Blog

Uncategorized
MarkasSiKecil Atiqah

Review: Paksu Mat ‘Bomoh Patah’ Tanah Merah Kelantan

Alkisah Oktober 2019 yang lalu suami saya telah mengalami kemalangan mengakibatkan Clavicle Fracture (retak tulang bahu/tulang gagah), Internal Soft Tissues Injuries (Tisu dalaman koyak/cedera), & Dislocate (taktau bahasa melayu panggei apa. Tergeliat kot😝). ************************************ Jadi, atas saranan rakan sekerja beliau, sampailah kami ke sini, rumah Paksu Mat di Tanah Merah, Kelantan yang terkenal sebagai ‘Bomoh Patah’ dikalangan orang-orang yang mengalami kecederaan berkaitan tulang. Bila dengar perkataan ‘Bomoh’ ni kadang kita skeptical lah sikit kan…kot satgi pakai jampi saka ke apa 😅 Ternyata Paksu Mat bukanlah begitu.

Read More »
Info Am
MarkasSiKecil Atiqah

Review: Proses tukar dari Astro ke Njoi

Baru-baru ini kami telah berjaya menukarkan langganan Astro kepada Njoi (Senang je prosesnya😁). Sebagaimana umum ketahui, Astro merupakan langganan bil dibayar secara bulanan manakala Njoi (dimiliki Astro) hanya bayar sekali untuk pemasangan dan boleh tengok semua siaran percumanya seumur hidup tanpa bayaran bulanan. Sebelum saya share langkah-langkahnya, saya nak kongsilah juga faktor kami pasang Astro suatu masa dahulu dan faktor kami nak tukarkan Njoi di tahun 2020 ni ☺️ Pada tahun 2014 yang lalu kami telah berpindah rumah sewa. Malang sekali signal TV di situ sangat

Read More »
Anak
Admin

Kompilasi Azan Merdu oleh Kanak-kanak

Moga anak-anak lelaki kita dapat mengalunkan azan dengan baik 👍🏻🙂👍🏻 Follow YouTube Channel kami untuk pelbagai video berkaitan si kecil 🙂 http://www.youtube.com/c/MarkasSiKecilMalaysia Nak beli barang baby? Layari www.markassikecil.com.my untuk pelbagai keperluan dan barangan berkaitan bayi dan anak kecil.

Read More »
Harry Potter
Admin

Sinopsis, Trailer, & Review 8-Filem Harry Potter

Hai, dah tengok semua filem Harry Potter? Filem ni dah lama sebenarnya. Ada 8-buah filem kesemuanya yang mana filem pertama ditayangkan pada tahun 2001 dan filem ke-8 ditayangkan pada tahun 2011. Kenapa tahun 2020 baru nak buat review ni? Haa… tak lain dan tak bukan sebab PKP Covid-19 lah…tak boleh keluar rumah, kami anak beranak tengok filem Harry Potter ni dari filem pertama sampai filem ke-8 selama 8hari! Jadi review ini 100% dari sudut pandang penonton filem yang merupakan ibu bersama anak kecil berusia

Read More »
Filem
Admin

10+ Fakta menarik tentang filem Harry Potter & pelakon ciliknya yang mungkin anda belum tahu.

#1 Penggambaran filem ini mengambil masa selama 10tahun! Ia mungkin mencatat sejarah dunia sebagai siri filem yang menjalankan penggambaran paling lama secara berterusan dengan 90% pelakon yang sama bermula tahun 2000 hingga tahun 2010. Pelakon cilik yang dari kanak-kanak hingga mereka menjadi dewasa. Ada juga pelakon yang meninggal dunia ketika penggambaran dan perlu diganti untuk melakonkan watak yang sama. Siapa antaranya? Pelakon watak Professor Dumbledore untuk filem 1&2 (Richard Harris) telah meninggal dunia selepas filem ke-2 ditayangkan dan diganti pelakonnya (Michael Gambon) untuk siri

Read More »
Anak
Admin

Pelakon kanak-kanak filem Harry Potter dahulu dan sekarang: Harry, Hermione, Ron, Draco, Luna, Neville

Sudah 19tahun legasi filem Harry Potter sejak mula ditayangkan pada tahun 2001 berdasarkan novel tulisan J.K Rowling. Buat para pelakon, zaman kanak-kanak mereka penuh bersama penggambaran filem Harry Potter yang mengambil masa sehingga 10tahun untuk 8buah filem penuh magis sehingga tahun 2011. Kini mereka sudah dewasa. Mungkin ada antara kita yang sebaya mereka dan telah menjadi ibu dan ayah, tetapi masih meminati filem & bukunya. Novel Harry Potter sendiri telah lebih dari 20tahun umurnya, tetapi masih diminati oleh pelbagai lapisan umur. #1 Daniel Radcliffe sebagai

Read More »
Baby Carrier
laira83

Aksesori untuk NaNa Baby Carrier

NaNa Drool Pad Dipasang pada bahagian tali carrier. Bayi cenderung untuk menghisap dan menggigit tali carrier. Oleh itu, ia dipasang untuk melindungi bahagian yang sering digigit atau dihisap oleh bayi. Atas faktor kebersihan, menjadikan ia mudah dicuci dengan penggunaan Drool / Teething Pad ini. Kita tidak perlu mencuci keseluruhan carrier secara kerap. Cukup sekadar mencuci Drool / Teething Pad sahaja. Ia juga boleh dibeli secara berasingan dan boleh juga dipakai pada carrier jenama lain. NaNa Drool Pad didatangkan dengan dua corak untuk setiap pasang.

Read More »
Anak
admin

Cara penjagaan SSC Baby Carrier: Cara cuci dan simpan.

Setelah memiliki baby carrier jenis SSC, pasti ada ibu ayah yang tertanya-tanya bagaimana cara penjagaannya? Bolehkah dicuci jika kotor? Boleh guna mesin basuh? Berapa kerap ia perlu dicuci? Moga perkongsian ini dapat membantu ibu ayah dalam menjaga baby carrier yang kita gunakan agar sentiasa dalam keadaan yang baik. Bila baby carrier perlu dicuci? Baby carrier hanya perlu dicuci jika perlu, iaitu jika kotor atau telah lama tidak dicuci untuk suatu jangka masa yang lama, mungkin lebih dari 6bulan. Kotor di suatu tempat tertentu. Baby

Read More »
Share