rm2600 utk dpat kan barangan tersebut. Bole sy taw, mmg kite perlu bayar ke bayaran tersebut?

 92. Assalamualaikum..
  Sy nak tanya.. sy baru bercadang nak beli beg dari china and hantar guna pos biasa.. beg murah je lah bawah rm50 camtu.. kalau sy beli 1-5 beg, rasanya bole kena tahan tak. Pos free je.. lagi satu, insuran yg awak maksudkan tu camne eh? seller tu ada mention jugak pasal insuran.. mahal k?

 93. hello! says:

  salam kak. ade kemusykilan ckit.. hehe
  nak tnye yg custom tax tu rm500 per shipment ataupun per box..

  contoh ny kite beli dri 2 website..
  box 1 value rm300 + box 2 value rm300 + shipment rm150 = rm750. jadi tax drpd total ini lah ye?

  sblm ni pernah come across 1 blog..akak tu purchase total lebih 1k in 1 shipment tp ade 3-4 box.. tp xkene tax pun..
  xpasti la samada mmg luck ataupun kiraan berbeza…

  tu yg mcm curious ni..

 94. Kena tahan atau tidak tu tak dapat dipastikan, kadang-kadang ada kes barang tak sampai RM500 ditahan, bila pergi ke kastam, tunjukkan bukti pembayaran semua dan total barang tak sampai RM500, mereka akan release barang kita tanpa perlu bayar tax 🙂 Insuran tu biasanya di charge oleh kurier. selalunya dah termasuk dalam shipping cost 🙂

 95. Waalaikumussalam. Saya selalu terima barang 2-3box serentak. Tapi sepanjang pengalaman saya, setiap box akan ada tracking number sendiri. BUkan ketiga-tiga box dengan satu tracking number. Jadi ia dikira 3shipment dan nilai barangan di kira secara berasingan serta setiap kotak ada kos shipmentnya masing-masing. Tax pula di kira mengikiut Box. Misalnya Box1 value RM300 + RM75 (total RM375) dan Box2 value RM300 + Shipment RM75 (Total RM375). Betul kan? Jadi takkan kena tax untuk kedua-dua box kerana ianya di bawah RM500 utk setiap satu. Kalau dikira satu shipment (satu tracking number), ia akan kena tax sebab total melebihi RM500.

 96. Angah Mohd says:

  salam kak. saye ade amik fon set dari china 72usd(rm350) ni no.tracking yg dbri RI875967481CN. smpai skrg da 1bulan brg tak smpai and tracking tak dapt detect. jdi mcm mne ye kak? trime kasih.

 97. Anonymous says:

  Salam kak. Nk tanya kalau beli jam tangan dri overseas kena cukai import n kena tahan tak? Harga jam lepas convert lebih RM500.
  Lg 1 biasanya gst tax byr pd kastam atau pd courier yg handle tu?
  First time nk beli brg dri luar. Atau sesiapa yg tahu n experienced share2 la ye.
  Terima kasih byk2 🙂

 98. Waalaikumussalam. Kalau dari segi harga ia mungkin di tahan. Tapi tak tentu juga. Kadang-kadang benda kecil, mereka lepas aje. Pasal tax tu, bergantung kepada jenis kurier. Kalau EMS, surat akan sampai pada kita dan kita boleh buat pilihan nak bayar sendiri di kaunter kastam atau mewakilkan pihak PosLaju. Tapi ada sesetengah kurier, mereka yang akan uruskan. Jadi surat tak akan sampai pada kita. Pihak kurier akan telefon dan maklumkan tentang tax tu. Dan kebiasaannya mestilah telefon tu dari nombor pejabat dan pembayaran dibuat kepada akaun bank syarikat kurier tersebut. Bukan akaun peribadi ye 🙂 Jaga-jaga, sekarang banyak scam. Harap ini membantu 🙂

 99. Malar Hijau says:

  Assalamualaikum sis,

  Saya ada order hp dari China hanya 1 unit untuk kegunaan sendiri nilai harga Rm8xx menggunakan servis DHL. Tadi saya baru sahaja diberitahu oleh DHL, hp tersebut telah sampai dan saya perlu memohon permit SIRIM. Pihak DHL akan menghantar email mengenai butiran tersebut.
  Memandangkan ini kali pertama saya memang tak tahu. Saya tinggal di Johor sudah tentu barang saya di KL. Adakah saya nanti terpaksa ke KL untuk urusan tersebut? Atau bolehkah melantik wakil/agen untuk urusan itu?
  Saya kemukakan persoalan ini, sekiranya sis ada info mengenainya harap dapat membantu saya serba sedikit untuk persediaan saya nanti.

  Terima kasih saya ucapkan.

 100. Farah Hanis says:

  Salam sis..saya ni baru sahaja nak berjinak2 buat bisnes makeup NYX n lain2..kalau saya nak ambil barang direct dari US adakah saya memerlukan third party..dan macam mana ye saya nak buat penghataran ke Malaysia sebab nye bile saya nak submit order kena masukkan alamat US..saya kurang faham dengan sistem penghataran barang dari US ke Malaysia..saya harap sis dapat membantu..thx 🙂

 101. Waalaikumussalam, pada kebiasaannya saya menemui ramai pembeli di pejabat kastam yang menguruskan hal sirim telefon bimbit mereka sendiri. Tapi saya tak pasti jika urusan permohonan SIRIM itu boleh diwakilkan kepada pihak kurier atau tidak. Saya tidak pernah pula bertanya hal itu kepada pihak kastam. Mungkin Malar Hijau boleh bertanyakan langsung kepada pihak DHL tentang perkara tersebut sama ada boleh mewakilkan pihak mereka atau tidak.

 102. Anonymous says:

  saya ade beli barangan dr india. baju …kira kira rm380. sender kata kena tahan. tapi tak pun bagi details of tracking number. dia kata msian customs tak bagi…. and then dia kata kena tahan.. i mean kalo betol la kena tahan mestila ade tracking numb ngan surat dr msian customs gtau kena tahan kan….
  i rase macam da kena tipu je…

 103. Hayati Osman says:

  Salam Puan Atiqah
  Sy bercadang nak order penyegar wajah (toner) dari iherb (online seller dr US). Persoalannya adakah barangan kosmetik tetap dikenakan cukai jika nilai barangan+shipping kurang dari RM500? Sy bercadang nk order dlm 15 unit berat dlm 7.5kg tapi bernilai kurang dari rm500. Agak2 kena apply KKM tak? Terima kasih atas jasa baik Puan meluangkan masa menjawab soalan sy.

 104. Waalaikumussalam Puan Hayati, menurut pegawai kastam yang pernah saya tanya, jika kuantiti barang banyak, melebihi penggunaan seorang individu untuk satu bulan, akan di tahan untuk kelulusan KKM. Jika nilai kurang dari RM500 mungkin tidak dikenakan cukai. Tapi tetap perlu kelulusan KKM. Walaubagaimanapun, tariff cukai utk barang kosmetik mungkin sedikit berbeza. Tapi saya tak pasti tentang itu.

 105. a traveller says:

  Oh. Boleh wakilkan pos laju untuk berurusan dengan kastam. 53 caj per kotak kan.
  Tq sis. Amat membantu. Saya baru nak try import brang skit. Susah klu kena claim Kat klia. Klu pos laju boleh uruskan bagus dah bagi saya.

 106. Ikmal Jep says:

  weh, ada ehem kirim brg dr u.k … 1st time… brg tu iPhone , laptop , perfume , baju , rantai ..DLL berat 18 kg.. sampai sini aku kna bayar tax lagi ke? dia ckp tax semua dia dah clear… adoi ..

 107. Ikmal Jep says:

  weh, ada ehem kirim brg dr u.k … 1st time… brg tu iPhone , laptop , perfume , baju , rantai ..DLL berat 18 kg.. sampai sini aku kna bayar tax lagi ke? dia ckp tax semua dia dah clear… adoi ..

 108. Anonymous says:

  assalam.. kwn sy ade hantar brg dri england. dy bgi hp, rantai,jam, perfume dan some cash money pounds.. kemudian ade seseorang perempuan call dy kata dri pihak kurier so dy suruh saya jelaskan bayaran rm2000 utk clearance charge supaya brg boleh dihantar ke rumah sbb brg kne tahan kastam.. yg pelik dia bgi no acc atas personal dan dy call pon guna no mobile.. tpy sy x buat lgy sebarang transaksi sbb takut kne tipu

 109. Waailaikumussalam, saya yakin barang-barang yang dihantar tu dari 'kawan baru'. Dah banyak kes begini. jangan layan, kebarangkalian itu adalah scam atau penipuan adalah tinggi.

 110. hello! says:

  terima kasih kak. brg dh sampai 2 mggu lps..

  ada soalan baru pulak. ingt nk start up small bisnes.
  klu kita import utk bisnes di ig/fb, mesti register SSM ke?atau permit/lesen ke..

  &

  klu guna name & address as enterprise, value bwh RM500 pn ada tax ke kak ataupun tetap dgn value over RM500?

 111. Anonymous says:

  ye kawan bru.. tak sampai sebulan.. saya kenal melalui facebook.. apa patut saya buat sekarang?? sebab dia stiil lagi kwn dekat fb dan dia ada alamat rumah, no hp saya.. dia mntk saya settle kn pyment.. dia tak nak barang 2 ade dekat kurier sbb dlm bungkusan tu ade duit 50000 pound.. ape pon tq.. saya lega sbb nyaris2 kena tipu

 112. Anonymous says:

  Assalammualaikum.. Sy ingin bertanya, sy harap puan dapat jawab dengan kadar segera. Sy ingin post barang2 kegunaan sy spt pakaian, beg, n beberapa dokumen persendirian dari UAE ke Malaysia. Total berat 30kg dn harga courier RM530. Harga barangan sy xpasti kerana barang tersebut sy bawa dr Malaysia dn skrg tugas sy dah selesai di sini. Persoalannya adakah barang2 sy akan ditahan n berapa nilai kos pembayaran cukai?

 113. Kalau barangan peribadi insyaallah tidak akan ditahan. Jika ia ditahan juga, penerima perlu hadir utk memberi penjelasan dan mungkin buka bungkusan tersebut utk diperiksa oleh pihak kastam 🙂

 114. Cik Ai says:

  As salam Puan Atikah,
  Sy juga hadapi kes yg sama,ada kwn hadiahkan rantai,hbeg,wallet & perfume kpd saya,dan hari ini ada perempuan yg call sy dr pihak curier dan meminta rm3200 utk clearance katanya,sy syak scam tp bila sy cek tracking no# mmg ada di KLIA atas nama sy,kwn "baru" itu juga memberitahu ada cash money didlm bungkusan itu..sy x pasti samada benar atau tidak & sy juga belum mbuat apa2 pmbayaran kpd perempuan itu kerana account yg diberi adalah account peribadi..harap Puan Atikah dpt mbantu.terima kasih

 115. Cik Ai says:

  As salam Puan Atikah,
  Sy juga hadapi kes yg sama,ada kwn hadiahkan rantai,hbeg,wallet & perfume kpd saya,dan hari ini ada perempuan yg call sy dr pihak curier dan meminta rm3200 utk clearance katanya,sy syak scam tp bila sy cek tracking no# mmg ada di KLIA atas nama sy,kwn "baru" itu juga memberitahu ada cash money didlm bungkusan itu..sy x pasti samada benar atau tidak & sy juga belum mbuat apa2 pmbayaran kpd perempuan itu kerana account yg diberi adalah account peribadi..harap Puan Atikah dpt mbantu.terima kasih

 116. Anna says:

  Salam Puan Atiqah. Saya nak tanya, selalunya kalau parcel yang kita order from overseas ambil masa berapa lama ye untuk diperiksa dekat kastam KLIA? Saya ada order parcel from Japan via Air Small Packet, the parcel is about 0.5kg. Barang saya dah seminggu dekat kastam tapi takde pun notis kene tahan or anything from customs. Should I be worried and contact customs or do they just take awhile to inspect some parcels? How do I know barang saya kena tahan ke tak sebenarnya? thankyou

 117. Waalaikumussalam, saya yakin itu adalah tidak benar dan satu penipuan. Terlalu banyak kes sebegini telah berlaku. Mohon utk abaikan sahaja permintaan mereka. Jika khuatir dengan keselamatan diri, boleh buat laporan polis kerana ini adalah kes sindiket penipuan.

 118. Anna says:

  okay lepas contact poslaju, terus org kastam check and lepaskan brg saya. agaknya diorg terlepas pandang or lambat2 check. anyways terima kasih byk2 post puan membantu sgt2

 119. Alhamdulillah, mereka pun manusia, barang satu gudang penuh..kadang2 sampai tak muat…saya tgk sendiri tempat mereka…kadang2 ada yg terlepas pandang…saya pun pernah ke kastam sendiri bila tunggu surat tak sampai2…diorang nak cari barang pun lama nak jumpa sbb barang yg dah lama ni dah kat belakang2 ?

 120. Ash says:

  Salam kak, saya ada beberapa pertanyaan tentang pertahanan barang di kastam. barang saya baru kena tahan tadi pagi. saya buat group order untul CD kpop. dan nilai barang tu dekat 3k.

  1. saya hanya mendapat satu tracking no tapi total box yang kena tahan tu 3. jadi kalau mcm tu kena bayar berapa taxnya ya?
  3k bersamaan dgn 6% atau mcm mana tu?

  2. jika saya tak dapat lagi surat dari kastam boleh tak saya terus pergi aje pejabat kastam dgn membawa resit/invois yang diperlukan tanpa membawa surat dari kastam. sebab saya ada call dorg pagi tadi menanyakan tentang baramg saya dorg mmg comfirmkan barang saya ditahan.

  3. saya beli bukan bertujuaan untuk berniaga tapi sekali membuat group order dgn kawan kawan. dan pihak kastam memintA saya untuk dapatkam pelepasan KDN. bagaimana tu ya?

  harap akak dapat jawab soalan saya

 121. Anonymous says:

  Assalamualaikum akak..nak tanya ni..kalau guna agen poslaju.barang kan akan sampai dkt poslaju brdekatan rumah..so bayar smua duit trmasuk tax dekat poslaju nnt lah?and lama x ambik masa utk sampai dekat poslaju brdekatan rumah kita?

 122. kak,ade no ws x?kalau dpt hadiah dr orang luar mcmne ye?tapi agent tu call melalui no hp.dia hantar melalui airforce couriar.dia bgtau barang kn tahan n kn bayar duti import.tp sy xdpt plk surat dr mana2 kastam.ws wani 0105740706

 123. Anonymous says:

  Assalamualaikum sis atikah…… Sy nk tye klu kite terima barang dari luar negara adakah kite yg kena bayar barangan tersebut? Mula2 suruh bayar rm1600 lpas tu kna add lgi duit sebab pihak kastam ckp kite delay barang terlalu lame….. Lpas tu bla ckp xde duit pihak kastam bgtau klu dh ade duit baru tel and bankin kn duit tu… Klu lgi lame kite delay bayaran akan bertambah….. Sy cma nk tau betul ke peraturan kastam macam tu?? Hrp dapat mmbantu

 124. Anonymous says:

  Oh yer utk pengetahuan sis sy xde trima ape2 Surat dari pihak kastam…. Mereka hubungi saya melalui hp…. Lagi 1 mereka ade bgi tau yg sy akan dikenakan tindakan undang2 kalau x bayar barang tersebut sbb sy adelah penerima barang tersebut…

 125. Waalaikumussalam Ash 🙂
  1- 6% dari RM3000 ialah RM180. Dan untuk barang yg lebih RM1k perlu bayar RM50 tambahan untuk fee borang.

  2- Jika tak dapat surat kastam, tapi tracking menunjukkan barang ada di kastam boleh terus ke kastam dan bawa bersama invois/resit.

  3- Saya tiada pengalaman berkaitan urusan KDN.

 126. Waalaikumussalam 🙂
  Jika barang yg dikirim itu dari 'kawan baru', mohon berhati-hati kerana ia mungkin sindiket penipuan. Pihak kastam tak akan melipat gandakan bayaran. Banyak kes begini. Dan ia adalah sindiket penipuan.

 127. Kalau tak ada terima apa-apa surat, jadi tak perlu risau kerana tindakan undang-undang pastinya ada secara hitam putih. Dan bukan satu kesalahan jika kita tidak mahu mengambil barang yang ditahan oleh pihak kastam.

 128. Anonymous says:

  Kalau kita terima hadiah dari uk atau sweden atau mana2 nwgara yg jauh dan kita tak tahu nilainya mcm mana ?

 129. Jika ia ditahan oleh kastam, kita perlu tahu nilainya. Jadi secara umumnya, untuk barang yang mahal, lebih RM500 jika dijadikan hadiah, harganya tak boleh dirahsiakan. Penerima harus tahu, dan resit/bukti pembelian/transaksi perlu disertakan dan dimaklumkan kepada penerima.

 130. hafiz aziz says:

  Salam…Puan Atiqah, saya ade memesan penapis air dari china sebanyak 60pcs…untuk cost barang+cost pos rm900++ tak sampai rm1k…adakah saya akan dikenakan duty import atau hanya kene gst 6% sahaja?

 131. Assalam sis…sis slalu guna courier apa ye dr Indonesia ke Malaysia ?…ikot pengalaman sis kalu dlm 6 kg…brapa ye kos penghntaran ? Dan macam mna ye nk hantar brg dr indonesia ke mlaysia guna jln laut. ? Sy first time nk import pakaian dr Indonesia…harap dpt membantu…tqvm

 132. Anonymous says:

  salam kak,

  nak ty untuk pemeriksaan kastam dibuat 2 kali ke? maksudnya di kl dan destinasi penerima?

  terima kasih

 133. jika cuma 6kg, tak perlu guna laut…boleh guna pos biasa. kos penghantaran bergantung kepada kurier apa yang digunakan, cepat atau biasa. Boleh tanya seller sendiri, mereka pasti lebih tahu kos2 utk barangan mereka 🙂

 134. Waalaikumussalam, jika bereda di luar kawasan Lembah Klang, ya barang akan melalui kastam sebanyak 2kali. Iaitu di KLIA, kemudian Kastam yang berhampiran jika menggunakan Khidmat PosLaju atau kurier yang hand over ke PosLaju seperti EMS. Jika guna DHL, FEDEX dll, mungkin hanya melalui 1 kastam sahaja kerana pihak kurier akan uruskan barang tersebut bagi pihak penerima atas persetujuan 🙂

 135. Anonymous says:

  Assalamualaikum. Sesiapa yang mempunyai pertanyaan/kemusykilan mengenai import permit untuk produk kosmetik boleh la hubungi saya di 017-4358911. Saya akan cuba bantu anda. Tq.

 136. Ajib says:

  Assalamualaikum kak…Sy tertarik dengan respon2 positif yang banyak membantu berkenaan hal ni.Rasanya banyak lagi yg sy nak tahu dan belajar dari akak,kalau diizinkan dan tak keberatan boleh sy contact akak di FB???supaya senang untuk sy jadikan rujukan.

 137. Anonymous says:

  Salam kak,

  dik nak Tanya dik ingat nak beli software audio untuk computer, yang dihantar dlm bentuk DVD dan USB E-Licenser(utk activate software tersebut bila guna). adakah 2 barang dalam kotak DVD kecil ini akan ditahan kastam? Penghantaran dari US ke Malaysia guna FEDEX international priority.Boleh lepas ke barang ni kak?

 138. Saiz tu kira besar lah juga. Kalau di tahan, 1-2hari kita akan terima surat. Tapi bergantung pada kurier juga. Kalau mcm fedex, DHL atau lain-lain yang terkenal tu mereka akan collect bagi pihak kita dan kita perlu bayar kepada mereka jumlah yang diperlukan oleh kastam. Pastikan pembayaran dibuat kepada akaun bank syarikat ye. Bukan individu 😉

 139. Waalaikumussalam. Kemungkinan utk ditahan itu sentiasa ada. Jika guna FEDEX, pihak FEDEX akan uruskan hal berkaitan kastam. Jika ada sebarang pembayaran diperlukan, kita akan bayar kepada pihak FEDEX, dan FEDEX akan bayarkan kepada kastam. FEDEX akan memaklumkan terlebih dahulu kepada kita jika barang ditahan. Pastikan pembayaran nanti kepada akaun syarikat dan bukan akaun Individu ye 🙂

 140. Amri Ali says:

  Salam, Kak. Saya bercadang hendak beli 1 unit smartphone luar negara tapi brand dy memang dah franchise di negara ni. Hrga beli mmg confirm lebih 2k. Kebiasaannya kotak smartphone mmg kecil. Jadi, ada risiko item tu kena tahan?

 141. Anonymous says:

  terima kasih banyak kak atas pencerahan:)mcm tu ke, tapi dik tak pandai sangat bab-bab bayar kepada syarikat dan buat check dsb. boleh ke kita bayar cash kepada FEDEX time dia hantar kat umah kite? dik nak order satu kotak dvd saja. tapi harga software dah cecah RM1200. jadi dik takut kalau barang tu terus tersangkut kat kastam dan FEDEX tak boleh handle. ada chance ke barang kita tersangkut terus kat kastam dan tak boleh sampai rumah? software tu audio utk buat music kat computer. kalau kena tax dik sanggup, cuma tak sanggup la tersangkut kat kastam dan dik kena p ambik, sebab dik duk kat penang, jarang sekali turun KL:(

 142. Kelvin Kew says:

  salam sis saya nak tanya..saya ada beli barangan 12 bag jenama coach/Michael Kors dari South Asia..sebelum ni x pernah lambat sampai barang..baru perasan..bag ni dalam satu tracking yang sama..dah sampai di KLIA 4/6 yang lepas. selalunya barang akan sampai kat saya pada hari ini Isnin 6/6.Manakala barangan yang selepas dari pembelian 13bag ni semua dah selamat saya terima.Adakah besar kemungkinan untuk barangan saya ditahan pihak kastam?update tracking last hari ini 'awaiting custom clearance'.barangan tersebut total lebih kurang dalam 4k..macam mana nak proof kalau saya selalu payment melalui online banking dan xde resit dari seller sebab saya beli melalui website.china dan

 143. Salam saya nak Tanya saya ad beli barang Dari jerman..iaitu coklat tp kna tahan sbb xada sijil kesihatan..org kurier tu ckp dy boleh setelkan..bla da anta duit org yg than tu xlpas jgk sbb nk original copy..mcm2 hal plak..duit dh hangus 14k BRG xsmpai lg..mcm MNA nk buat ye..tlg bantu

 144. Anonymous says:

  Biasanya barangan elektronik kena ada sirim. Berdasarkan pengalaman saya, barang kena lepas terlebih dahulu. Dalam tempoh 1 ke 3 minggu pihak sirim akan hantar pelekat sirim ke alamat yang kita guna semasa shipping. Ini berdasarkan pengalaman 4 kali saya membeli peralatan elektronik.

 145. Anonymous says:

  Honda PCX ( Shah Alam) ….

  Assalam tuan…bagaimana kalau kita beli direct personal buyer kat Indonesia dan tiada invoice, pembayaran melalui Maybank Online. ( TT )

 146. salam. saya nak beli barang make up dari us. make up mmg akan ditahan dgn kastam ya? sbb nak document dari kkm? ke mcm mana? dan macam mana saya nak dapatkan document dari kkm? online? dan sy kena beli dulu brg tu atau dapatkan document dulu ye? maaf byk tanya huhu terima kasih 😉

 147. salam. saya nak beli barang make up dari us. make up mmg akan ditahan dgn kastam ya? sbb nak document dari kkm? ke mcm mana? dan macam mana saya nak dapatkan document dari kkm? online? dan sy kena beli dulu brg tu atau dapatkan document dulu ye? maaf byk tanya huhu terima kasih 😉

 148. SyEd A says:

  Hi sis,boleh x bg no fon ke boleh whasap sbb saya ada bnyak soalan nie.. lgpun saya first time nak order barang dr luar,so saya xtau mcm mna apabila brg tu dah smpai di malaysia.. hrp membantu sis..

 149. Hilmi Azhari says:

  Assalamualaikum…. Puan Atiqah. Saya ada beli pisau lipat dari US, panjang pisau tu dalam 3 inci, harganya bawah dari RM500. Seller hantar guna service ASendia US. Dia ada bagi tracking number, bila saya tract, barang tu dah smpai kat Malaysia pada 15 jun 2016, so sekarng dah 21 jun 2016. Saya x taw status barang saya sama ada kena tahan dengan kastam atau pos malaysia yang akan hantar ke rumah. kalau kena tahan dengan kastam, depa tahan kat mana ya? barang tu akan dihantar ke Perlis. satu lagi masalah, saya x tahu mana satu kurier service yang Asendia guna untuk hantar barng saya ke rumah sebab depa x da brach kat malaysia.

 150. Anonymous says:

  Hi kawan semua, untuk skincare & cosmetic KKM, boleh contact Rachel. Dia ada training utk mengguna sistem kkm secara online, dan cost murah je.

  Contact Rachel at vvipsea@hotmail.com
  or whatsapp +60123443181

 151. Anonymous says:

  Assalammualikum..sy nk pos brg ke luar negara (UK)..iaitu iphone..tp byk courier company xnk terima sb risky..so bole x kalo xnk declare brg tu iphone but ckp casing telephone..berat pn dlm 0.6gram..sy buat jual beli online melalui ebay..

 152. Rinaz says:

  As salam atiqah..
  Saya ada terima barang dari UK sbg hadiah …pengirim dari sana menggunakan Skylink Express dan sudah clearkan apa yg perlu di bayar… Saya juga sudah bayar GST disini melalui agent dari Malaysia yg menguruskan…selepas itu agent tersebut menelefon saya mengatakan barang tersebut tidak dpt delivery kepada saya…beliau mengatakan pihak kastam telah scan dan mendapati di dlm parcel tersebut ada duit di sertakan…so agent tersebut mengatakan saya perlu bayar duit tambahan kerana pihak kastam dpt detect di dlm parcel tersebut ada duit..jika saya bayar, parcel tersebut akan di anta kepada saya..
  Saya ingin bertanya adakah had masa di tentukan utk berada di kastam jika kita tidak settlekan pembayaran?
  Atau apakah yg perlu saya buat dan perlukah saya pergi ke kastam?
  Seperkara lagi adakah tindakan dari pihak kastam kepada pengirim/penerima kerana didapati ada duit disertakan..
  Diharap atiqah dapat jelaskan serba sedikit utk saya…terima kasih

 153. Salam sis saya nk tumpang tanya saya ada beli eyeshadow dari us n almost 6k..kalaunikutkan tracking brg saya masih di warehouse scan…mcm mana ya saya nkndapat kan brg2!saya

  Kenapa pihak ups yg hubungi saya bkn pihak kastam ..n saya tak faham brgbtue kena tahan or apa

 154. Cik Bulan says:

  Assalamualaikum akak..saya dpt satu panggilan dari pihak diplomatik bhwa barang sy dari oversea dah sampai..dan sy perlu bayar RM1,200 utk cukai tempatan..panggilan tu sy dpt dari nmbor handphone..adakah ini sejenis penipuan ?

 155. Syaera says:

  Salam kak.. Sebelum ni sy order produk kosmetik dari korea melalui laman web qoo10 memang lepas kastam xde masalah. Skrg sy nak order produk yg sama tapi melalui seller terus. Produk tu pernah masuk malaysia jadi sy kena apply kkm lagi tak untuk produk tu?

 156. Atiqah Subri says:

  Saya ada membeli produk kosmetik dari US. Dah sampai ke Malaysia pun. Tapi telah ditahan oleh pihak farmasi. Cik tahu tak cara untuk saya melepaskan barangan saya? Macam mana ya nak buat surat appeal tu?

 157. Maaf atas kelewatan reply. Untuk KKM, jika produk tersebut belum lagi pernah ada KKM, jadi perlu apply KKM jika yang bakal dibeli itu jumlahnya banyak. Penggunaan memelbihi untuk sebulan bagi personal usage. Jika utk tujuan perniagaan, mmg perlu uruskan KKM dulu sebelum bawa masuk. Harap membantu.

 158. Maaf atas kelewatan reply. Kalau barang yang nak dibeli tu hanya utk kegunaan sendiri bagi penggunaan sekitar sebulan, tak perlu KKM. tapi kalau nak bawa masuk banyak…utk jualan misalnya, ya ia perlu KKM. Tapi kalau produk tu dah ada di pasaran Malaysia sebelum ini, ia mungkin dah ada KKM, cuma perlukan nombor KKM shj jika barang ditahan nanti.

 159. Maaf atas kelewatan reply. Telefon bimbit memang barang larangan untuk di pos ke luar negara. Walaupun cakap casing aje, nnt sampai di destinasi mereka scan, nampak juga itu adalah telefon. Mungkin akan dirampas. dan ia pasti lebih merugikan.

 160. Waalaikumussalam, Maaf atas kelewatan reply. Jika utk kegunaan peribadi dan jumlahnya sedikit seperti utk kegunaan sebulan shj, mungkin tak perlu surat KKM/farmasi. Tapi jika banyak kuantitinya, ya mmg perlu.

 161. Waalaikumussalam, Maaf atas kelewatan reply. Jika pernah masuk Msia, cuba cari/dapatkan no KKM produk tu. Kalau kena tahan, terus je bagi no. KKM tu pada pihak kastam. Insyaallah takda masalah 🙂

 162. Assalamualaikum semua. Maaf atas kelewatan reply dan mungkin ada yang terlepas pandang saya tak reply. Ramadhan dan Syawal yang lalu saya agak sibuk dan tak membuka blog. Hari ini saya lihat puluhan komen dan soalan. Jika ada yang saya terlepas pandang dan tidak jawab, boleh tanya sekali lagi. Insyaallah saya akan balas. terima kasih dan selamat hari raya 😉

 163. Assalamualaikum puan saya nak mintak pendapat jika saya import barangan berupa telefon bimbit iphone utk tujuan perniagaan dan dlm kuantiti yang besar. Bagaimana pengiraan cukainya yer. Dan bagaimana prosudernya di kastam

 164. Assalamualaikum kak saya nak tanya pendapat jika saya mengimport telefon iphone dari luar negara. Untuk tujuan perniagaan, Apakah prosudernya dan bagaimana utk membayar cukai

 165. Assalamualaikum kak saya nak tanya pendapat jika saya mengimport telefon iphone dari luar negara. Untuk tujuan perniagaan, Apakah prosudernya dan bagaimana utk membayar cukai

 166. Ninie Ismail says:

  Assalamualaikum sis

  saya nak tanya pendapat sis saya nak beli barang di bandung indonesia.. dan mahu jual di malaysia saya nak bawa balik ke malaysia melalui laugge saya, barang yang inggin saya adalah produk craff seperti beg..adakah risiko produk saya akan ditahan oleh kastam contoh nilainya melebihi rm1000, dan juga jika saya mahu mengunakan khidmat pos boleh sis bagitahu kalau boleh mengunakan khidmat pos nak guna pos dari indonesia pos apa????

 167. Waalaikumussalam. Jika handphone atau barang elektronik lain, tidak kira utk perniagaan atau kegunaan sendiri, tetap perlu dapatkan SIRIM dan prosedur membayar cukai sama seperti barangan lain. Secara terperinci, pihak kastam akan maklumkan kerana ia mungkin sedikit berbeza dari jenis setiap barang. dan saya tidak pernah membeli handphone dari luar neagara. tapi saya sering berurusan dan bertemu dengan orang-orang yang membeli hanphone ketika saya ke kastam dulu.

 168. Waalaikumusslam. Kebarangkalian utk ditahan kastam itu sentiasa ada. Kadang-kadang mungkin kena, kadang-kadang tidak. Tentang khidmat pos pula, bergantung pada penjual. Biasanya mereka dah ada cara penghantaran yang mereka biasa gunakan untuk hantar ke Malaysia. Terutama Bandung, rata-rata mereka sangat arif utk sarankan pada sis nanti utk gunakan perkhidmatan mana utk hantar barangan ke Malaysia 🙂

 169. Assalamualaikum.

  saya ada beli barang dari USA. Harga barang tu baru RM199. So ada possibility ke barang tersebut akan kena tahan dengan kastam. Maklum la kastam Malaysia ni macam-macam. Macam dulu saya beli barang dari Indonesia x sampai RM500 pun tapi still kena tahan dekat kastam Butterworth lepas tu nak kenakan tax lagi mahal dari harga barang yang saya beli. Last-last saya biarkan je dekat Kastam tu sebab tak berbaloi nak bayar tax yang mengarut.

 170. Waalaikumussalam. Possibility utk ditahan sentiasa ada. Mungkin ada kesilapan kerana jika RM500, tax yang perlu dibayar adalah 6%, iaitu cuma RM30. Tapi mungkin jenis barang yang dibeli menyebabkan cukai dikenakan berbeza. Sepanjang saya berurusan dengan kastam Butterworth, saya tidak pernah dikenakan cukai melebihi harga barang. Kerana setiap kali dipanggil kastam, saya akan membawa bukti pembelian barang dan cukai dekenakan cuma 6% dari harga barang. Jika barang saya RM1,000 cukai 6% saya cuma bayar RM60 utk cukai.

 171. Anonymous says:

  My shipment is in KLIA customs and i didnt recive any letter from custom !!

  Can anyone help me by providing me with a young active custom clearance agent !!??

  Thanks ..
  Jee

 172. Depends on your courier service too. I f u not yet receive, maybe because the items will be pass to other Kastam office depends on shipment address. U may google for their number or walk in to their office.

 173. salam…saya nak tanya..handphone saya trtggal di jepun dan saya minta owner guesthouse mnegeposkannya.dan sekrang telah ditahan di kastam. soalan sy, apa dokumen yg diperlukan,dan bagaimana prosedurnya ya..adakah mengambil masa?

 174. Waalaikumussalam, dah terima surat/notis dari kastam? jika ya…boleh ikut arahan pada notis tersebut 🙂 Tentang handphone itu jika milik peribadi, maklumkan pada pegawai kastam, Insyaallah ada budibicara berkaitannya 🙂

 175. Salam sis saya nk tanya, saya ada nak beli barang dari luar negara tapi saya ragu2 sebab nak tahu sesuatu . tapi sebelum saya nk beli lebih baik saya tanya sis dulu. Soalan saya sis, kalau saya beli barang dari luar negara lepas tu bila dia htr barang dah smpai dkt malaysia dan barang tu kita ke yang kena ambil sendiri dkt sana atau poslaju yg uruskan dan htr kpd kita atau mcm mna yee sis . sebab sebelum ni sya xpernah lgi nk beli online dri luar negara. Barang tu kita yg kene ambil sendiri atau poslaju yg uruskan? Itu yg saye fikir.. Dan bila barang dah smpai dkt malaysia dia htr dkt mane yee.. Tq.

 176. Waalaikumussalam. Proses kastam dan penghantaran bergantung kepada kurier yang di gunakan. ada sesetengah kurier kita perlu ke kastam sendiri. Ada sesetengah kurier tak perlu dan barang akan dihantar terus ke rumah.

 177. Anonymous says:

  aslmkm sis. saya nak tanya , sy nak beli barang kosmetik dari us. harga campur shipping dalam rm400++ . tapi barang nya dalam 100pcs. sebab sy beli sample saja . agak2 akan kena tahan ke.

 178. Anonymous says:

  RG,
  Sy memebuat tempahan online perfume dari US (RM392),selama ni tidak pun ditahan Jabatan Farmasi, tapi kali ini ditahan. Dan mereka suruh menulis suruh rayuan.Sy telahpun buat surat rayuan, tetapi menikut pegawai kat jabatan farmasi Pulau Pinang, beliau kata surat tu akan dihantar kepda Kementerian Kesihatan untul periksa klu ia membahayakan dan harapan adalah tipis untuk medaptkan semula barang.Haih…sy langsung tak faham mereka ni…

 179. As salam. Info yg sgt berguna. Sy ada barang baru kena tahan. Tpi masalahnya bukan saya beli, kawan dari India yg hadiahkan kain saree sbyk 8helai utk perkahwinan anak sedara nanti. Bingung mcmna nk tunjuk bukti dkt kastam. Sy tak beli pun…..

 180. salihin says:

  Salam nak tanya…ejen courier ada call saya dia cakap barang saya kena tahan pihak kastam..saya kena bayar rm2000 baru dapat lepas…setelah saya buat pembayaran dia cakap dalam box tu ada duit usd….dia minta rm5000 untuk buat certificate…saya nak tahu adakah ini satu penipuan..dia cakap dari british express

 181. Waalaikumussalam, kena minta resit pembayaran atau apa2 bukti pembelian dari kawan tersebut. Jika memang tak ada dah, resit dah buang atau mmg tak ada resit, cubalah minta budi bicara pihak kastam di sana nanti. Insyaallah mereka akan membantu 🙂

 182. Sugar Fa says:

  Saya Ada beli barang dari us. Dlm tracking shipment to tunjuk items are held by custom in Kuala Lumpur. Apa yg saya perlu buat? Saya Dari Kuching Sarawak. Mohon rep asap thanks

 183. Barang guna courier apa? Jika ia diuruskan oleh Pos Malaysia, cik/puan akan terima notis tahanan tidak lama lagi dan berurusan dengan pejabat kastam yang terdekat. Jika menggunakan kurier swasta seperti FEDEX dan sebagainya, pihak kurier kebiasaannya akan hubungi cik untuk urusan kastam tersebut.

 184. the Lagend says:

  Salam sis nk tanya..sy beli barang electronic rm1600 1pc dr china berat xsmp 1kg sebesar tapak tangan..berurusan secara offline xtau dia bg buat sbg gift or beli..yg ada slip pembayaran dr wasterunion..so sy nk taw dr sis yg berpengalaman..perlukah sy isi borang sirim berapa kos untuk gift atau beli harus dibayar

 185. the Lagend says:

  Salam sis nk tanya..sy beli barang electronic rm1600 1pc dr china berat xsmp 1kg sebesar tapak tangan..berurusan secara offline xtau dia bg buat sbg gift or beli..yg ada slip pembayaran dr wasterunion..so sy nk taw dr sis yg berpengalaman..perlukah sy isi borang sirim berapa kos untuk gift atau beli harus dibayar

 186. Waalaikumussalam. Jika ia ditahan kastam, pihak kastam akan minta resit pembayaran dari westerunion tersebut. cukai akan dikenakan berdasarkan nilai yang di bayar di wester union.

  Kebiasaannya barang elektronik perlu sirim. Boleh bertanya kepada pihak kastam sendiri tentang cara memperolehinya. saya tiada pengalaman dalam berurusan dengan pihak sirim.

  Cukai pula, yang pasti GST 6% dari nilai harga barang + postage yang telah dibayar (mungkin totalnya sama dengan jumlah yang tuan bayar melalui western union tersebut).

 187. Naz77 says:

  Assalamualaikum….saya ada menerima kiriman dari us…pengirim cakap barang dah sampai di Malaysia..sekarang barang berada di PNN..macam mana saya nk semak barang tersebut dan jumlah perlu di bayar??

 188. Hanita Sufia says:

  hmmm kalau kastam was2 dgn barang tu and then dia bukak lepastu kalau barang tu tak lebih daripada rm500 senang cita barang saya tu tak lebih daripada rm100 lepastu diaorang akan hantar terus ke rumah kita or ke kastam jugak?

 189. maya says:

  assalamualaikum sis,..
  saya nak tyn barang kosmetik saya beli dari indonesia berharga lebih 500 ringgit.. tetapi selepas saya dapat tahu kastam akan kacau barang kita sekiranya melebihi 500 trus saya mohon suppliyer saya poskan barang bawah 500 harga mungkin 200.. persoalanya sekarang sekiranya barang kita di tahan macam mana resit pembayaran 960 sedangkan barang yang di pos kurang dari 500.. adakah pihak kastam percaya pada bahan bukti dengan nilai barang yang di pos.. mohon sis bagi pencerahan sedikit. terima kasih 🙂

 190. Waalaikumussalam. Pihak kastam takdelah kacau barang kita. Cuma kalau barang yang dikirim dianngar lebih RM500, mereka akan tahan untuk dapatkan nilai barang. Tapi kalau barang kosmetik pula, jika banyak, walaupun bawah RM500 mungkin akan di tahan kerana perlukan kelulusan KKM.

 191. afizan ahmad says:

  aslm . tumpang tanya? saya ada menbeli barang dari online . handphone. jika convert duit malaysia ia berharga RM330.00 . tapi barang tu kena tahan, soalannya adakah saya kena bayar cukai?

 192. Anonymous says:

  Salam. mcm mana kalo kiriman bungkusan luar negara adalah hadiah dari kenalan /kawan kite, yg mmg xder resit atau invoice? mcm mana nak buat ?

 193. Waalaikumussalam. Kalau kena tahan, memang perlu resit/sebarang bukti pembayaran. Jika itu hadiah, kita perlu minta kawan kita send/email resit. Atau sertakan resit pembelian dalam bungkusan. Jadi jika ditahan, mudah kerana sudah ada resit di dalam bungkusan apabila disuruh buka di pejabat kastam nanti. (pengirim tak boleh nak rahsia harga kalau beri hadiah dari luar negara)

 194. Sue says:

  Salam sis, saya berniat nak beli kain pasang dari indonesia. Mungkin lebih daripada RM 1,000. Pembayaran akan dibuat disana. Untuk berniaga kecil-kecilan dan alamatkan personal bukan company. 1. Adakah bayaran yang dikenakan kastam 6% + RM 50 untuk form sahaja. Tiada cas lain lagi.
  2. Resit belian pula ditulis tangan bukan print .boleh tak diterima.
  3. Selalunya berapa anggaran kalau kita gunakan POS CEPAT kalau anggaran kain tu lbih kurang 50 pasang.
  4. Saya pernah beli kain dan saya bawa balik sendiri sebab tak tahu prosedur. sebab kawan-kawan minta tolong belikan sama. he3. semasa pemeriksaan kain yg dibeli dikenakan 30% dari nilai belian. limit kain pasang seorang 3 helai sahaja.dekat mana sya nak refer yang nyatakan 30% cas dan limit 3 helai ja seorang.

 195. Waalaikumussalam sis Sue, kalau guna pos cepat pasti akan mahal. Resit tulis tangan tak ada masalah. Tentang tax pakaian saya kurang pasti. Tapi biasanya org kedai kain di sana tahu tentang option apa yg paling baik dari segi kos dll utk pengiriman ke Malaysia. Tentang nak refer jumlah tax tu, di pejabat kastam ada senarainya. Jika nak rujuk secara online, saya tak pasti. Saya tak pernah cuba google lagi 🙂

 196. Unknown says:

  Assalammualaikum kak,sya nak tanya? Sya ad beli barangan sparepart kereta dan bernilai rm2880 semuanya cuma berbeza resit,, sya ad 3resit lain2 harga semuanya total rm2880,, tapi sya di sabah tengah menunggu barangan sya sampai cuma persoalanya sini kak sya tak dpat track number yg kena bagi kat sya,, dan sya pergi ke pos laju untuk track number, number sya takde dlm proses,, bila sya tanya pekerja counter pos laju tu, kenapa tak dpt track number sya sedangkan penjual 2 kata dia da send dan skarang dlm under proses kastam,,biasanya kastam kena release dulu tak barang 2 bru dapat track? Ataw pun penjual tu belum hantar kat kita,, tapi number track dia da send kan sya resit sekali dia send? Mohon penjelasan kak,, sebab ni bru 1st time sya oder2 barangan kat luar2 negeri ni….

 197. Chika Sam says:

  Assalammualaikum kak,sya nak tanya? Sya ad beli barangan sparepart kereta dan bernilai rm2880 semuanya cuma berbeza resit,, sya ad 3resit lain2 harga semuanya total rm2880,, tapi sya di sabah tengah menunggu barangan sya sampai cuma persoalanya sini kak sya tak dpat track number yg kena bagi kat sya,, dan sya pergi ke pos laju untuk track number, number sya takde dlm proses,, bila sya tanya pekerja counter pos laju tu, kenapa tak dpt track number sya sedangkan penjual 2 kata dia da send dan skarang dlm under proses kastam,,biasanya kastam kena release dulu tak barang 2 bru dapat track? Ataw pun penjual tu belum hantar kat kita,, tapi number track dia da send kan sya resit sekali dia send? Mohon penjelasan kak,, sebab ni bru 1st time sya oder2 barangan kat luar2 negeri ni….

 198. amaran says:

  Assalamualaikum, bulan 12 nnt sy ada nk beli brg dari jepun. Harga brg dlm rm350. Jd nk tanya klau brg x sampai ada bg notis x sangkut kt kastam. Alamat yg akan di pos di johor. Selalu brg yg akan dipos melalui udara ke laut?

 199. Waalaikumussalam. Kalau barang di tahan kastam, kita akan terima notis yang akan dihantar ke alamat kita atau pihak kurier akan hubungi kita. Tentang pos melalui udara atau laut, itu kita boleh pilih. Jadi waktu buat pembelian, boleh maklumkan kepada seller pengeposan melalui apa yag kita mahu. Dan biasanya jika melalui udara lebih cepat dan mahal berbanding laut 🙂

 200. Assalamualaikum Cik.

  Saya punya masalah ni dah lama. Adik saya stay di us pos barang sebagai hadiah pada family di kuantan. Tapi barang tak sampai dan tak ada dapat surat tahanan kastam pun.bila check tracking di us barang last di klia. Kira dah masuk malaysia la.tapi pos malaysia cek sistem cakap barang tak masuk malaysia pun.saya xtau ape lagi nak buat.tapi actually dah nak masuk setahun barang tu hilang macam tu jelah.now baru nampak entri cik pasal kastam ni.

 201. Assalamualaikum Cik.

  Saya punya masalah ni dah lama. Adik saya stay di us pos barang sebagai hadiah pada family di kuantan. Tapi barang tak sampai dan tak ada dapat surat tahanan kastam pun.bila check tracking di us barang last di klia. Kira dah masuk malaysia la.tapi pos malaysia cek sistem cakap barang tak masuk malaysia pun.saya xtau ape lagi nak buat.tapi actually dah nak masuk setahun barang tu hilang macam tu jelah.now baru nampak entri cik pasal kastam ni.

 202. Anonymous says:

  perlu invoice untuk pengikraran..kerana hadiah tersebut mempunyai nilai harga…perkiraan GST = 6% X (NILAI DAGANGAN + INSURANCE + FREIGHT)

 203. Anonymous says:

  KASTAM HANYA BERURUSAN DENGAN AGEN,AGEN YANG BERURUSAN DENGAN ANDA.PADA PERKIRAAN SAYA, DAGANGAN PUAN MASIH DALAM WAREHOUSE UPS.SILA SEMAK DENGAN UPS.UNTUK MAKLUMAN, KOSMETIK ADALAH BARANGAN DI BAWAH KAWALAN FARMASI. UNTUK PENGIMPORTAN BESAR,PUAN PERLU MEMOHON PERMIT DARIPADA KKM DAHULU UNTUK MELEPASKAN BARANG PUAN.

 204. Anonymous says:

  assalamualaikum kak….saya ad membeli 10kg scrub dr indonesia…ada kemungkinan tak brg saya ditahan dikastam?…saya jugak nak tahu scrub ni perlu mnta pengesahan farmasi ke..terima kasih kak

 205. Setahu saya, sebagaimana yang dimaklumkan oleh pegawai kastam, Jika jumlah kecil seperti untuk penggunaan peribadi selama sebulan adalah dianggap sedikit dan tidak perlu kelulusan KKM. Tapi jika lebih dari itu ia mungkin akan ditahan walaupun split order kerana setiap kotak tetap dianggap banyak dan lebih dari penggunaan peribadi selama sebulan.

 206. eyza says:

  Salam kak tumpang tnya, klu sy beli brg makeup mcm lipstik dari US kurang dari rm500 tapi klu kena tahan juga, klu nk p amek brg tu kena apa2 bayaran tak walaupun cukai tak dikenakan? contoh bayaran apa2?

 207. Waalaikumussalam Eyza 🙂 Kalau barang tu sedikit dan jumlahnya seperti utk kegunaan individu selama sebulan ia mungkin tidak di tahan. Dan jika pun di tahan tidak perlu bayar apa-apa. Cuma kalau itu utk jualan, mungkin perlu kelulusan KKM ealaupun tidak perlu bayar cukai.

 208. Unknown says:

  Assalammualaikum. Saya nak tanya. Saya ada order beberapa barangan makeup dari lain2 website di US. Kiranya saya ada 8 box barangan makeup. Dan nak jimat international shipping cost, saya combine kan box semua tu into 1 shipment. Total semua box tu RM1771. International shipping dalam 400 lebih. Adakah saya akan dikenakan gst? And ada caj lain ke untuk barangan makeup? And kalau dikenakan gst, adakah caj gst dikenakan setiap box atau 1 shipment tu sahaja? Sebab setiap box saya hanya ada 1 box sahaja yang lebih RM500. Yang lain semua bawah RM500. Mohon pencerahan. Thank you!

 209. mohd azam says:

  Date Time Location Description Remarks
  04-12-2016 12:00:00 PM KUALA LUMPUR, MALAYSIA ARRIVED AT AIRPORT
  03-12-2016 06:00:00 PM HOCHIMINH CITY, VIETNAM PROCESS AND DEPARTED PCS ORIGIN FACILITY
  02-12-2016 02:00:00 PM HOCHIMINH CITY, VIETNAM PICKED UP

  tumpang tanya… saya kali pertama pos barang dari vietnam…banyak hari dah ARRIVED AT AIRPORT kL…4/12/2016 HARI INI DAH 08/12/2016 adakah barang saya kemungkinan sangkut dekat KASTAM?

 210. Waalaikumussalam. Saya kurang pasti tentang peratus cukai untuk helmet. Tapi jika helmet perlu kelulusan sirim dahulu. Nanti kalau di tahan, boleh rujuk pada pegawai kastam ttg prosedur yang sepatutnya 🙂

 211. musicgerald says:

  Hi, I cuba search lokasi Unit tahanan kastam (Poslaju butterworth) di Google tapi dia tulis Permanently Closed. Yang paling dekat ialah Pejabat Pos Bagan Dalam di Jalan Bagan Baru. Bolehkah anda tolong dengan memberitahu lokasi Unit Tahanan Kastam Butterworth? Saya nak pergi esok. Terima Kasih

 212. Anonymous says:

  Assalamualaikum akak. Saya ada beberapa soalan yg nak tnya akak pasal pos barang menggunakan kapal laut dari indonesia.
  1. Haji Fauzi ada buat buat penghantaran melalui kapal laut dari Bandung ke Port Klang tak?
  2. Jika sy beli barang untuk tujuan jual balik di Malaysia, kastam akan mengenakan 6% GST sahaja atau ada cukai lain.
  3. Ini first time sy nak beli barang dari luar negara untuk tujuan jualan so sy nak tau process yg sy perlu lalui.

  Sy harap akak dapat membantu sy. Thank you. 🙂

 213. Waalaikumussalam.

  1) Rasanya ada agen di Bandung. Boleh tanya pada beliau sendiri.
  2) Jika melalui kapal laut Hj. Fauzi, kita tak perlu berurusan dengan kastam. Pihak Hj. Fauzi akan uruskan. Semua cukai telah termasuk dalam kos penghantaran. Tak perlu bayar tambahan lagi utk cukai. Tapi jika melalui kurier udara, kita perlu bayar cukai bergntung pada jenis barang. ada yg 6% sahaja Ada jenis barang yg ada cukai tambahan.

  3. Moga lancar semuanya.

  Sama-sama.

 214. Assalam Puan Atiqah,
  Nak tanya pendapat Pn berkaitan beli barang online dari website vietnam iaitu mrbean.vn
  Pn pernah ada pengalaman?atau mungkin rakan2 puan?saya macam was-was lagi sbb pertama kali
  terima kasih ye pn

 215. Anonymous says:

  assalammualikum pn atiqah..
  saye nk tanya mengenai barangan sepeti perfume dibeli dr luar..mmg dibeli utk jualan..harga dalam rm2k..still proses die same atau ade proses yg lain?

 216. Salam kak..saya nak tanya mcm mana saya nak dapatkan brng yang dikirim ahli keluarga dari us jika ditahan pihak kastam? Dokumen apa yg perlu sya tunjuk untuk menuntut barang2 tersebut..kerana barangan tersebut bukan barangan yg dibeli oleh sya..maka sya tidak mempunyai resit yg berkaitn dgn pembelian..mohon bantuan pencerahan mengenai ini kak ?

 217. Wsalam. Jika tak ada bukti pembelian, kemungkinan pihak kastam tidak akan serahkan barangan tersebut. Jadi sis perlu minta salinan resit daripada pengirim. Minta mereka ambil gambar resit pun boleh. Nanti tunjukkan pada pegawai kastam. Ada juga kes yang tak ada bukti pembayaran, pihak kastam akan search harga pasaran bagi barangan tersebut dan akan nilaikan mengikut hasil carian mereka.

 218. nur hilda says:

  salam dear ..
  sy 1st time la amik brng dr indonesia dgn qty agak bnyak kali ni. total brng 2700. shipping by fajar samudera hari ini dh ad kat port klang. alamat penghantaran ke dungun terengganu.nak tnya dear cmne kita nak tahu yg brng kita dh smpai ke kastam? sb fajar samudera ni xnyatakan dia penghantaran ke alamat menggunakan perkhitmatan skynet atau posmlysia.
  agak2 brpa kena bayar cukai klau value rm2700? dan brpa la agaknya kos penghantaran?
  terimakasih dear hrp dpt membantu saya

 219. Waalaikumussalam. Untuk penghantaran via kapal laut, kena berhubung sendiri dengan syarikat shipping tentang penghantaran & cukai. Biasanya mereka gunakan perkhidmatan lori sendiri utk hantar barang. Tak gunakan kurier.

 220. Salam sis.. Saya baru cuba2 order brg Dari eBay ni, tapi kos Anggaran lam RmXx siap shipping, brg koleksi.. Hehe..kena GST ke agak2nye and barang terus ke alamat rumah or stuck di kastam..?
  Sy stay area Klang valley..

  Bila dah sampai di Malaysia siapa yg menguruskan kan dia eh..?
  Hanya detail seller postage standard international flat rate postage…

 221. Waalaikumussalam, kalau harga cuma puluhan ringgit insyaallah tak di tahan as long itu bukan barang larangan lah :p Kebiasaannya akan diuruskan oleh Pos Malaysia utk penghantaran ke rumah. Kalau di tahan, kita akan terima notis atau panggilan rasmi dari pihak kurier.

 222. salam akak, saya ade order barang dari UK,
  pihak courier service ade call saya mengenai barang saya. dia
  suruh saya bayar jumlah gst dan caj flight untuk penghantaran VIP.
  kos tersebut adalah RM1500 yang saya perlu jelaskan.
  Macam mana ye? perlu ke saya bayar? mahal giler 🙁

 223. HAFIFIE says:

  Kami menyediakan perkhidmatan penghantaran barang/cargo/kereta ke Sabah/Sarawak/Labuan dan ke Luar Negara.

  Kami menerima barangan peribadi, company dan lain-lain untuk di EKSPORT DAN IMPORT ke mana-mana sahaja.

  Perkhidmatan yang kami tawarkan melalui UDARA/LAUT/DARAT KE SEMENANJUNG MALAYSIA/SABAH/SARAWAK DAN LUAR NEGARA. (Singapore, China, UK, US, Europe, Korea, Indonesia, Asian countries dan lain2) termasuk harga pelepasan kastam.

  1. Export – perkhidmatan penghantaran barang dari Malaysia ke Luar Negara/SABAH/SARAWAK/LABUAN.

  2. Import – perkhidmatan pengambilan barang dari Luar Negara ke Malaysia termasuk harga pelepasan kastam.

  Sebarang pertanyaan dan sebut harga boleh hubungi kami atau whatapps :
  HP : 0164479042(hafifie)

 224. HAFIFIE says:

  Kami menyediakan perkhidmatan penghantaran barang/cargo/kereta ke Sabah/Sarawak/Labuan dan ke Luar Negara.

  Kami menerima barangan peribadi, company dan lain-lain untuk di EKSPORT DAN IMPORT ke mana-mana sahaja.

  Perkhidmatan yang kami tawarkan melalui UDARA/LAUT/DARAT KE SEMENANJUNG MALAYSIA/SABAH/SARAWAK DAN LUAR NEGARA. (Singapore, China, UK, US, Europe, Korea, Indonesia, Asian countries dan lain2) termasuk harga pelepasan kastam.

  1. Export – perkhidmatan penghantaran barang dari Malaysia ke Luar Negara/SABAH/SARAWAK/LABUAN.

  2. Import – perkhidmatan pengambilan barang dari Luar Negara ke Malaysia termasuk harga pelepasan kastam.

  Sebarang pertanyaan dan sebut harga boleh hubungi kami atau whatapps :
  HP : 0164479042(hafifie)

 225. Asa Loan says:

  Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan – daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

  pengkhususan Syarikat.
  1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
  2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

 226. Assalamualaikum kak

  Sy ada beberapa soalan
  1. Saya ada hantar tudung dan buku dari Turki sbb baru lps belajar. Byk jgk helaian tudung tu tp org pos kt turki suruh letak amount sikit je which is 20 helai pdhl mgkn lebih 100 (hrga dlm rm15 sehelai). Kos pos dlm rm200. So nk tanya buku and pakaian kene tax jgk ke? And sy tak dpt resit rasmi mse beli.

  2. Alamat sy refer ke universiti sy, so sy nk tanya kalau misalnya dpt notis kene byr cukai barangan tu dia akan hantar mesej ke? Sbb kdg2 pihak pos uni tak hantar mesej kalau ada brg or surat sampai.

 227. Saya pernah beli set workout dr beachbody dulu..xder masalah pulak..cuma staff fedex call bgtaw kena bayar gst jer kt wakil GDEX..dlm rm60..kos handling beachbody tanggung..bagus jugak..kl x,bnyak lagi kena..

 228. YoubinSaera says:

  Salam kak, nak tanya, saya baru jak nak berjinak dalam dunia online bussines dkt ig, saya jual mcm album kpop, sya nak order direct dari korea, Agak2 ,ada kemungkinan ke barang tu kena tahan? Walaupun dibawah rm500?. Lepas tu kalau melebihi rm500, contohnya hrga dia rm1000 brapa customs tax yg sy kena bayar?

 229. Anonymous says:

  Akm, sis nak tnye kawan saya ada mengirim barang dari uk, tapi barang tu sudah berada di malaysia. Pihak kastam call dia cakp barang saya melebihi rm20 ribu rggt, jadi saya kena bayar dulu sebanyak rm1,500. Kenapa kena bayar yr

 230. Nurfitiryah says:

  Assalamualaikum akak,saya nak tanya :
  1) kalau barang tu dari UK tapi ditahan di Kuching, Sarawak. Kenapa tak ditahan di KLIA sebab saya tinggal di sekitar Selangor. Adakah terdapat unsur penipuan di situ.

  2) Barang yang saya terima itu dalamnya terdapat telepon pintar, laptop, rantai, jam, cincin dan duit. Adakah wajar cukai yang dikenakan berjumlah RM2500.

 231. Anonymous says:

  Salam . mohon pencerahan jika saya membeli Dari eBay yang harganya 500++ barangnya adalah pengesan Logam . bagaimana caranya untuk menunjukkan resit Dari pembelian online

 232. Fairuz says:

  Feb 10 2017 11:19AM Unsuccessful delivery Malaysia
  Feb 9 2017 1:12AM Enroute to delivery office
  Feb 8 2017 11:26PM Item for Customs examination

  Apakah situasi saya

 233. you and me says:

  1. Kalau sy beli tudung tiruan dari vietnam yg ada tag…anggaran dlam 500-800 helai…adakah barang kita akan di tahan ataupon boleh terus bayar tax dan settle…ataupon ada tak kemungkinan yang kita x akan dapat balik barang tersebut kerana barang tiruan??
  2. Kalau barang tersebut direct di hantar secara post dari vietnam ke sini..adakah tudung tersebut juga ditahan dan perlu lalui proses yg sama??

 234. you and me says:

  Salam,
  Harap puan dpt membantu
  1. Kalau sy beli tudung tiruan dari vietnam yg ada tag…anggaran dlam 500-800 helai…adakah barang kita akan di tahan ataupon boleh terus bayar tax dan settle…ataupon ada tak kemungkinan yang kita x akan dapat balik barang tersebut kerana barang tiruan??
  2. Kalau barang tersebut direct di hantar dari vietnam ke sini..adakah tudung tersebut juga ditahan dan perlu lalui proses yg sama??

 235. Mohd Ridzuan says:

  Aslkm, sy baru nak try beli barang kat aliexspress barang elektrik soldering harga rm32, kat kastam nnti diorg akan cek kat sirim & mcm2 lgikn. Lepas diorg wat semua tu brg trus dipos ke alamat k atau kita yg pegi ambik sendiri?

 236. Anonymous says:

  Assalamualaikum. Saya nak tanya.. kalau saya beli barang dari California, US.. dan barang tersebut adalah resin button dan juga accessories untuk scrapbooking.. materialsnya adalah clay dan resin..ataupun sponge.. nilainya hanya sekitar RM 250.. berat dianggarkan dalam 1 ke 2 kg sahaja.. dan saya stay PJ.. akan kene tahan ke dengan kastam? Berdasarkan pengalaman akak.

 237. Kalau barang kosmetik untuk kegunaan peribadi kena tahan sebab tidak bernotifikasi daripada jabatan farmasi macam mana? sy dah call jabatan farmasi.. dia kata .. mmg sy tak bleh dptkan notifikasi.. macam mana ni? ��

 238. Radz Iefha says:

  hai,nak tanya. sya ada beli ip5s dari luar negara dan tak pasti tempat mana. seller tu cakap sya kena bayar dia RM200 utk custom tax baru ip tu sampai ke tangan sya . tpi bila sya minta tracking number utk trace benda tu sebelum sya bayar dia rm200, dia taknak bagi pulak .

 239. Anonymous says:

  Hendak tanya sedikit.Saya membeli barang topeng getah untuk kostum parti yang bernilai RM3500 termasuk insuran.Cuma kena gst atau lagi tax yang lain?.

  Terima kasih.

 240. Waalaikumussalam,
  1. Kalau mmg barangan peribadi, insyaallah tak kena tax. Diorang akan suruh buka. So diorang pun tahu nak nilai barang tu barang yg mmg kita dok guna atau baru. Insyaallah tak kena tax.

  2. Ada tracking number kan? cuba check tracking number dulu. Kalau nampak sangkut kat mana-mana kastam, boleh cuba hubungi pejabat kastam tersebut langsung 🙂

 241. Waalaikumussalam, Kalau bawah RM500 biasanya tak kena tax. Kena tahan tu mungkin, tapi kalau kita ke sana, tunjuk proof barangan tak lebih RM500, kita boleh ambil je barang tanpa perlu bayar. Kalau barang RM1k, biasanya kena tax 6%. Kalau dari RM1000 bererti RM 60. Tapi bergantung jenis barang. saya tak pasti album kpop dalam kategori tax 6% atau lebih.

 242. Waalaikumussalam, kes mcm ni selalunya bukan pihak kastam yang call. sebab kastam jarang call orang. mereka akan hantar surat aje. Kalau ragu, boleh terus ke pejabat kastam yang menahan barang tersebut.

 243. Waalaikumussalam.

  1) ini mungkin kes penipuan
  2) kalau ada emas, meyakinkan lagi ia satu kes penipuan kerana mana-mana negara pun tidak membenarkan kiriman emas mahupun laptop keluar dari negara masing-masing utk kiriman peribadi. Jadi ia tak sepatutnya sampai pun. Awal2 lagi orang pejabat pos kat sana tak akan teruskan pengeposan.

 244. Hai. Jika ditahan, bererti ia sekadar ditahan. Bukan dirampas. Kalau kita kesana dan uruskan pengambilan, kita akan dapat semula semua barangan kita. Kita tak boleh ambil sebahagian sahaja.

 245. Waalaikumussalam, Kalau kita nak borong baju, cari kedai yang memang biasa buat penghantaran ke Malasysia. Jadi lebih mudah berurusan kerana mereka dah biasa hantar ke Msia. Tak semua kedai borong di sana buat penghantaran ke Msia.

 246. Winson says:

  Hello Atiqah,Saya membeli topeng getah untuk kegunaan cosplay.Jumlahnya bernilai RM3000 dari US. Dan hantar melalui USPS Express Mail.Berapa hari agak USPS Express untuk ambil sampai di Malaysia?.Dan berapakah tax and gst hendak saya bayar kepada kastam?.Barang USPS kena kastam tahan melalui butterworth atau kargo Batu Maung di Penang?.Terima kasih.

 247. Penghantaran via kapal laut biasanya diuruskan oleh pihak penjual (kalau kita beli secara online/atau tidak ke sana sendiri). Jadi pilihlah seller yang biasa buat penghantaran via kapal laut. Jadi lebih mudah. Jika kita sendiri yang ke sana dan beli barang, kemudia mahu pos guna kapal laut ke Msia, kita kena carilah sendiri kaunter/agen yang menguruskan.

 248. Hello, kalau tidak salah, jika kurier swasta ni, mereka akan menguruskan bagi pihak kita. Nanti jika ditahan mereka akan hubungi encik dan berikan maklumat tentang pembayaran. Dan mungkin ditahan oleh Kastam di KLIA/Airport Penang. Untuk berapa hari akan sampai saya tak pasti. encik boleh semak tracking number dari semasa ke semasa.

 249. Anonymous says:

  Salam..
  Nak ty bg pihak kwn.kwn dia dr oversea ada sentkan iphone..tp kena thn dlm tu ada duit..berapa agaknya kena kompaun..

 250. Unknown says:

  Assalamualaikum kak, saya ada beberapa soalan. Katakanlah saya menang satu peraduan hadiah komputer(desktop) atau handphone dan harga keseluruhan komputer tu dlm 5000 dollar, adakah brg tu akn di tahan jikalau saya suruh pihak penganjur tulis di parcel 'as a gift'? Brg tu kemungkinan berat dan besar kerana ia adalah gaming pc dan jikalau ditahan berapa perlu dbayar kat kastam dan saya sudah semestinya tak ada resit pembayaran kerana brg tu bkn dibeli tp dihadiahkan. Harap akak dapat menjawab pertanyaan saya ☺

 251. Selamat siang

  Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk memecahkan kebutuhan keuangan Anda, Kami Tawarkan Pinjaman mulai dari $ 5,000.00 sampai $ 20.000.000,00 Max, kita dapat diandalkan, efisien, cepat dan dinamis, dengan 100% Dijamin Kami juga menyediakan pinjaman dalam (Euro, Pounds dan Dolar.) tingkat bunga yang berlaku untuk semua pinjaman berada pada tingkat rendah jika Anda bisa tertarik kembali ke kita melalui (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

                                  
  DATA APLIKASI
  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Seks:
  6) Status perkawinan:
  7) Bekerja:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan Bulanan:
  10) Jumlah pinjaman yang diperlukan:
  11) Pinjaman Durasi:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) Agama:
  14) Tanggal lahir:

  Kesopanan

  Mrs Iskanda Lestari, Chief Executive Officer,
  email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

  Tertanda
  Pengelolaan.

 252. Selamat siang

  Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk memecahkan kebutuhan keuangan Anda, Kami Tawarkan Pinjaman mulai dari $ 5,000.00 sampai $ 20.000.000,00 Max, kita dapat diandalkan, efisien, cepat dan dinamis, dengan 100% Dijamin Kami juga menyediakan pinjaman dalam (Euro, Pounds dan Dolar.) tingkat bunga yang berlaku untuk semua pinjaman berada pada tingkat rendah jika Anda bisa tertarik kembali ke kita melalui (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

                                  
  DATA APLIKASI
  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Seks:
  6) Status perkawinan:
  7) Bekerja:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan Bulanan:
  10) Jumlah pinjaman yang diperlukan:
  11) Pinjaman Durasi:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) Agama:
  14) Tanggal lahir:

  Kesopanan

  Mrs Iskanda Lestari, Chief Executive Officer,
  email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

  Tertanda
  Pengelolaan.

 253. Selamat siang

  Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk memecahkan kebutuhan keuangan Anda, Kami Tawarkan Pinjaman mulai dari $ 5,000.00 sampai $ 20.000.000,00 Max, kita dapat diandalkan, efisien, cepat dan dinamis, dengan 100% Dijamin Kami juga menyediakan pinjaman dalam (Euro, Pounds dan Dolar.) tingkat bunga yang berlaku untuk semua pinjaman berada pada tingkat rendah jika Anda bisa tertarik kembali ke kita melalui (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

                                  
  DATA APLIKASI
  1) Nama lengkap:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Seks:
  6) Status perkawinan:
  7) Bekerja:
  8) Nomor Telepon:
  9) Pendapatan Bulanan:
  10) Jumlah pinjaman yang diperlukan:
  11) Pinjaman Durasi:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) Agama:
  14) Tanggal lahir:

  Kesopanan

  Mrs Iskanda Lestari, Chief Executive Officer,
  email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

  Tertanda
  Pengelolaan.

 254. Sila Ela says:

  hello saya nak beli barang dari china.. seperti pakaian prempuan dan lelaki juga kasut dan aksesori wanita. kalau beli barang dalam 50 buah begitu atau bayaran barang tak melebih dari rm200.. adakah akan di kenakan caj penghantaran.. dan penghantaran apa yang agak cepat sampai ke malaysia atau ke rumah?

 255. Waalaikumussalam. Jika menang, pasti akan ada seara bertulis/online pengumuman /makluman kemenangan. Jadi bawa saja dan tunjuk kepada kastam bahawa itu bukti anda menang. Jika ada bukti rasmi nilai hadiah, lebih mudah. Jika tidak pihak kastam akan google nilai barangan tersebut untuk dapatkan harga pasaran barangan. Dan kita cuma perlu bayar cukai berdasarkan nilai barangnan sahaja.

 256. Hello. Kalau sis beli barang dari China, pihak seller sana yang akan uruskan penghantaran. Saya tidak pernah pilih sendiri kurier. Semuanya diuruskan oleh pihak seller. Dan mengikut pengalaman, caj dikenakan mengikut berat barang dan mengambil masa sekitar 2minggu untuk sampai ke rumah (Malaysia).

 257. Audy Zahri says:

  Tumpang tanya, kalau saya nak post handphone dari jepun, tapi barang tu bukan beli, tu hand phone lama saya. So nak post untuk abang saya pakai. Kalau kes macam ni, apa yang perlu dibawa ke kastam?

 258. Saya rasa handphone tak boleh dipos keluar. Cuba rujuk pejabat pos di Jepun sama ada boleh pos handphone atau tidak. Jika boleh, apabila sampai di Malaysia pihak kastam akan guide penerima apa yg perlu dilakukan. Tapi saya rasa handphone tak boleh pos.

 259. byt says:

  Salam.. sy ada pos barang kosmetik dr uk tp x sampai rm 500 pon termasuk pos.. bila sy tgok tracking ada 2 kali status custom inspection high value goods kat ppl butterworth.. 45 lpas tu tracking tulis item dispatch out.. kiranya barang sy tu kene tahan atau x ye? Thank you

 260. februarash says:

  Salam. saya nak tnya, saya baru sjha membuka kdai barangan kpop dri korea, saya duk kat sabah, misalnya brgan yg saya order kena tahan kastam, mcmna ye proses dia? sbb saya duk jauh.

 261. Unknown says:

  Slm sy nk tanya.. Sy ada pos brg supplement ke indonesia tp kena tahan di kastam Indonesia.So apa perlu sy buat dan contact sape utk bg invoice atau kkm?

 262. Azreane Raj says:

  saya qal. nak tahu bagaimana saya boleh dapatkan barang yang di tahan di cargo. dan siapa yang patut saya hubungi. ini kerana kawan saya ada mengirim barang buat saya.jadi saya perlu tahu .

 263. COACH BBG says:

  Salam puan atikah… Saya nak tnya .. Hujung bulan lepas sy ada beli 7 unit iphone dr turkey.. Dia dh hantar barang tersebut dari sana..dan skrg barang tu di tahan dekat kastam bangkok..saya dh clear duet kastam tu..saya dh tgu dalam masa sehari dua nie barang saya still tak sampai.. Adakah dhl dan kastam bangkok manipulasi brg saya teresbut??

 264. Waalaikumussalam. Guna kurier apa? tak sepatutnya ia ditahan di Bangkok kalau dialamatkan ke Malaysia. Saya khuatir ada kes scam di sini. Kerana sepatutnya ia sampai terus ke Kastam Malaysia jika dialamatkan ke Malaysia.

 265. Unknown says:

  ina

  assalamualaikum kak.. sy first time nk beli brg dr china..tp takut2,risau kena tipu.. ilmu xcukup lg.. tgh deal dgn salah sorg pekerja kilang tu.. contoh,klu sy nk buat pembayaran,klu akaun company kira blh percaya kan kak?ke cmna..boleh bg tunjuk ajar skit x kak?

 266. Waalaikumussalam. Perniagaan ni memang penuh dengan risiko. Jangan takut mencuba. Tapi kalau gerak hati was-was. Mungkin jangan teruskan. Tapi jika yakin. Apa salahnya. Semua mesti bermula dengan pengalaman pertama 🙂

 267. WAALAIKUMUSSALAM, saya pernah bertanyakan ttg hal ini kepada pegawai kastam yang menuruskan hal ubat/farmasi. Katanya jika utk kegunaan sendiri yg mana jumlahnya cukup utk kegunaan sekitar 1bulan tak perlu surat farmasi. Tapi kalau banyak mcm utk 2-3bulan, walaupun utk kegunaan sendiri tetap perlu surat farmasi.

 268. Iman XII says:

  Salam kak, nak tanya ni, saya ada beli barang dari China, balloon foil total harga dalam 1.2k, so akan kena gst 6% dan form RM50++ tu je kan? Ke kalau bernasib baik boleh lepas? Huhuhu Thank you ?

 269. Mr MM says:

  kalau sapa2 nak shipping dari US tu Sy suggest guna Viabox. service terbaik yang saya jumpa setakat ni. Harga pn lebih murah kalau compare.

 270. Waalaikumussalam, betul kalau bernasib baik memang lepas je, tau2 barang dah sampai rumah 🙂 Tapi kalau kurang bernasib baik, sampai notis la kat rumah…hehe~ Pasal Tax, GST 6% dan RM50++ tu dah pasti (kalau ditahan). Tapi saya tak pasti kalau belon tu fall under certain category yg mungkin ada import duty atau sebagainya.

 271. Assalamualaikum, saya nak tanya. Kalau kita dapat hadiah dari luar negara pula macam mana ye? Contohnya pakcik saya bagi hadiah hari jadi. Contoh barang seperti beg, fon ataupun baju. Adakah barang tersebut akan ditahan oleh kastam juga? Berapakah harga cukai terhadap barang tersebut?

 272. Waalaikumussalam, kebiasaanya kalau phone tak boleh dihantar melalui pos. Untuk barangan hadiah, jika nilainya dianggar lebih RM500 akan ditahan dan perlu bayar cukai juga. Jumlah cukai bergantung kepada jenis barang. pihak kastam akan maklumkan kepada kita nanti. Dan pastikan orang yang menghubungi kita itu pihak kastam (biasanya mereka akan hantar notis melalui pos). Atau syarikat kurier dari talian tetap, bukan dari nombor hp. Dan jika mereka minta bayaran, ia haruslah ke akaun syarikat, bukan akaun peribadi. Sekarang banyak kes penipuan. Jika dikatakan ada wang paun streling etc di dalam bungkusan, ia hampir 100% adalah sindiket penipuan. Mohon berhati-hati.

 273. hafiz bachok says:

  Salam kak. Sy nk tanya sikit. Sy ada beli brg online dr negara lain. Then shipping option ada boleh buat lebih dr 1 packaging tp still dlm 1 combine delivery. Misal kata saya buat 2 packaging, ada kemungkinan kastam akan tahan 1 pakej and clearkn 1 pakej. Then nnt kira bayar tax mcm mana ye? Based on harga pd invois?

 274. Waalaikumusslam, kalau combine delivery (1 tracking number) kalau kena tahan, dua2 akan kena tahan. Tapi kalau seperate (2 tracking number), ada kemungkinan 1 kena tahan, 1 lepas. Bayar ikut invoice. Jadi kalau seperate shipping (2 tracking number) better buat 2 invoice.

 275. Anonymous says:

  Salam cik. Saya kini sedang berada di Jepun untuk latihan. Saya berada di Jepun selama 17 hari. Berapakah saya akan dikenakan duti atau cukai untuk 2 buah jam tangan dengan jumlah tukaran RM600 dan sebuah beg tangan dengan tukaran RM600? Jumlah keseluruhan barang RM1,200.

  Adakah saya akan dikenakan GST 6% + form RM50++?

  Atau saya juga dikenakan cukai 30%?

  Sila beri penjelasan.

 276. Anonymous says:

  Salam cik. Saya kini sedang berada di Jepun untuk latihan. Saya berada di Jepun selama 17 hari. Berapakah saya akan dikenakan duti atau cukai untuk 2 buah jam tangan dengan jumlah tukaran RM600 dan sebuah beg tangan dengan tukaran RM600? Jumlah keseluruhan barang RM1,200.

  Adakah saya akan dikenakan GST 6% + form RM50++?

  Atau saya juga dikenakan cukai 30%?

  Saya akan membawa masuk melalui Airport Penang.

  Sila beri penjelasan.

 277. Unknown says:

  Same situation with me now..cik nik suryana nick buat camna ye..,harap dapat membantu sebab saya rm500 utk sbb utk local delivery pastu rm500 sepatutnya 1k tp sy byr dlu pastu x lepas…skrg brg kne thn kt kastam utk 2 hari tp kna byr rm1.5k..sy minta no tracking tp kna marah…xdpt surat kastam sbb baru 1 hari…kalau x byr..brg kena sita…sbb duit pound la ada dlm tu…Harap sis dpt bantu…

 278. admin says:

  salam…bagus la akak ni banyak ilmu akak curah..xjemu jawab..saya nak beli barang dia taobao.com..nilai barang 240 per pieces..saya nak beli 10 pieces.so total rm2400..jadi gst akn jd lebih kurang 144..tp masalah saya brg tu brg elektronik.internet modem.bagaimana pulak caj sy perlu bayar pada sirim jika saya memerlukan kelulusan dari mereka?please jawab ye kak..tq

 279. Unknown says:

  Brg saya kena tahan d kastam kk.. beg saya kirim dr australia p kk.. apa perlu saya buat.. sebab resit ori sdh sy buang… n apa yang perlu saya buaT

 280. Assalamualaikum.
  Saya ada beli produk kosmetik (Laneige) dari Korea. Total harga termasuk postage lebih RM1000+. Ada kemumgkinan barang saya boleh ditahan oleh pihak kastam?

  Lagi satu, perlu ke saya buat permohonan drpd KKM utk barang kosmetik yg dibeli tu? Saya beli untuk kegunaan sendiri.

  Terima kasih 🙂

 281. Salam sis…saya nak tanya..macan mana jika saya beli barangan dengan orang tersebut sudah membuat pembayaran…dan die minta saya bankin duit sebabyak rm250 untuk duit pelepasa..tetapi barangan saya itu dibawah harga rm500…dan selepas itu dia meninta saya membayar lagi sebanyak rm250…sebab dia kata kastam tidak dapat dilepaskan..macam mana saya nk buat sis?

 282. VioLa says:

  Saya bandingkan Viabox dengan MyUS , shipitto, ukpostbox, dll lebih murah Viabox gitu dan byk keunggulan lain kyk bisa bayar pake Bitcoins, terus free semuanya dan gada biaya tersembunyi gitu (hidden fees) ktnya. Selain itu, bisa minta content check dulu sebelum dikirim.

 283. fynaikagura says:

  Askum .. Sis saya ade beli buku dari ebay.. Menurut harga barangan tu 500 + pastu dia tulis free shipping kan.. Soalan saya ialah adakah kita kena bayaran kastam jgak ke?? Terima kasih kerana membantu.. Lagi pula ni first time shopping barang luar negara.. Harap bantu..

 284. Muhd Rasydan says:

  assalamualaikom , nak tanya kalau saya tinggal di selangor dan barang saya tak ditahan di kastam klia . adakah barang saya akan dipos juga ke utara ?maksud cik yg barang cik ditahan di peabat pos pulau pinang tu sebab cik tinggal di utara ke mcm mana?

 285. Xian Chua says:

  sorry. want to ask that if i lantik pos laju as agent. The rm50 service charge is when to pay? and just fill the notis tahanan, invoice and post it without the nota kiriman domestik?

 286. Nurul Izzaty says:

  Surat farmasi tu mcm mne nk buat? Sy stay terengganu xkan nk kena pegi ke selangor. Barang sy pun dh ditahan farmasi, sy student lg xkan nk biar ke burn beratus2. Dh xtahu nak buat apa skrg :'(

 287. Nurul Izzaty says:

  Saya ad order brg kosmetik dr usa. Brg dh pun smpai malaysia tp ditahan farmasi atas sbb tkde kkm? Mcm mna sy nk lepas kan brg tu, mmg la tkde kkm sbb brg tu brg oversea. Nilai dalam rm600. Kalau kne tahan farmasi, means brg kita tu ada kat kastam atau farmasi? Last tracking airport subang, mknanya brg sy ad kt kastam airport subang la kn? Ade cara lain x selain pergi tuntut sendiri? Sy stay terengganu guna courier dhl

 288. Adam Harriz says:

  Cik Aqualani,barang tu dah sampai dengan selamat ke?status barangan tu ok tidak?kena bayar cukai dan kos ape lagi di kastam?kos kontena yg hantar sampai ke alamat?

 289. Unknown says:

  Hi saya nak Tanya.. Kalau kit dapat hadiah dari seseorang yg menetap di UK, perlu ke kita bayar cas tax n insurance masa kita receive brg Kat Malaysia? I Ada dapat phone call dri seseorang katanya brg I stuck Kat airport, I kena bayar rm2550 tuk memudahkn urusan penghantaran ITU.. Tapi pihak yg call Saya tu menggunakan no hp 011xxxxxxxx dan no akaun yg diberi utk membuat transaksi milik seorang perempuan Melayu haleena binti Abdullah no akaun 8881009569024.. Minta pendapat cik

 290. Unknown says:

  Assalamualaikum Cik atiqah. Valid lagi tak post nie? Hehe. Sama nak Tanya, kawan saya Ada pos barang (hadiah) dari Istanbul. Berat barang lebih kurang 10kg. Nanti kalau Kita Terima barang tu, cas yang Perlu dibayar tu berapa ya? Ada kemungkinan ke barang tu akan ditahan kastam? Sbb kawan saya Dia guna Best Express courier dari Istanbul Sana. Mohon pencerahan dgn segera ya. Terima kasih

 291. Ikhwan Kini says:

  Aslkm kak,nak tanya..sy nak beli helmet dari indonesia tapi melalui sempadan antara sarawak dengan indonesia. sy bawak kenderaan sendiri untuk pick barang tersebut. agak2lah kastam tu tahan tak brg sy and apa yg perlu sy buat. helmet tu perlu tak kelulusan sirim tak dr malaysia.

 292. Anonymous says:

  settle sendiri brother..sekarang xyah cop sirim pasal jpj yang keluarkan kebenaran.akta jpj mengatakan tidak perlu ap,,hanya bersalah jika helmet tersebut dipakai di jalan raya..selagi x pakai di jalan raya,,tidak melakukan apa2 kesalahan

  yang benar
  "abang kacak"

 293. Anonymous says:

  kena tahu ejen mana yang menguruskan parcel tu disini..besar kemungkinan akan ditahan..senang cerita,,bayar sahaja brapa yang dikenakan oleh kastam..kalau rasa terlalu mahal,,datang ke kaunter kastam untuk minta kurang..

  yang benar
  "abang kacak"

 294. Anonymous says:

  Assalam.. saya ingat bertanya. Saya ada beli buku dari indonasia. Harga buku + pos rm800 lebih.. kali pertama beli barang dari luar negara Menggunakan kapal laut. Macam mana nak tahu status barang ya. Barang ada di mana. Kena berurusan dgn kastam jgk ke. Barang pos 13.12.2017 sehingga hari ni 2.1.2018 traking masih sama. Dalam perjalanan..
  Selalunya pos menggunakan kapal laut ambil masa berapa lama untuk sampai ya.. Tq ��

 295. Anonymous says:

  Hi sis. Saya nak tanya, parcel saya baru ditahan dan alhamdulillah saya dah pi Kastam Butterworth utk bayar cukai.Soalan saya, lepas ni saya boleh lagi ka beli dari oversea?Kalau parcel saya ditahan lagi, adakah akan dirampas? Sekiranya saya beli bernilai kurang RM500 selepas ini boleh ka? Thank you sis

 296. Anonymous says:

  Salam. Trima kasih di atas penerangan yg hebat, jelas, dan telus.
  Saya ada persoalan, anda ada mengemukakan perkara ttg brg itu berharga bawah rm500 dan rm1000++. Soalan saya, adakah harga barang tersebut akan ditaksir mengikut harga jualan di malaysia ataupun harga yg kita beli.

  Contoh:
  Beli perfume dr uk kat online dgn harga yg murah iaitu rm100. Tetapi perfume tersebut berharga rm600 di pasaran malaysia. Harga yg mana satukah yg akan ditaksir. Trima kasih byk2.

 297. Saya nak tanya.. saya ada beli pakaian dari indonesia tapi dah dekat sebulan tak samapai2. ada kemungkinankah sangkut di kastam. saya tak dpt apa2 pon notis dari kastam or pos malaysia.

 298. Salam. Saya nak tnya. Saya beli brg shoe care harga tak sampi seratus lebih tak perlu bayar cukai apa2 kan? Cuma tgu brg sampai rumah je kan? Atau nk kene g kastam jgak? Mohon pencerahahan. Tq

 299. Unknown says:

  Hi.. Nak tanya, saya bru baca entry awak, saya ada beli fon tapi kena tahan, n org kedai cakap kena bayar tax invoice rm600 jadi saya rasa macam kena tipu sebab terlalu mahal, padahal brg dri singapore nk ke penang ja. Jadi saya kena tipu ke tak ea?

 300. Salam sis, saya nak tanya, saya ada beli ifon dri company, skrg ni dia ckp brg kena hold n saya kena bayar rm600 utk dptkn brg tu. Jadi saya nak tahu ni scammer ka mcm mna? Kalo saya nak ambil sndiri kat kastam tu apa yg perlu saya bawa and dimana? Harap dapat bantu.

 301. Teu says:

  Hi, nak tanya, saya beli propolis dekat online website, sampai di malaysia ditahan oleh pihak kastam dan diserah kepada jabatan farmasi, macam mana nak dapat balik barang saya?

 302. Teu says:

  Pejabat kastam telah menyerah barang terse but kepada jabatan farmasi, surat rayuan telah hantar ke jabatan farmasi tetapi hanya dapat balik 1 bottle kecil sahaja (1 kotak dalam ada 30 bottles kecil), ada apa cara lagi untuk minta barang saya balik? Boleh minta siapa tolong?

 303. libbie says:

  salam,
  saya nak tanya barang kosmetic beli dari korea, sekarang kena tahan jabatan farmasi di prai. sekarang i nak macam mana buat.
  terima kasih

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Waalaikumussalam, Puan boleh rujuk & bertanya kepada pegawai kastam di sana. Insyaallah mereka akan membantu dan memaklumkan prosedurnya.

 304. Azue says:

  Saya kena bayar 800 untuk barang yg ditahan dikastam . Barangan dihantar kenalan baru yang mengatakan gift sebagai perkenalan kami . Saya tanak pon barang tu tapi dia paksa dia mengatakan dia ikhlas utk barang tu. Saya terbagi alamat sebagainya . Barang dah sampai . Jadi kalau saya tanak amik barang tu di kastam , saya akan dikenakan apa apa tindakan mahkamah kee ? Saya betul betul tade duit sebanyak 800 tu nak bayar . Dan saya tanak pon barang tu . Mohon pencerahan kak . Buntu takut sekarang ni .

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Assalamualaikum Azue, kes begini memang sering berlaku, dan saya yakin 100% ianya adalah scam/penipuan. Mohon abaikan dan jangan bayar apa-apa. Jika rasa terancam. Azue boleh buat laporan polis. Moga semuanya baik-baik sahaja.

 305. Hafiz says:

  Assalammualaikum, saya ingin kepastian harga barang itu berupa audio mixer pa sistem di luar sebanyak rm5++, tidak termasuk pos..saya dapati harga di Malaysia Rm1+++, harga yang pihak kastam tafsir berdasarkan harga pembelian atau harga di Malaysia? Mohon pencerahan…terima kasih tuan.

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Waalaikumussalam, pihak kastam akan taksir mengikut harga yang kita beli. Sila simpan resit pembelian atau bukti pembelian/transfer duit atau apa-apa yang berkaitan untuk rujukan pihak kastam.

 306. Stephanie Ngian says:

  Hello. Saya ada barang dari UK dan pihak courier memaklumkan kpd saya bahawa ada delay kat custom clearance dan meminta saya utk membayar caj tarif kastam yg dijangka berjumlah USD 2,000 berdasarkan nilai barang dan kos overweight. Nak tanya, macam mana ya nak selesaikan ini? Adakah saya perlu membayar USD 2,000 kpd pihak kastam? Thank you in advance.

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Hai Stephanie. Biasanya taksiran kastam perlu dibayar dalam Ringgit Malaysia. Selain itu pihak kastam hanya membuat taksiran untuk nilai barang sahaja. Mereka tidak akan meminta bayaran untuk overweihht dan sebagainya. Jika cik/puan ragu boleh terus ke pejabat kastam untuk menguruskan sendiri perihal pembayaran cukai tersebut. Kerana saya khuatir ini cumalah kes penipuan.

 307. Syahidah aisyah says:

  Hai saya ade nak pos barang ke limbang, sarawak. Barang itu cecair 15 ml sebotol berharga rm15. Sy nak pos 8 botol. Agak2 boleh lepas x ye?

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Insyaallah tiada masalah. Untuk kepastian puan boleh tanya dengan pihak kurier. Ia tidak berkaitan dengan urusan kastam.

 308. nur aqilah says:

  assalamualaikum, nak tanya. jika ajen yang digunakan sudah bagitahu untuk buat bayaran rmxxx.00 sebab ada duit di dalam kotak, jika tidak buat bayaran barang akan ditahan kastam. jadi soalan saya jika kastam tahan, berapa hari masa untuk kastam bagitahu barang kita ditahan?

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Waalaikumussalam, biasanya kes sebegini ialah SCAM/Penipuan. cik/puan boleh abaikan panggilan tersebut. Moga semuanya baik-baik saja.

 309. Picca tertipu says:

  Salam kak, saya ada beli facemask dari indo. Guna maybank. sehari lepas saya transfer, terus dapat call dari “custom” sana. Cakap barang kena tahan. Kena bayar rm1,500+ mcmtu. Then saya tanya seller, dia cakap nanti dia ganti balik.

  Bila kata dah transfer, rm1,500+ tu. dia call lagi kata kena bayar lagi 17juta rp. Call guna ws. Dia cakap kalau tak bayar nanti kena tindakan.

  Saya minta seller bagi tracking number. Senyap. Saya block dah yang kononnya “custom” tu. saya ada bagi seller no acc saya utk dia transfer balik duit. Bahaya tak kak bagi no acc kt orang? Dia boleh hack ke eh acc kita?

  Btw, facemask tu pun beli mmg min order. 25box dalam rm102. Tak sampai rm500 pun.

  Thanks in advance kak.

 310. Nurul farhani che ghani says:

  Assalamualaikum tuan. Saya dapat latest tracking, parcel dah sampai di Malaysia. Saya order teapot dari UK. Ia tertera ” retained at distribution office. Addressee unreachable. No further action.”. Apa yang perlu saya buat encik? Saya risau barang tak sampai. Seller pakai currier parcel2go. Terima kasih.

  1. Admin says:

   Waalaikumussalam, tunggu few days, insyaallah ada lah tu dapat surat kalau dikenakan bayaran tax. Tambah pulak musim covid ni, mungkin ambil masa lebih lagi…

 311. Ana says:

  Salam, barang saya kena tahan dekat custom tapi tak state pun office mana. Cuma tulis 1229 sahaja. Barang ditahan dari 2 April tapi sampai sekarang tak terima sebarang notis penahanan pun. Saya ada tanya orang yang selalu in charge untuk runner bayar cukai ni and dia cakap barang saya dekat Butterworth sekarang. Dengan siapa patut saya hubungi sebab saya masih lagi tunggu pihak pos untuk reply email saya disebabkan number customer service tak available. Please advise

  1. Admin says:

   Waalaikumussalam, puan boleh cuba telefon direct ke kastam Butterworth. Kalau tak dapat juga, memang kena try pergi office mereka directly lah. Musim PKP ni mungkin banyak benda terdendala dan agak lambat prosesnya.

 312. SITI NUR SARAH BT JAMIAN says:

  assalam kak,nak tanya,saya nak pos skincare ke singapore melalui pos laju malaysia.mcm mana saya boleh dptkan surat pengesahan dari jabatan farmasi waktu pkp ni ye?ada tips x?mana tahu boleh buat secara online?

  1. Admin says:

   Biasanya akan kena puan, sebab nilai RM500 ke atas akan kena cukai. Tapi bergantung nasib juga…ada masa ada peluang terlepas ☺️

 313. croix says:

  ..hi… nk tahu pasal perfume tax…
  aku beli perfume kt us website FragranceX bernilai dkt $100.. tapi free shipping lagi dah sampai shah alam lebih 10 hari x gerak….. rase kena tahan x?
  alamt rumah sy kt johor bahru.. thanks

  1. Admin says:

   Hi, biasanya kalau dah sampai Shah Alam bererti dah lepas kastam. Insyaallah tak kena cukai dah tu. Tunggu kurier hantar ke rumah aje lah. Pkp ni mungkin tu yg lambat tu 🙂

 314. Lia natasya says:

  Assalamualaikum haii, saya cuma nak tanya ada ke pihak kastam kene kan bayaran sehingga cecah ribuan ringgit ? Sebabnya kawan saya yang duduk dekat london ada pos brng dan bila saya check dngn website courier tu dia minta saya bayar sebanya rm2000 untuk tax . Betul ke ? Atau itu hanyalah scam semata mata ?

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Waalaikumusslam. Tax boleh cecah ribuan ringgit bergantung kepada nilai barang. Namun untuk kes ‘kawan’ hantar barang dari London dengan tax ribuan ringgit ini dah biasa berlaku dan ia biasanya scam.

 315. pendekar ganaz says:

  salam…nk tny…sy nk beli gitar elektrik di laman web di UK berharga rm3.4k n nie 1st time sy buat pembelian oversea…tgk ms checkout web tu automatik ada lmbang DHL kurier…apa perlu buat nnt n berapa yg sy kener byr lg…harap brg x kena thn nnt…t.ksh

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Waalaikumussalam, kalau ada lambang DHL tu lebih mudah, encik boleh cuba contact direct dengan DHL tanya macam mana prosedur dari pihak mereka dan anggaran cukai kerana mereka yang akan uruskan bagi pighak encik nanti untuk urusan kastam.

 316. Nana says:

  Salam…nk tnya saya nak beli iPhone di Amazon .Amazon ade buat promosi beli iPhone hnya bwah rm300 tpi klau iPhone Smpai kt kastam adakah diorang thu yng hrga iPhone tu bwah rm300

 317. Ahmad says:

  Hai saya nak tanya? Kalau barang dari USA kena tahan kastam tak?
  Sebab barang tu saya dapat giveaway dari ig. (smartphone)
  Dia kata hantar guna fedex

  Soalan saya:

  1) barang saya kena tahan kastam atau tidak
  2)barang giveaway TAK de harga
  Kena tahan kastam tak?
  Please help me!!

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Kena tahan atau tidak itu bergantung nasib…boleh jadi kena tahan, boleh jadi lepas. Kalau ditahan tapi tak ada invoice/bukti harga dari pihak kita, diorang akan google je market price untuk estimate cukai.

 318. kei says:

  salam…
  kalau contohnya beli idol magazine dari jepun walaupun x mempunyai unsur lucah…tetapi kastam tahan…ada kebarangkalian x untuk dapat balik jgk dengan melakukan prosedur2 diatas?

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Prosedur di atas adalah untuk item yang di’tahan’, bukan di’rampas’. Kalau ia memang sekadar ditahan, kita boleh ikut prosedur-prosedur yang ditentukan oleh pihak kastam. Kalau dirampas, saya tak pasti apa kelanjutannya 🙂

 319. AYU AMITIA says:

  Assalamualaikum wr. Wb.
  Saya nak tanya pasal barang kena tahan.
  Saya kan dah hantar barang tu kat malaysia. Barang tu kena tahan pihak custom kak. Lepas tu dia si penerima tuh dah pegi kat pos laju bawa borang” bukti pun barang masih kena tahan. Tak boleh di ambi. Borang” apa yg harus di bawa kat pos laju??

 320. Lynn says:

  Hai , salam. Saya nak tanya bagi pihak kawan saya. Contoh, dia ada beli iphone dari indonesia, lpas tu ada chat dari whatapps mngatakan perlu bayar rm600 kpd pihak cukai indonesia dan dimaklumkn duit itu akan dikmbalikan dlm masa 10/20 mnit. Jika tdk brbuat demikian, akan dikenakn pnjara dan denda rm30000. Saya tak pasti adakah ini benar atau ini adalah scammer? Jdi kurng brpngetahuan dlm hal ini dn ini adalah kali pertama beli brg dri luar negara. Mohon pencerahan.

 321. jeffrey julih says:

  selamat sejahtera..saya ingin bertanya kalau beli barang dari ebay seller japan dengan nilai barang ( myr) RM 700 free shipping ..adakah cukai dikenakan ..saya dari tawau sabah..terima kasih

 322. Aminul iqbal says:

  Salam.. Saya nak tanya jika kita beli barang dengan nilai 3k lepas tuh declare nilai kita cuma 100usd (fedex shipping) adakah tak jadi masalah? Klau ndai kata custom buka dan assume barang kita tuh mahal ape jadi ye.. Bukan nak mnipu nilai tp mula ibgatkn declare itu amaun utk di insurance kan.. ( bayaran postage akan kena bayar tinggi kalau insured lebih).. Mcm mna yee. Takde apa2 kee..

  1. Cashier 1 says:

   Waalaikumussalam, kalau lepas Alhamdulillah, kalau tak lepas rasanya tak ada denda…cuma diorang akan kenakan cukai berdasarkan nilai sebenar barangan.

 323. MELYNNA MIN ANAK ANDREW says:

  Hi, saya nak tanya. saya ada membuat order untuk Iphone di area singapore yang berharga rm400. pihak sana call saya, saya kena buat bayaran untuk card kastam sebanyak rm1200 utk tidak kena tahan pihak kastam di malaysia. saya takut ini adalah sacm sebab barang saya berharga rm400. dan pihak postage sana tidak inform saya terlebih dahulu saya perlu mmbuat card kastam. selepas saya membuat bayaran, dia baru call saya, saya akan dikenakan bayaran sebanyak 20-30 k jika tidak membayar deposit card kastam itu? apa yg perlu saya buat?

  1. Cashier 1 says:

   Ya, saya rasa ini adalah scam. Abaikan permintaan tersebut baik rugi RM400 dari rugi lebih banyak. Moga semuanya baik-baik sahaja.

  2. Hana Aziz says:

   awak beli iphone dr mana? saya pon kene bnde yg sme jugak. beli iphone dr singapore, jnt mintak byr 3k tuk kastam, sya beli dr kedai kt ig

 324. Caryn hazel Wong says:

  Hi saya ada menghantar pakaian dlm 15 helai dan perfume 2 botol dari australia dlm nilai anggaran rm245. Tetapi pihak pos maklumkan yang barang ada dikenakan cukai cuma belum tahu berapa. Wajarkah barang seperti itu dikenakan cukai?

  1. Cashier 1 says:

   Pakaian sebanyak 15helai itu yang mungkin dikenakan cukai. Bergantung kepada jenis barangan, nilai, dan dari negara mana asal barangan dikirim.

 325. Ivy Leong says:

  Hi, saya nak tanya… saya beli skincare serum dari UK, tapi sampai di malaysia, farmasi reject dan suruh return to sender… I sudah buat request to return to sender… tapi dah 1 bulan tak ada update apa2 progress… bila I tracking, still show brg to ditahan di kastam… apa yg sy boleh buat ya? Terima kasih.

  1. Cashier 1 says:

   musim pkp ni susah juga nak beurusan. sebagai rakyat marhaen, tak ada cara lain, macam kena tunggu je lah kot.

 326. Fatehah says:

  Hai saya nak tanya saya ade buat pembelian telefon di indonesiaa dengan harga rm350. Selepas buat bayaraan dia minta untuk aktifkan kad warranty khusus negara kita sendiri sebanyak rm550. Kad warranty ni wujud ke puan? Dan penjual nyatakan jika saya tak bayar rm550 tu pihak kastam indonesia akan denda rm30k dan oenjara 5 tahun.puan rase ini scammer ke bukan?

  1. MarkasSiKecil Atiqah says:

   Saya rasa ia tidak benar. Pemabayaran cukai hanya untuk item yang masuk ke negara kita dan di bayar kepada pihak kastam atau ejen kurier yang membawa masuk barang tersebut sebagai wakil kita.

 327. Cmz says:

  Maaf nak tnya,sy ada oder brg dri indonesia berhrga Rm250 trmsuk post,dn jnt indo tba2 call sy dan beritahu sy utk deposit smntra wang utk id member kastam dgn jmlh Rm1115,ktnya ini utk elkkn brg sy dkenakn cukai kastam dn denda,apa perlu sy buat,?dan katnya wang deposit smntra itu akn dkmblikn slps post dlksnakn,btl ke?apa perlu sy buat,

 328. Cmz says:

  Hi nk tnya,sy oder brg dri indonesia brhga rm250 trmsuk post,jnt indo call dn bgtu srh bt deposit wang smntra sbnyk rm1115 utk id member kastam utk elkn brh dthn dn kena cukai,ktnya wang akn dkmblikn smula slps 15 mint brg dpost,btl ke?Adkh brg sy akn dknakk cukai,?adkh ini btl?ktnya id member ini dgunakn utk elkkn sy dri tkna mslh dri apa2,apa perlu sy buat